Απειλές Τουρκίας προς μετανάστες: Στην Ελλάδα ή στη φυλακή
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στα νησιά του Αιγαίου και η προώθηση μεταναστών υπό την πίεση των τουρκικών αρχών στις ακτές του Αιγαίου τα δυο κύρια θέματα της επισκόπησης Τύπου.
Συνέντευξη με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη φιλοξενεί το περιοδικό Spiegel στην έντυπη έκδοσή του. Αντικείμενο της συζήτησης είναι ο κίνδυνος της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Στην ερώτηση εάν οφείλεται στα μέτρα ή στην τύχη το ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Λογοθέτης απαντά: «Εξετάσαμε πολλά ύποπτα κρούσματα και κάναμε τα πάντα για να κρατήσουμε μακριά τον ιό. Το σχέδιο μας πέτυχε. Κάτι που επίσης βοηθάει είναι η κατάσταση στα νησιά. Στη Σάμο και στη Λέρο δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στον ελληνικό πληθυσμό. Στην Κω, τη Χίο και τη Λέσβο υπήρξαν κάποια αλλά ο ιός δεν εξαπλώθηκε μέχρι σήμερα».
Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρεται στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς. Δεν θα έπρεπε οι αιτούντες άσυλο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες; «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να στέκονται σε μεγάλες ουρές για να πάρουν φαγητό. Φοβόμασταν ότι θα μπορούσε να εισέλθει ο ιός. Λάβαμε περιμετρικά των προσφυγικών καταυλισμών πολύ αυστηρά μέτρα. Το lockdown εκεί είναι πολύ πιο αυστηρό από ό,τι για τον υπόλοιπο πληθυσμό».
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που ξεσπάσει η πανδημία στη Μόρια, όπου ζουν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, ο κ. Λογοθέτης απαντά: «Θα αποκόψουμε το τμήμα του καταυλισμού που θα έχει πληγεί. Οι μετανάστες θα μεταφερθούν γρήγορα σε πλοία ή σε ξενοδοχεία και θα τεθούν σε καραντίνα. Εάν ο ιός εξαπλωθεί περισσότερο θα απομακρύνουμε όσους είναι αρνητικοί στα τεστ. Τους ασθενείς θα τους αφήσουμε με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό».
Μαζική μεταφορά μεταναστών στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου
«Η Τουρκία στέλνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες προς την ΕΕ» είναι ο τίτλος άρθρου στην Berliner Morgenpost. Το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές με στόχο να περάσουν στην ΕΕ, ωστόσο όπως σημειώνει η εφημερίδα «το σχέδιο του Ερντογάν δεν πέτυχε. Επειδή η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της, η Τουρκία μετέφερε όσους είχαν στήσει προσωρινά σκηνές στην περιοχή και πάλι στο εσωτερικό. Θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα ήταν η επίσημη αιτιολόγηση. Τώρα λεωφορεία μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες από τους προσωρινούς σταθμούς καραντίνας πάλι προς τα δυτικά».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Αυτή τη φορά όμως το ταξίδι δεν είναι προς τα ελληνικά χερσαία σύνορα. Αυτά εν τω μεταξύ έχουν θωρακιστεί ακόμα περισσότερα από ότι τον Μάρτιο. Τα λεωφορεία κατευθύνονται στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου. Από εκεί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των ΗΕ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Απριλίου του 2020 πέρασαν 7.569 μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Στη συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016, η κυβέρνηση στην Άγκυρα είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων. Τώρα προφανώς κάνει το αντίθετο. Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται μαρτυρίες μεταναστών που λένε πως Τούρκοι αξιωματούχοι τους θέτουν ενώπιον της επιλογής να τους βάλουν φυλακή ή να τους στείλουν στις ακτές. Χιλιάδες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία που οργανώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στις ακτές του Αιγαίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων IHD στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε πως εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο κορωνοϊός στην Κωνσταντινούπολη
«Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναφέρεται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η εφημερίδα γράφει: «Όταν πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξοι γιορτάσουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1991, το βράδυ της Αναστάσεως δεν θα κρατάει το Άγιο Φως μέσα στο σκοτάδι στο κατάμεστο από πιστούς Πατριαρχείο, αναφωνώντας Χριστός Ανέστη. Και κανείς από το πλήθος δεν θα του ανταπαντήσει «αληθώς ο Κύριος».
Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο τα τζαμιά όσο και οι εκκλησίες είναι κλειστές. Ο Πατριάρχης δεν αμφισβητεί την απόφαση. Αντίθετα κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν τα αυστηρά αλλά δικαιολογημένα μέτρα που πήρε το κράτος σε αυτή την κρίση. Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την απόφαση άλλων ιερέων να κοινωνήσουν τους πιστούς από το ίδιο κουτάλι στην εποχή της πανδημίας».
Μαρία Ρηγούτσου
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση