Κοροναϊός : Το πρώτο θύμα στο Ισραήλ είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα
Επιπλέον, ο Arie Even, είχε επιβιώσει από πολλαπλά εμφράγματα, αλλά και από μια επιδημία χολέρας
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Ως παιδί, ο Arie Even κατοικούσε στην Ουγγαρία, όπου και κατόρθωσε να επιβιώσει του Ολοκαυτώματος, βρίσκοντας καταφύγιο μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του, μετά τον εγκλεισμό του πατέρα του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Χάρη στις διασυνδέσεις του παππού του, ο Even και η μητέρα του βρήκαν καταφύγιο σε ένα σπίτι στην Βουδαπέστη που τελούσε υπό ελβετική προστασία, πριν μετακινηθούν μέσα στη νύχτα σε ένα δεύτερο καταφύγιο μετά από τις προσπάθειες της ελβετικής πρεσβείας και του φημισμένου διπλωμάτη Raoul Wallenberg, ο οποίος έσωσε δεκάδες χιλιάδες Εβραίους πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Την επόμενη μέρα ο παππούς του Even βρήκε το θάνατο από σφαίρα και το σώμα του πετάχτηκε στον ποταμό Δούναβη.
Αργότερα στη ζωή του ο Even κατάφερε να επιβιώσει μετά από πολλαπλά εμφράγματα αλλά ακόμη και από μια επιδημία χολέρας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ισπανία με την οικογένειά του. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να γλιτώσει και από τον κοροναϊό.
Μια μοναχική έξοδος
Στις 20 Μαρτίου, ο 88χρονος έγινε το πρώτο θύμα του κοροναϊού στο Ισραήλ, αφού ένας κοινωνικός λειτουργός που επισκέφθηκε τον οίκο ευγηρίας όπου κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ, του μετέδωσε τον ιό.
Αν και είχε τέσσερα παιδιά, 18 εγγόνια και ένα δισέγγονο που ζουν στο Ισραήλ, ο Even πέθανε μόνος. Οι αγαπημένοι του αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά του και να τον αποχαιρετήσουν από το τηλέφωνο.
Τηρώντας την εβραϊκή παράδοση της γρήγορης ταφής των νεκρών, η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, το βράδυ του Σαββάτου. Το νεότερο παιδί του, εκπροσωπώντας την οικογένεια, ήταν ένα από τα ελάχιστα άτομα που πήρε την άδεια να παρευρεθεί στην κηδεία και να παρακολουθήσει – από απόσταση – την ταφή του πατέρα του από τους αρχιερείς της χώρας, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στολές βιολογικού πολέμου.
Με το Ισραήλ να βρίσκεται σε κατάσταση lockdown, η οικογένεια στερήθηκε την παραδοσιακή shiva, την εβραϊκή εβδομάδα θρήνου κατά την οποία οι οικογένεια του νεκρού κρατά ανοιχτό το σπίτι της ώστε συγγενείς και φίλοι να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.
Η ιστορία του Even
Γεννήθηκε με το όνομα George Steiner και ήταν γόνος μιας πλούσιας εβραϊκής οικογένειας της Ουγγαρίας, μέχρι που η ζωή του αναποδογυρίστηκε από την ναζιστική κυριαρχία. Ο πατέρας του στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen το 1941. Όταν η Γερμανία κατέλαβε την Ουγγαρία το 1944, ο Even, η μητέρα του και ο αδερφός του παρέμειναν κρυμμένοι σχεδόν για έναν χρόνο, ορισμένες φορές ανάμεσα σε μπάλες από άχυρο και σε υπόγεια κελάρια.
Μετά τον πόλεμο, σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου συμμετείχε σε ένα κιμπούτς και κατετάγη στον στρατό ως μηχανικός αεροσκαφών. Οι γονείς του, οι οποίοι επίσης επιβίωσαν από τον πόλεμο, εγκατέλειψαν την Ουγγαρία μετά τη σοβιετική εισβολή του 1956 και η οικογένεια επανενώθηκε στο Ισραήλ.
Αργότερα στη ζωή του, κατέγραψε ένα βίντεο – μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα μετά από παρότρυνση των παιδιών του. Θυμήθηκε την ημέρα που η Βουδαπέστη απελευθερώθηκε από τον ρωσικό στρατό, με τους φαντάρους να πετούν καρβέλια ψωμί από τα φορτηγά τους. “Έκτοτε συμπαθώ τους Ρώσους”, είχε πει με ένα πονηρό χαμόγελο.
Ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά του, ο Yaacov, 62 ετών, αναφέρει ότι ο πατέρας του είχε πνευματική διαύγεια μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ήταν σε θέση να περπατάει με τη βοήθεια μπαστουνιού, ενώ έκανε σχέδια με τα παιδιά του για ένα μεγάλο πάρτι για τα ενενηκοστά του γενέθλια.
“Όσος καιρός και αν του έμενε να ζήσει, νιώθουμε ότι έφυγε πριν την ώρα του”, δήλωσε στον Guardian.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις