«Η πανδημία θα αφήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία της Σίφνου»
Η Μαρία Ναδάλη, δήμαρχος Σίφνου μιλάει στο in.gr
Η Σίφνος εκτός από τις φυσικές της ομορφιές πλέον διακρίνεται και για την σύμπνοια απόψεων των κατοίκων της. Η νέα δήμαρχος του νησιού Μαρία Ναδάλη έλαβε ποσοστό σχεδόν 90% στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Η Σίφνος έχει προοπτικές έχει όμως και προβλήματα χρόνια.
Προβλήματα που παραμένουν άλυτα, θαρρώντας κανείς πως είναι τόσο σπάνια που ακόμη ερευνάται ο τρόπος «θεραπείας» τους. Λόγου χάρη το ιατρείο του νησιού είναι υποστελεχωμένο όπως μας είπε η δήμαρχος. Απαιτείται τουλάχιστον ακόμη ένας γιατρός και ένας παιδίατρος. 500 παιδιά ζούνε εκεί και μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων.
Δεν μιλάμε φυσικά για τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο κόσμος πολλαπλασιάζεται. Δίκτυο αποχεύτευσης, εκσυγχρονισμός του λιμανιού, κλειστό γυμναστήριο άθλησης, βιολογικός καθαρισμός και πολλά άλλα θα κληθεί να δημιουργήσει η δήμαρχος Ναδάλη. Τελικά δεν είναι σπάνια τα «νοσήματα» που πάσχει η Σίφνος αφού απαντώνται στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους της χώρας. Διάθεση, πόροι και από-γραφειοκρατικοποίηση μάλλον χρειάζεται για να επιλυθούν.
Η δήμαρχος θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να παράξει έργο. Εν μέσω πανδημίας ο καλύτερος τρόπος ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού είναι η δημιουργική σκέψη και η αφοσίωση στο λειτούργημα. Φαίνεται πως τα διαθέτει η δήμαρχος όπως προκύπτει από την συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Ο Δήμος Σίφνου έλαβε εγκαίρως μέτρα προστασίας από την πανδημία κυρία Ναδάλη;
Ο Δήμος μας, από τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης της πανδημίας, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των συναρμόδιων Υπουργείων και της ΚΕΔΕ, ξεκίνησε δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων με κάθε μέσο. Παρότρυνε τους πολίτες να επιλέγουν -πριν ακόμα γίνει υποχρεωτική- την εξυπηρέτησή τους μέσω τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας. Προχώρησε άμεσα και σύμφωνα με τις οδηγίες στη σύσταση προσωρινής υποστηρικτικής δομής κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Έθεσε στη διάθεση των πολιτών το Γραφείο του Δημότη για την τηλε-εξυπηρέτησή τους. Βοήθησε όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα.
Σε συνεργασία και με τους γειτονικούς Δήμους, υπέβαλε αιτήματα προς κάθε κατεύθυνση για την αυστηροποίηση των μέτρων και κυρίως για τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. Επίσης, λειτούργησε συμβουλευτικά προς τους πολίτες, κυρίως με συστάσεις για εθελούσιο αυτοπεριορισμό 14 ημερών σε όσους κατέφθαναν στο νησί μας από τον Πειραιά. Ευτυχώς, με όλα αυτά αλλά και με την καλή συνεργασία των υπηρεσιών και των συμπατριωτών μας, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα, όσο το δυνατόν, πιο ασφαλές περιβάλλον. Τα μέτρα περιορισμού εντάθηκαν ενόψει των ημερών του Πάσχα, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστεί γρήγορα η πανδημία, για να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.
Η πανδημία θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημιές στην τοπική επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό; Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε ανθρώπους που ενδεχομένως θα χάσουν τις δουλειές τους;
Είναι σίγουρο ότι η πανδημία θα αφήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία, αφού ήδη έχει αρχίσει να “αφαιρεί” χρόνο από τη μικρή τουριστική περίοδο. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η υγεία όλων, όμως σκεφτόμαστε και αναζητούμε λύσεις για τα προβλήματα που θα είναι δυσεπίλυτα και ποικίλλουν στις τοπικές επιχειρήσεις. Στο νησί δραστηριοποιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι με μικρές οικογενειακές μονάδες στο χώρο των καταλυμάτων και της εστίασης, αλλοδαποί με ιδιοκτησίες που αναπτύσσουν παρόμοια δραστηριότητα και μεγαλύτερες μονάδες διάφορων εταιρικών σχημάτων. Όλοι πλήττονται και συμπαρασύρουν πολλούς ακόμα επαγγελματικούς κλάδους. Σ’ όλες τις επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών εργάζονται πολλοί συμπατριώτες μας, ενώ παράλληλα γύρω από τις επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται πολλοί επαγγελματίες του νησιού μας, που επίσης θίγονται.
Κατά συνέπεια, η επερχόμενη οικονομική κρίση στο νησί προβλέπεται μεγάλη, ίσως και ισχυρότερη από την οικονομική κρίση που προηγήθηκε, αφού στη φάση αυτή δε θα εξαιρούνται ούτε οι επιχειρηματίες από χώρες του εξωτερικού που επενδύουν στη Σίφνο. Ήδη μελετούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους Δήμους Νοτίου Αιγαίου τα μέτρα που θα βοηθήσουν την “επόμενη” μέρα. Ενδεικτικά αναφέρoυμε την υποβολή αιτήματος προς το κεντρικό κράτος για τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α., την αναπροσαρμογή των τελών για την ελάφρυνση των συμπατριωτών μας, επισιτιστική βοήθεια για τους περισσότερο αδύναμους, που μπορεί να εξασφαλιστεί με ενέργειες της ΠΝΑ και της ΚΕΔΕ, ακόμα και του Δήμου μας, όπου χρειαστεί.
Η πανδημία έφερε στο φως και όσα πρέπει να βελτιώσουμε ώστε να θωρακιστούμε επαρκώς. Εσείς τι διαπιστώσατε πως απαιτείται να γίνει διοικώντας έναν νησιωτικό δήμο; Οι δομές υγείας που διαθέτει το νησί, κυρία Ναδάλη, επαρκούν ειδικά το καλοκαίρι που ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται; Από όσο γνωρίζουμε και μια απλή εξέταση αίματος να πρέπει να κάνει κάποιος ταξιδεύει στην Αθήνα.
Όπως πολύ σωστά διαπιστώνετε, το κυρίαρχο πρόβλημά μας είναι η υποστελέχωση του ιατρείου μας. Ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το δυναμικό του ιατρείου. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται χάρη στην αυτοθυσία των υπηρετούντων ιατρών και του περιορισμένου προσωπικού. Θέλουμε άμεσα άλλο ένα, τουλάχιστον, γιατρό και έναν παιδίατρο. Έχουμε στο νησί πολλούς ηλικιωμένους και περισσότερα από 500 παιδιά. Θέλουμε να εξυπηρετούνται, χωρίς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αεροδιακομιδές των σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Με χορηγία καλών συμπατριωτών μας υπάρχει βέβαια στο νησί μας η δυνατότητα μεταφοράς ασθενή με πτητικό μέσο ιδιωτικής εταιρείας, που όμως δεν επιτρέπεται να καλύψει ανάγκες κατά τις νυχτερινές ώρες. Για μια απλή εξέταση δεν πηγαίνουμε πλέον στην Αθήνα, όμως, από μόνο του δεν είναι αρκετό για να μιλάμε για επάρκεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και μια και μας δίνεται η ευκαιρία, επιτρέψτε μας να τονίσουμε και ένα ακόμα καίριο πρόβλημα, που συνδέεται και με την υγεία, την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και με την έδρα του Νομού μας κατά τους χειμερινούς μήνες. Θέλουμε συχνότερα δρομολόγια και με μικρότερη διάρκεια ταξιδιού.
Αρκετοί συνάδελφοί σας από περιφερειακούς δήμους διατυπώνουν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από το κεντρικό κράτος. Εσείς τι χρειάζεστε άμεσα και δεν έχετε;
Το κεντρικό κράτος έχει εκχωρήσει στους Δήμους πολλές αρμοδιότητες. Πρέπει, όμως, παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα για ευέλικτες συνεργασίες και προσλήψεις καταρτισμένου προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών του. Σε αυτά τα θέματα θα θέλαμε άμεση στήριξη. Χρειαζόμαστε θεσμικές αλλαγές για την απλοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών, για άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό, για τη σύσταση Γραφείου Πολεοδομίας. Επίσης, χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για τη δημιουργία δημοτικού χώρου φιλοξενίας των δημόσιων λειτουργών (καθηγητές, αστυνομικοί, λιμενοφύλακες κ.λπ.).
Ποια έργα έχετε προγραμματίσει να κάνετε όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν; Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Είναι πολλά αυτά που οραματιζόμαστε για τη Σίφνο μας και σε πολλούς τομείς. Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει το έργο της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών, ένα έργο πνοής για το νησί μας, και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη του έργου διαμόρφωσης του λιμένος Καμαρών, χρειαζόμαστε άμεσα:
–ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης με τη δημοπράτηση του τελικού αποδέκτη των λυμάτων και την κατασκευή της μονάδας του βιολογικού, αλλά και εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων υφιστάμενων εγκαταστάσεων,
–βελτίωση του λιμανιού για την υποδοχή πιο σύγχρονων πλοίων. Η μελέτη του έργου είναι σε εξέλιξη, αλλά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τα σχέδια και εκκρεμεί η εξέταση από το ΣτΕ σχετικής προσφυγής,
–βελτίωση των υποδομών ύδρευσης,
–μελέτη και κατασκευή ενός κλειστού χώρου άθλησης,
–αξιοποίηση κτηρίων για νέες υποδομές πολιτισμού (σχολή γαστρονομίας, δημοτική πινακοθήκη, υπαίθριο θέατρο),
–ανάδειξη της γεωλογικής ιστορίας της Σίφνου,
–δημιουργία Κέντρου αγγειοπλαστικής,
–βελτίωση των χώρων πρόσδεσης σκαφών αναψυχής.
Είναι αμέτρητα ακόμα αυτά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, όμως, η προσπάθειά μας όλο αυτό το διάστημα περιστρέφεται κυρίως γύρω από δύο άξονες: στη βελτίωση της καθημερινότητας (π.χ. υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων) και στην προετοιμασία για τα πιο δύσκολα. Προετοιμαζόμαστε συστηματικά, πιστεύοντας ότι οι σωστές μελέτες είναι η βάση για να προχωρήσουμε, αλλά και το “εισιτήριο” για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στο ερώτημά σας αν θα ήταν καλό οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά, η απάντησή μας είναι θετική, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη των διαδικασιών.
Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά, κυρία Ναδάλη;
Χρηστή διαχείριση των πόρων σημαίνει πρωτίστως διαφάνεια στις διαδικασίες και εξασφάλιση οικονομικών προσφορών. Για τη δημιουργία νέων πόρων, αρχικά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλομένων από παρελθόντα οικονομικά έτη, ένα αρκετά σεβαστό ποσό, αν και, όπως προαναφέραμε, τη δεδομένη χρονική στιγμή εξετάζουμε προτάσεις για τη διευκόλυνση των δημοτών μας με αναπροσαρμογή των συντελεστών στα τέλη και με όποιο άλλο τρόπο υποδειχτεί από το κράτος. Η οικονομική ανασυγκρότηση συνδέεται ακόμα με νέες επενδυτικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους στόχους μας και θα μπορούσαν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θεωρούμε ζήτημα υψίστης σημασίας την απλούστευση χρονοβόρων διαδικασιών, χωρίς φυσικά αυτή να σημαίνει «εκπτώσεις» ως προς τη νομιμότητά τους.
Έχετε πει πως θέλετε τη Σίφνο εξωστρεφή και σύγχρονη. Με ποιους τρόπους θα φτάσετε στο επιθυμητό και πότε;
Η εξωστρέφεια κερδίζεται με τη συνεχή ενημέρωση των δημοτών μας και των φίλων της Σίφνου για τα θέματα που μας απασχολούν, για όσα καταφέρνουμε και για όσα δεν εξασφαλίζεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Έχουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε τον πολίτη για κάθε βήμα μας, ακόμα και αν αυτό, για ποικίλους λόγους, ανεξάρτητους από τη θέλησή μας, δεν οδηγεί κάπου. Σίγουρα ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα από το Δήμο και να επεκταθεί. Να ξεκινήσει από τις υπηρεσίες που παρέχουμε, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που θα τεθούν στην υπηρεσία του δημότη, όπως η ενεργοποίηση υπηρεσίας on-line ηλεκτρονικών πληρωμών, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση αιτημάτων των δημοτών για όλων των τύπων τα πιστοποιητικά και άλλες παρόμοιες εφαρμογές. Ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να επεκταθεί και στον τομέα της τουριστικής προβολής, με αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πύλης του Δήμου μας και έξυπνες εφαρμογές σε κινητές συσκευές, με στόχο, για παράδειγμα, την καλύτερη προβολή και προώθηση του μοναδικού δικτύου μονοπατιών που διαθέτει το νησί μας. Για όλα αυτά ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες και τα αποτελέσματα ελπίζουμε, αν μας το επιτρέψουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, να είναι άμεσα.
