Βρετανία : Κίνδυνος για 40.000 θανάτους λόγω της καθυστέρησης των μέτρων για τον κοροναϊό
Η αρχική στρατηγική για ανοσία της αγέλης ενδέχεται να οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θανάτων, σύμφωνα με κορυφαίο Βρετανό επιστήμονα
Η υπερβολική καθυστέρηση της βρετανικής κυβέρνησης στην λήψη περιοριστικών μέτρων για τον νέο κοροναϊό, μπορεί να κοστίσει τη ζωή ακόμη και σε 40.000 Βρετανούς, σύμφωνα με κορυφαίο ακαδημαϊκό με ειδικότητα τη δημόσια υγεία.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρχικά απέφυγε την εφαρμογή σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στη συνέχεια όμως αποφάσισε να προχωρήσει σε lockdown όταν μαθηματικά μοντέλα προέβλεψαν ότι 250.000 άτομα θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι από κοροναϊό που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία της Βρετανίας ξεπερνούν τους 14.576, ενώ νέα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
“Ποια ήταν τα συστημικά λάθη που ας οδήγησαν στο υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στην Ευρώπη;”. Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Anthony Costello, καθηγητής Διεθνούς Παιδιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του UCL, στην Επιτροπή Υγείας και Κοινωνική Πρόνοιας.
“Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Αντιδράσαμε πολύ αργά σε μια σειρά από πράγματα”, είπε στην επιτροπή ο Costello. “Δεν αποκλείεται να δούμε 40.000 θανάτους μέχρι το τέλος της πανδημίας”.
Ο Costello, παιδίατρος με ειδικότητα την επιδημιολογία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να αντιδράσει ταχύτερα στα επόμενα κύματα της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κριτική και για την αδυναμία της να παρέχει τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό στους επαγγελματίες υγείας.
Η έντυπη έκδοση του Guardian αναφέρει ότι οι ελλείψεις συνεπάγονται τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας των γιατρών, καθώς αυτοί ενδέχεται να αναγκαστούν να εξετάσουν ασθενείς χωρίς να φορούν τις ολόσωμες προστατευτικές στολές τους.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί ανακοίνωσαν έλλειψη σε ρόμπες, πράγμα που απέχει αρκετά από την προηγούμενη δήλωσή τους πως υπήρχε επάρκεια προστατευτικού εξοπλισμού και ήταν απλώς ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα που δεν επέτρεπαν την αποστολή τους στα νοσοκομεία που τον είχαν ανάγκη. Το Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα του Guardian.
Η Βρετανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση του φρικτού ρεκόρ των θανάτων από κοροναϊό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, την έχουν ξεπεράσει μόνο οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Ταυτόχρονα, καθώς ο αριθμός που ανακοινώνεται από τους επίσημους φορείς στην Βρετανία αναφέρει μόνο όσους βρήκαν το θάνατο σε νοσοκομεία, εικάζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Υπερασπίζεται ακόμη την αντίδρασή της η κυβέρνηση
Οι Βρετανοί υπουργοί έχουν υπερασπιστεί την αρχική αντίδρασή τους στην πανδημία, λέγοντας πως ακολουθούσαν επιστημονικές συμβουλές και η ανταπόκρισή τους χαρακτηρίστηκε από αμεσότητα που συνήθως απαντάται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο Costello σημείωσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μαζικά τεστ και εγκαθίδρυση σωστών συστημάτων ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μελλοντικά ξεσπάσματα.
“Πρόσφατοι υπολογισμοί, ακόμη και του επιστημονικού υπεύθυνου που έχει ορίσει η κυβέρνηση, είναι πως στο τέλος αυτού του κύματος, κατά πάσα πιθανότητα μόλις το 10-15% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι απέχουμε πέντε ή έξι “κύματα” μέχρι το 60% του πληθυσμού να έχει περάσει την ασθένεια και να μπορούμε να μιλήσουμε για ανοσία της αγέλης”, τόνισε. “Πρέπει να προσευχηθούμε να βρεθεί σύντομα εμβόλιο”.
Η κυβέρνηση εισήγαγε μια νέα πρωτοβουλία την Παρασκευή για να καταφέρει να συντονίσει τις βρετανικές προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίου, αν και ο Υπουργός Ανάπτυξης Alok Sharma εξήγησε πως κάθε τέτοια λύση απαιτεί μήνες για την εφαρμογή της και αρνήθηκε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Ο ρόλος των τεστ
Ο Υπουργός Υγείας Matt Hancock ανέφερε ότι τα μαζικά τεστ αποτελούν μέρος της βρετανικής στρατηγικής, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανακαλύψει ακόμη τεστ αντισωμάτων αρκετά ακριβές ώστε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό.
“Είναι μέρος της στρατηγικής μας και θα το εφαρμόσουμε όταν θα έχουμε τη δυνατότητα”, εξήγησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Δήλωσε ότι τα τεστ έχουν διευρυνθεί για να συμπεριλάβουν την αστυνομία, την πυροσβεστική, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους αναγκαίους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις δικαστικές αρχές, αλλά και τα υπουργείο εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας.
Ο Hancock ρωτήθηκε από τους νομοθέτες για τα στοιχεία ημερήσιων θανάτων, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους σε νοσοκομεία και αγνοούν εκείνους που συμβαίνουν στο σπίτι ή σε οίκους ευγηρίας.
Ο Hancock απάντησε πως οι θάνατοι από κοροναϊό σε οίκους ευγηρίας ξεπερνούν το 2% του συνόλου που εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος ανησυχεί για το πώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός σε μέρη που στεγάζουν ευάλωτες ομάδες.
“Γνωρίζουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν εκτός νοσοκομείων και στην πλειοψηφία τους πεθαίνουν στο σπίτι”, σημείωσε.
Πηγή: www.reuters.com
- Ουκρανία: Η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους από την Υεμένη, λένε οι Financial Times
- Αϊτή: Κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που στρατολογούνται σε συμμορίες
- Τουρκία: Ο κινητήρας αεροσκάφους με 95 επιβαίνοντες τυλίγεται στις φλόγες (δείτε βίντεο)
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή