Κοροναϊός : «Πόλεμος» για τον ρόλο της Κίνας μετά την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών
Τι λένε ΠΟΥ, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών στην πόλη Γουχάν της Κίνας
Διεθνής αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για το ρόλο της Κίνας στο ζήτημα της «γέννησης» αλλά και της διασποράς του κοροναϊού στον πλανήτη.
Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών από τον κοροναϊό κατά 50% στην πόλη Γουχάν, την μήτρα της επιδημίας, οι «φωνές» περί ανακριβών στοιχείων αλλά και του γενικότερου ρόλου της Κίνας στον Covid-19 εντάθηκαν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσπάθησε να δικαιολογήσει την Κίνα για την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών, ΗΠΑ και Γερμανία την «πυροβολούν» -άλλα όχι με την ίδια δυναμική-, ενώ η Γαλλία τηρεί μια στάση μετριοπαθούς λογικής.
ΠΟY: Προσπάθεια καταγραφής όλων των κρουσμάτων
Ως «μια προσπάθεια να μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο» σχολίασε ο ΠΟΥ την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών στην πόλη Γουχάν.
Δια στόματος της επιδημιολόγου του Οργανισμού, Μαρία βαν Κέρκοβ, τονίστηκε ότι οι κινεζικές αρχές «ξαναελέγχουν τα στοιχεία από τα γραφεία κηδειών, τα κέντρα φροντίδας, τις κλινικές, τα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης όπως επίσης και τον αριθμό των ασθενών που πέθαναν στο σπίτι τους, στην πόλη της Γουχάν, την εστία της επιδημίας της νόσου Covid-19».
Τραμπ: Σταθερά και επικριτικά έναντι της Κίνας
Σταθερά επικριτικός έναντι της Κίνας για τον κοροναϊό παραμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών, με ένα νέο «τιτίβισμα», ο πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τραμπ, υποστήριξε ότι πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι «πολύ υψηλότερος» από ό,τι ανακοινώνει το Πεκίνο.
Μάλιστα, προχώρησε το συλλογισμό του ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός «δεν είναι καν κοντά» σε εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε το διπλασιασμό του αριθμού των θανάτων εξαιτίας του Αόρατου Εχθρού. Είναι πολύ υψηλότερος από αυτό και πολύ υψηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ. Δεν είναι καν κοντά» έγραψε σχετικά.
Γερμανία σε Κίνα: Απαντήσεις και απόδοση ευθυνών
Στο ίδιο μήκος πνεύματος με τις ΗΠΑ, αλλά με λιγότερη ένταση, η Γερμανία ζητά… εξηγήσεις και απαντήσεις από την Κίνα για τον κοροναϊό.
Με δηλώσεις τους, δύο στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έδωσαν το σχετικό στίγμα.
«Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Ουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε σήμερα στην «BILD» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε ο ιός και με ποιον τρόπο».
«Θεωρώ ότι η Κίνα, όπως υποστηρίζει και δημοσίως, θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Τις επόμενες εβδομάδες η κινεζική ηγεσία θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει με πόση διαφάνεια θέλει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό», συμπλήρωσε ο κ. Μάας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αδιανόητο» το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν ήδη την επαναλειτουργία της αγοράς στην Ουχάν.
Υπογράμμισε δε ότι σε μια πανδημία πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, «ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν κάποιες συνήθειες της κουλτούρας τους».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, πολύ διαφανής, πολύ ανοιχτή και να συνεργάζεται εντατικά» είπε.
Ακόμα, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι πρέπει κανείς να διδαχθεί από την πανδημία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό, τις μεθόδους αντιμετώπισης και την καταπολέμηση του ιού.
«Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μάθουμε και από το πώς τα κράτη ενημέρωσαν το ένα το άλλο για τις εξελίξεις, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση – τώρα το θέμα είναι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά θα έρθει και η φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων και της απόδοσης ευθυνών» κατέληξε.
Η γαλλική μετριοπάθεια
Αποστάσεις από τη λογική Γερμανίας και ΗΠΑ κράτησε η Γαλλία.
Συγκεκριμένα, φρένο στη συνωμοσιολογία αναφορικά με τον ρόλο της Κίνας για τη «γέννηση» αλλά και τη διασπορά του κοροναϊού στον πλανήτη, έβαλε η Γαλλία.
Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σύνδεση του νέου κοροναϊού με το ερευνητικό κέντρο P4 στην πόλη Γουχάν, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία.
«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στον αμερικανικό Τύπο, βάσει των οποίων εξακριβώνεται η σύνδεση μεταξύ της προέλευσης της Covid-19 και των εργασιών του εργαστηρίου P4 στην Ουχάν της Κίνας», τόνισε αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Γουχάν: Η αναθεώρηση των νεκρών του κοροναϊού που πυροδότησε αντιδράσεις
Νωρίτερα, η Κίνα προέβη σε αναθεώρηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων νεκρών από τον κοροναϊό στην πόλη της Γουχάν κατά 50%.
Έτσι, στα 2.579 θύματα από τον Covid-19, την Πέμπτη προστέθηκαν ακόμα 1.290, με τον συνολικό -επιβεβαιωμένο- αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 3.869.
Η αναθεώρηση αυτή εντείνει τις διεθνείς αμφιβολίες τόσο για τον τρόπο καταπολέμησης του ιού στην Κίνα όσο και για το αληθές των στατιστικών που έδιδε στην διεθνή κοινότητα η χώρα.
Σε επίπεδο χώρας, οι νεκροί από τον κοροναϊό, αυξήθηκαν σε 4.632.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ουχάν «αρχικά λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των νοσοκομείων και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, μερικά ιατρικά ιδρύματα δεν κατάφεραν να συνδεθούν εγκαίρως με τα τοπικά συστήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερημένη αναφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε κάποια κενά στην καταμέτρηση με ακρίβεια των ασθενών».
Την ώρα που η Κίνα αναθεωρεί τον αριθμό την Γουχάν προς τα πάνω, οι φήμες περί ψεύτικων στοιχείων σχετικά με τις συνέπειες και τις απώλειες του κοροναϊού στη χώρα εντείνονται και για ακόμη έναν λόγο.
Κι αυτό, διότι, κυκλοφόρησαν εικόνες που έδειχναν μεγάλες ουρές στα νεκροτομεία, από μέλη οικογενειών που περίμεναν να συλλέξουν από τα αποτεφρωτήρια τις στάχτες των νεκρών τους.
Ενώ, και οι αναφορές για χιλιάδες κενές τεφροδόχους στοιβαγμένες σε ένα μόνο γραφείο τελετών, συνέτειναν προς αυτή την κατάσταση.
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών