Κοροναϊός : Θα επιβραδύνει την εξάπλωσή του η ζέστη;
Μεταξύ των πολλών αγνώστων στοιχείων για το κοροναϊό , οι ερευνητές αναζητούν μια απάντηση σε μια κρίσιμη ερώτηση: Οι θερμότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την εξάπλωση;
Μεταξύ των πολλών αγνώστων στοιχείων για το κοροναϊό , οι ερευνητές αναζητούν μια απάντηση σε μια κρίσιμη ερώτηση: Οι θερμότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την εξάπλωση;
Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Γερμανία, θα μπορούσαν να πάρουν μιαν ανάσα το καλοκαίρι. Χώρες που είναι γενικά θερμότερες, όπως η Ινδονησία και η Ινδία, ενδέχεται να αποφύγουν αριθμούς κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε Ιταλία και Νέα Υόρκη.
Αλλά, όπως φαίνεται, η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ένα «ναι ή όχι».
Τα καλά νέα είναι ότι ο ιός είναι τυλιγμένος σε ένα στρώμα λίπους και πρωτεΐνης που τείνει να χάνει το σχήμα του σε υψηλές θερμοκρασίες, μια διαδικασία που μοιάζει με την τήξη. Αυτό απενεργοποιεί αποτελεσματικά τον ιό. Επιπλέον φαίνεται ότι επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που μελέτησαν τον ιό σε εργαστήριο διαπίστωσαν ότι ήταν σταθερός σε δροσερές θερμοκρασίες περίπου 40 βαθμών Φαρενάιτ. Αλλά άρχισε να αποσυντίθεται σταδιακά σε θερμοκρασίες 72 βαθμών Φαρενάιτ. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα εξαφανιστεί γρηγορότερα σε επιφάνειες όπως πόμολα όταν αυτά θα ζεσταθούν με την άνοδο της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.
Επίσης, όμως, είναι γνωστό ότι ο ιός εξαπλώνεται και με άλλους τρόπους, όπως το φτέρνισμα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μεταφέρεται μέσω του αέρα αρκετά γρήγορα γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό να επηρεαστεί από τη θερμοκρασία του αέρα.
Γενικά πάντως πολλοί επιστήμονες προβλέπουν μειωμένη εξάπλωση σε θερμότερες θερμοκρασίες, αλλά δεν μπορούν να πουν πόσο.
Ο Λίο Πουν, επικεφαλής των επιστημονικών εργαστηρίων δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος βοήθησε στη διεξαγωγή της μελέτης, δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι. Η κοινωνική απομάκρυνση θα πρέπει να συνεχίσει να αποτρέπει την εξάπλωση της νόσου, είπε.
«Νομίζω ότι θα δούμε λίγο λιγότερη μετάδοση κατά τους θερμότερους μήνες, αλλά όχι αρκετά ώστε να μιλάμε για μεγάλη διαφορά», δήλωσε άλλος ερευνητής ο Λίνσεϊ Μαρ, καθηγητής πολιτικών και περιβαλλοντικών μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους και σε κλιματιζόμενα περιβάλλον το καλοκαίρι, οπότε ο ιός θα συνεχίσει να έχει δροσερά περιβάλλοντα για να εξαπλωθεί.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγρασίας, από τις έρευνες προκύπτει ότι ο κοροναϊός είναι ευαίσθητος στην υγρασία και πως τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μειώνουν τη μολυσματικότητα του.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι σε θερμές, τροπικές χώρες, η γρίπη εξαπλώνεται όλο το χρόνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν κάνει κρύο οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο μαζί σε εσωτερικούς χώρους, διευκολύνοντας την εξάπλωση του ιού.
Τα δεδομένα δίνουν μια πολύπλοκη εικόνα. Οι επίσημες μετρήσεις περιπτώσεων από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν εκτός τροπικών κλιματικών ζωνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια εξαπλώνεται πιο αργά σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες με ζεστό καιρό έχουν διεξάγει μόνο περιορισμένο αριθμό τεστ, κάτι που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.
Η Ινδονησία, μια χώρα 270 εκατομμυρίων ανθρώπων – περίπου όσο ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας – έχει πραγματοποιήσει περίπου 27.000 τεστ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων είναι υψηλότερος από τους 4.600 που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής.
Ανάλογα ερωτήματα τίθεται και από την περιορισμένο έλεγχο που σε Μεξικό και Ισημερινό. Στο μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε χώρες με γενικά θερμότερες θερμοκρασίες.
Την ίδια ώρα, σε περιοχές του πλανήτη όπως η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, καθώς και η Αυστραλία, η οποία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν πραγματοποιήσει αρκετά τεστ. Η έρευνα δείχνει ότι έχουν λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά κεφαλήν από πολλές άλλες χώρες, κάτι που υποδηλώνει ότι ο ζεστός καιρός θα μπορούσε να παίζει ρόλο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι οι επιπτώσεις που έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αντισταθμιστούν από ένα χαρακτηριστικό που βοηθά στη μετάδοση: χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό. Έτσι, ακόμα κι αν η ζέστη επιβραδύνει την εξάπλωσή του, μέσω της μείωσης του χρόνου επιβίωσης σε επιφάνειες, η ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί γρήγορα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.
- Φουρνιέ: «Εύχομαι το 2025 να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας» (pic)
- Ταϊβάν: Αναδεικνύεται ως η ισχυρότερη ασιατική αγορά το 2024
- Γεραπετρίτης: Συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ελλάδα
- Ιταλία: Τέλος από σήμερα το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους στο Μιλάνο
- «Ο Jay-Z είναι αδίστακτος. Είναι σαν τον Πιγκουίνο στο Μπάτμαν»: Πρώην συνέταιρος του ράπερ απασφαλίζει
- Η Γενιά Βήτα είναι η νεότερη γενεαλογική ομάδα στον πλανήτη