Πώς διαχειρίζεστε τα απορρίμματα που παράγει το νησί ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες;
Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκρισης της άδειας λειτουργίας του. Έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος και εκκρεμεί η επίσκεψη στελεχών της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των γενικών περιοριστικών μέτρων. Πιστεύουμε ότι σύντομα το έργο θα τεθεί σε λειτουργία, ενώ σχεδιάζονται οι ενέργειες για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Όσον αφορά στην ανακύκλωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί ικανοποιητικά, σε συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο, μια και ο Δήμος μας δε διαθέτει τα μέσα για την παροχή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας. Όμως, «εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο»! Σχεδιάζουμε την κατάθεση πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με στόχο να αποκτήσουμε Πράσινο Σημείο, δικούς μας χώρους διαλογής, μεταφόρτωσης κ.λπ. για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και με εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης, που ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά. Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των προγραμμάτων η συστηματική και σφαιρική ενημέρωση των δημοτών και των επισκεπτών μας.
Σκέφτεστε εκσυγχρονισμό του λιμανιού και δημιουργία σύγχρονων μαρίνων σκαφών;
Ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού αποτελεί προτεραιότητα για τη Σίφνο. Το υπό εξέλιξη προτεινόμενο σχέδιο, με όποιες μεταβολές και βελτιώσεις, πρέπει να “τρέξει” έτσι ώστε ν’ αποκτήσει το νησί μας ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι, προσαρμοσμένο, όμως, στο μέτρο και στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού που το φιλοξενεί. Θεωρώντας ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τη γνώμη των ειδικών ανά τομέα, με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει τη συνδρομή του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης ως προς τη συγκεκριμένη μελέτη, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις υπηρεσίες της.
Σ’ ό,τι αφορά τις μαρίνες, αυτή τη στιγμή είναι σχετικά μικρός ο αριθμός των σκαφών που μπορούν να φιλοξενηθούν και να εξυπηρετηθούν με όλες τις υπηρεσίες ελλιμενισμού. Είναι στα σχέδιά μας η επέκταση των θέσεων στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, με πλωτές προβλήτες που θα διαθέτουν τις απαραίτητες παροχές, πάντα, όμως με μέτρο και κριτήριο να μην προκληθεί αισθητική όχληση. Και για το συγκεκριμένο σκοπό χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση, διότι τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι πενιχρά.
Υπάρχει ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός; Επίσης, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της οικοδομής στο νησί και πότε αυτό πιστεύετε πως θα αποβεί κατά του περιβάλλοντος; Διότι συνολικά η χώρα είναι επενδυτικός προορισμός οπότε εικάζουμε πως και το νησί της Σίφνου είναι προορισμός για προφανείς λόγους.
Ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός δεν υπάρχει. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι μεγάλη για την κλίμακα και το μέγεθος του νησιού και ο φόβος μας είναι να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών και κατά συνέπεια η μοναδικότητα του τοπίου. Προσπαθούμε να μεταδώσουμε την ανησυχία μας και να διατηρήσουμε όσο μπορούμε το χρώμα, το ρυθμό και το μέτρο. Θέλουμε τα νέα κτίσματα και οι όποιες παρεμβάσεις στα παλιά να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην παράδοση και στη γραφικότητα, που κάνει τη Σίφνο μας ξεχωριστή. Είναι ένας αγώνας και μια προσπάθεια που, λόγω της αλματώδους αύξησης του ενδιαφέροντος και της ζήτησης, πρέπει να είναι συνεχής. Ωστόσο, με τη συνεργασία ευαισθητοποιημένων συλλόγων και πολιτών πετυχαίνουμε μικρές νίκες!
- Ιορδανία: Πυροβολισμοί στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα Αμμάν
- Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει την έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