Κοροναϊός : Πάνω από τα 2/3 των θανάτων παγκοσμίως στην Ευρώπη
Η Ευρώπη θρηνεί για τα θύματά της, αλλά κοιτάζει και την επόμενη μέρα.
Με αμείωτο ρυθμό καταγράφονται νέα περιστατικά του νέου κοροναϊού, που έχουν ξεπεράσει τα 2.297.000 παγκοσμίως, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι περισσότεροι από 158.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Μάλιστα, σύμφωνα με το AFP, σχεδόν τα 2/3 των θανάτων βρίσκονται στην Ευρώπη, καθώς η πανδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στη Γηραιά Ήπειρο.
Με σύνολο 100.501 νεκρών (1.136.672 κρούσματα), η Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία, που έχει σκοτώσει 157.163 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ιταλία (23.227 νεκροί) και η Ισπανία (20.043 νεκροί) είναι οι πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (19.323) και η Βρετανία (15.464).
Διαδηλώσεις κατά της καραντίνας στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ των 712.399 κρουσμάτων και 37.268 θανάτων από τον κοροναϊό, άνθρωποι σε πολλές πολιτείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και διαδήλωσαν για την «απελευθέρωσή» τους από την καραντίνα.
Κινητοποιήσεις κατά των απαγορεύσεων πραγματοποιήθηκαν μέχρις στιγμής στο Νιού Χάμσαϊρ, το Μίσιγκαν, το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Μινεσότα, την Γιούτα, την Βιρτζίνια και το Κεντάκι.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα πληγώνουν τους πολίτες και την οικονομία, την ίδια ώρα βέβαια που οι υγειονομικοί προειδοποιούν πως μια ενδεχόμενη άρση των μέτρων θα μπορούσε να σημάνει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού.
Οι συντηρητικοί – κατά κύριο λόγο – διαδηλωτές χαρακτηρίζουν υπερβολικά τα μέτρα που έχουν παρθεί για πολίτες και επιχειρήσεις.
Άνοιξαν ξανά καταστήματα και επιχειρήσεις στην Τεχεράνη
Η κυβέρνηση του Ιράν επέτρεψε σε ορισμένες επιχειρήσεις της Τεχεράνης, που παρέμεναν κλειστές τις τελευταίες εβδομάδες, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν ξανά το Σάββατο, παρά το γεγονός πως η χώρα παραμένει στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού στη Μέση Ανατολή.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία του Ιράν, η οποία έχει δεχτεί πολύ σοβαρό πλήγμα, δεν μπορεί να παραμείνει «κλειδωμένη» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενέκριναν παρόμοια μέτρα σε άλλες επαρχίες την περασμένη εβδομάδα.
Κάποιοι κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν ότι ανησυχούσαν για το ξέσπασμα του ιού, ωστόσο έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά, καθώς η διαβίωσή τους εξαρτάται από αυτήν.
Μάλιστα, οι περισσότεροι καταστηματάρχες και πελάτες δεν φορούσαν μάσκες ή γάντια.
Την ίδια στιγμή, στο Grand Bazaar της πόλης, πολλοί καταστηματάρχες κάθονταν δίπλα στους κλειστούς πάγκους, λέγοντας ότι δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μέχρι την 1η Μαΐου. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως επετράπη σε καταστήματα εκτός του παζαριού να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πως το Ιράν που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 «θύματα» του κοροναϊού και πάνω από 80.000 μολύνσεις, προχώρησε σε αναστολή λειτουργία όλων των μη απαραίτητων οικονομικών δραστηριοτήτων από τα μέσα Μαρτίου.
Άλλες ειδήσεις από τον κόσμο
• Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θανάτων από το νέο κοροναϊό αυξήθηκε στους 313, και μέσα στο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 4.785 νέα περιστατικά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 36.793.
• Η Πορτογαλία είναι ενδεχόμενο να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να επιβάλλει περιορισμούς στις ακτές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός σχεδίου για την άρση των περιορισμών κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
• Η Κίνα προσπαθεί να βάλει ξανά μπροστά την οικονομία της. Τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες και θα μειωθούν τα επιτόκια, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για ύφεση 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
• Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού καταγράφηκε στη βορειοανατολική Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει πως οι διαλυμένες από τον πόλεμο υποδομές υγείας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο ξέσπασμα.
• Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θανάτων που οφείλονται στη νόσο COVID-19 στην Ινδία ανήλθε σε 480 και ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα έφτασε τα 14.378.
• Η Ιαπωνία παλεύει να αυξήσει τα τεστ, κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις drive-in. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την άνοδο των θανάτων και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.
• Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας Άμπα Κιάρι πέθανε χθες Παρασκευή μετά τη μόλυνσή του από τον κοροναϊό, επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι. Ο θανών «υποβαλλόταν σε θεραπεία» αλλά «υπέκυψε (χθες) Παρασκευή», ανέφερε εκπρόσωπος της προεδρίας της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. Επισήμως, οι αρχές της Νιγηρίας έκαναν λόγο νωρίτερα χθες για 13 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 442 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
• Τουλάχιστον 20 αξιωματούχοι που εργάζονται στο παλάτι του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό, αναγκάζοντας τον 70χρονο πρόεδρο να περιορίσει τις περισσότερες επικοινωνίες του με τους συμβούλους του, στις δυνατότητες της ψηφιακής επικοινωνίας.
- Eυρώπη: Η ασταθής οικονομία οδηγεί σε μειωμένες θέσεις εργασίας – Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις
- Πούπι Αβάτι: «Μια ασπρόμαυρη ταινία δεν είναι απαραίτητα ένα αριστούργημα»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική
- Τόνια Σωτηροπούλου: Με πλήγωσε η κριτική που δέχτηκα για την ταινία του Τζέιμς Μποντ
- Ο Παναγιώτης Καραΐσκος στον TUI Rhodes Marathon 2025
- Νέα Αριστερά για προφυλάκιση Ρωμανού: Βαρύ πλήγμα στο κράτος δικαίου – Η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται