Κοροναϊός : Η Ινδία θα πρέπει να ελπίζει για το καλύτερο, αλλά να προετοιμάζεται για το χειρότερο
Ινδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η φαινομενική επιτυχία της Ινδίας στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μπορεί να ακολουθηθεί από μια “χιονοστιβάδα κρουσμάτων”
“Όταν ο κοροναϊός ξεκίνησε την προέλασή του στον πλανήτη, καταστρέφοντας οικονομίες και αναιρώντας κάθε σταθερά της καθημερινότητας, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσοχής ήταν στραμμένο στην Κίνα, τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ”, αναφέρει ο Sadanand Dhume στην Wall Street Journal. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν όμως, το μεγαλύτερο “μέτωπο” του πολέμου με την πανδημία θα έχει ως θέατρο την Ινδία, τη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων.
Παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή;
Το κατά πόσον η Ινδία θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στον νέο ιό, θα έχει επιπτώσεις και εκτός των συνόρων της, συνεχίζει ο Dhume. Αν περιορίσει επιτυχημένα την εξάπλωση της νόσου, η Ινδία θα προσφέρει όχι μόνο ελπίδα αλλά και πρακτικές λύσεις σε άλλες φτωχές και πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδονησία, η Νιγηρία και το Πακιστάν. Αν όμως το ποσοστό θνητότητας ανέβει τόσο ψηλά όσο προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί, το ίδιο το μέγεθος του πληθυσμού της θα μετατρέψει την Ινδία σε νέο επίκεντρο της πανδημίας. “Πρόκειται για έναν αγώνα στον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε όλοι μαζί”, τόνισε ο Ramanan Laxminarayan, ένας ειδικός πολιτικών δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον Dhume. “Αν δεν τα καταφέρει η Ινδία, δεν θα τα έχει καταφέρει και ο πλανήτης”.
Στις 14 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Narendra Modi επέκτεινε εν μέρει το σκληρό εθνικό lockdown διαρκείας τριών εβδομάδων που θα έληγε στις 3 Μαΐου, ενώ όρισε ορισμένες εξαιρέσεις ώστε μέρη της οικονομίας να μπορέσουν να ανακάμψουν.
Το παρατηρητήριο μέτρων για τον κοροναϊό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τοποθετεί την Ινδία στην τρίτη θέση της λίστας με τις χώρες σε όλο τον πλανήτη που έχουν επιβάλει τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Φαινομενικά επιτυχημένες οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας
Μέχρι στιγμής, η Ινδία μοιάζει να έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες, πλουσιότερες χώρες, συνεχίζει ο Dhume στο άρθρο του. Μέχρι την Πέμπτη, δυόμιση μήνες μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα (τρεις φοιτητές που επέστρεφαν στη νότια περιοχή της Kerala από την Ουχάν), είχαν σημειωθεί μόλις 12.400 κρούσματα και 400 θάνατοι. Συγκριτικά, δυόμιση μήνες μετά το πρώτο κρούσμα, η Ιταλία είχε καταγράψει περισσότερα από 162.000 κρούσματα και 21.000 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ 312.000 κρούσματα και 8.500 θανάτους.
Θα καταφέρει η Ινδία να νικήσει τον κοροναϊό; Στο πλαίσιο της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα αισιόδοξο σενάριο, όπου όλα εντέλει πηγαίνουν καλά. Μέχρι στιγμής, η ασθένεια σκοτώνει δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά ηλικιωμένων, τη στιγμή που η Ινδία έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς του πλανήτη. Μόλις το 6% των Ινδών είναι άνω των 65 ετών, σε σύγκριση με το 23% στην Ιταλία, το 16% στις ΗΠΑ και το 11% στην Κίνα.
Ελπίδες για ινδικές «ιδιαιτερότητες»
Ορισμένοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι ο ζεστός καιρός ενδέχεται να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Άλλοι ελπίζουν ότι το Bacillus Calmette-Guérin, ένα εμβόλιο για τη φυματίωση το οποίο κάνουν όλοι οι Ινδοί κατά τη γέννησή τους, όπως και πολλοί άλλοι πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών, ίσως καθιστά τον κοροναϊό λιγότερο θανατηφόρο. Η Ινδία είναι επίσης η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα υδροξυχλωροκίνης, του φαρμάκου που ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ως αποτελεσματικό απέναντι στον κοροναϊό. Αρκετοί Ινδοί επικροτούν τον κ. Modi για την επιβολή lockdown στη χώρα σχετικά νωρίς, όταν είχαν επιβεβαιωθεί λιγότερα από 500 κρούσματα και 10 θάνατοι, σημειώνει ο Dhume.
Ωστόσο, οι ειδικοί δημόσιας υγείας τείνουν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους ισχυρισμούς περί ιδιαιτερότητας της Ινδίας σε σχέση με άλλα επίκεντρα του κοροναϊού. Σε συνέντευξή του μέσω e-mail με τον Dhume, ο Jacob John, ένας από τους κορυφαίους ιολόγους της χώρας, προειδοποιεί ότι η Ινδία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη “για μια πανδημία που θα εξελιχθεί σαν χιονοστιβάδα”.
Πότε ξεκίνησε πραγματικά η πανδημία;
Ο κ. Laxminarayan υπογραμμίζει ότι η Kerala έθεσε γρήγορα σε καραντίνα τους τρεις φοιτητές από την Ουχάν, επομένως η πραγματική έναρξη της πανδημίας στην Ινδία ίσως είναι πιο σωστό να τοποθετηθεί στις αρχές Μαρτίου και όχι στα τέλη Ιανουαρίου. Αν ελέγξει κανείς τα πρόσφατα στοιχεία, ο ιός εξακολουθεί να φαίνεται πως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς στην Ινδία σε σχέση με την Ιταλία, όμως η διαφορά γίνεται λιγότερο δραματική. Μεταξύ της 7ης και της 14ης Απριλίου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ινδία αυξήθηκε σχεδόν κατά 140%, δηλαδή από τα 4.400 στα 10.400 κρούσματα. Ακριβώς ένα μήνα πριν, η Ιταλία σκαρφάλωσε κατά περισσότερο από 280%, δηλαδή από τα περίπου 4.600 στα περίπου 17.600 κρούσματα.
Το ζήτημα των τεστ
Επιπλέον, ο αριθμός των τεστ στην Ινδία παραμένει σχετικά χαμηλός, με περίπου 270.000 τεστ να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την Πέμπτη, σε σύγκριση με τα τρία εκατομμύρια που έχουν πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ. Καθώς ο αμερικανικός πληθυσμός είναι περίπου το ¼ του ινδικού, γεννιούνται ερωτήματα για την ακρίβεια των στοιχείων που ανακοινώνει η Ινδία, σημειώνει ο Dhume. “Αν είχαν εξετάσει δεκαπλάσια άτομα, θα είχαμε και δεκαπλάσια θετικά αποτελέσματα”, τονίζει ο κ. Laxminarayan. Προς το παρόν, τα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη του θερμού καιρού, των εμβολίων για τη φυματίωση και της υδροξυχλωροκίνης παραμένουν από ανεπαρκή μέχρι ασαφή.
Μεγαλύτερη η πρόκληση για την Ινδία
Από πολλές απόψεις, η Ινδία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση σε σχέση με άλλες χώρες. Τη χρονιά που μας πέρασε, 14 από τις 20 πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, ανήκαν σε αυτή. Περίπου το 30% των ενηλίκων Ινδών πάσχει από υπέρταση. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι σχεδόν 1 στους 8 ενήλικες Ινδούς πάσχει από διαβήτη.
Ο Δρ. John ααποκαλεί την Ινδία “παγκόσμια πρωτεύουσα του διαβήτη”. Ο κ. Laxminarayan εξηγεί ότι οι νεκροί του κοροναϊού στην Ινδία είναι περίπου 20 χρόνια νεότεροι σε σχέση με εκείνους στην Ιταλία. Το Μουμπάι και η Κολκάτα ανήκουν στις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου. Η Ινδία διαθέτει λιγότερους γιατρούς σε σχέση με την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τις πλούσιες περιοχές της Ανατολικής Ασίας, όπως επίσης και λιγότερα κρεβάτια και αναπνευστήρες κατά κεφαλήν.
Η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του lockddown του κ. Modi, προσθέτει ο Dhume. Οι επικριτές του λένε ότι ενδέχεται να επιβλήθηκε πολύ αργά για να καταφέρει να περιορίσει τον ιό.
Ο Δρ. John προειδοποιεί ότι η Ινδία πρέπει να “προετοιμαστεί για το χειρότερο πιθανό σενάριο”, ενώ παράλληλα “ελπίζει κρυφά ότι θα αντιμετωπίσει το καλύτερο πιθανό σενάριο”. Αν αυτές οι κρυφές ελπίδες διαψευστούν, ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα ζοφερό ινδικό καλοκαίρι, καταλήγει ο Dhume.
Πηγή: Wall Street Journal
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις