Το κόλπο, η τσαπατσουλιά και η αλαζονεία
Η απόφαση της Εφέσεων είναι η πέμπτη σχετική με την ιστορία απόφαση που βγαίνει: ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη από την αρχή της διαμάχης μόνο χάνουν
Την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης ή διαγραφής της τιμωρίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από τους αθλητικούς δικαστές της Σούπερ Λίγκας που τιμώρησαν τις δύο ΠΑΕ πρωτόδικα. Η ποινή της αφαίρεσης των 7 και των 12 βαθμών αντίστοιχα έμεινε στη βαθμολογία.
Ο ΠΑΟΚ, όταν και αν αρχίσουν τα playoffs, θα ξεκινήσει 14 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Η Ξάνθη, αν και εφόσον γίνουν τα playouts, έχει πίσω της τον Παναιτωλικό σε απόσταση αναπνοής: αν η ομάδα του Μάκη Χάβου προσπεράσει την Ξάνθη, η ακριτική ομάδα θα πρέπει να παλέψει για την παραμονή της σε αγώνα μπαράζ. Και φυσικά και να βάλει τέλος στη σχέση της με τον κ. Ιωάννη Καλπαζίδη, τον ανιψιό του κ. Ιβάν Σαββίδη, που με βάση το πόρισμα της Eπιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και τις αποφάσεις των δικαστηρίων είναι ουσιαστικός ιδιοκτήτης της. Αν δεν το κάνει, κι αυτή και τον ΠΑΟΚ τούς περιμένουν νέες τιμωρίες.
Τέλος
Στο τέλος αυτής της δικαστικής διαμάχης (τέλος τουλάχιστον σε ό,τι σχετίζεται με τα ελληνικά αθλητικά δικαστήρια) υπάρχει μόνο ένα πράγμα: η απορία για το πώς είναι δυνατόν κάποιοι να σκηνοθέτησαν μια τέτοια ιστορία πιστεύοντας πως δεν θα τους πάρει κανείς είδηση και δεν θα ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Αφήνοντας στην άκρη μια σειρά από λεπτομέρειες, που είναι απλά οι αποδείξεις της ενοχής των δύο, το τι συνέβη μοιάζει πολύ απλό. Εδώ και τρία χρόνια ήταν γνωστό ότι οι μεγαλομέτοχοι της Ξάνθης, ο κ. Χρήστος Πανόπουλος και ο κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης είχαν αποφασίσει να πουλήσουν την ομάδα κουρασμένοι από το βάρος των υποχρεώσεων.
Προσπάθησαν να βρουν αγοραστή αλλά δεν βρήκαν, γιατί στην Ελλάδα της κρίσης ομάδες ποδοσφαιρικές (που έχουν συνεχώς ανάγκη από χρήματα) δεν αγόραζε κανένας. Τότε φαίνεται πως εμφανίστηκε η λύση που λέγεται Ιβάν Σαββίδης – ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ μέσα στην κρίση αγόρασε ουκ ολίγες εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα.
Υποχρεώθηκε
Μου λένε ότι ο Σαββίδης υποχρεώθηκε να μπλέξει. Η δικηγόρος κ. Ειρήνη Μαρούπα, μέλος της ΕΕΑ, έχει πει ότι υποχρεώθηκε να αγοράσει την Ξάνθη για να μην καταλήξει σε τούρκους επιχειρηματίες: δεν βλέπω πού είναι το κακό, αλλά ίσως να ήταν λόγος. Από άλλους φίλους, που βρίσκονται κοντά στο αφεντικό του ΠΑΟΚ, έχω ακούσει πως υποχρεώθηκε να αγοράσει την Ξάνθη στα πλαίσια της αγοράς της ΣΕΚΑΠ και ότι δέχτηκε και πιέσεις από ανθρώπους της προηγούμενης κυβέρνησης: δεν θέλω να το πιστεύω αλλά δεν το αποκλείω και κατηγορηματικά αφού ένας έρωτας ανάμεσα στο αφεντικό του ΠΑΟΚ και στην κυβέρνηση Τσίπρα υπήρχε.
Οπως και να έχει το πράγμα στο αφεντικό του ΠΑΟΚ φαίνεται ότι η ιδέα της αγοράς μιας ακόμα ομάδας άρεσε. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: ο νόμος. Ακόμα και στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, που όποιος ξοδεύει χρήματα νομίζει πως ο κόσμος όλος τού ανήκει, ο νόμος απαγορεύει σε κάποιον να έχει δύο ομάδες: οι ιδιοκτήτες της Ξάνθης, παρά τον εγκλωβισμό τους, δεν θα πουλούσαν την ομάδα στον Σαββίδη.
Και τότε βρέθηκε η λύση του ανιψιού. Είχε δική του εταιρεία και θα αγόραζε τη θυγατρική της Ξάνθης. Μετά μέσω της θυγατρικής της Ξάνθης θα χρηματοδοτούσε την ΠΑΕ. Θα έμεναν και ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τσαπατσουλιά
Το σχέδιο θα μπορούσε μέχρι και να λειτουργήσει, αλλά υπήρχαν δύο προβλήματα: η τσαπατσουλιά και η αλαζονεία. Ο Καλπαζίδης μπορεί να είναι ένας αυτοδημιούργητος πολυεκατομμυριούχος σερβιτόρος (έχουν πλάκα οι άνθρωποι…), αλλά ομάδα δεν μπορεί να διοικήσει και οι ομάδες δεν διοικούνται με βιντεοκλήσεις: έτσι άρχισαν να γίνονται «χοντράδες», να αγοράζονται δηλαδή (πάντα από τον ΠΑΟΚ) παίκτες της Ξάνθης με εκατομμύρια (όπως ο Μελλιόπουλος) ενώ δεν έπαιζαν ποτέ ή να αποκτώνται παίκτες σε μια νύχτα όταν δεν υπήρχε καν μεταγραφική περίοδος (όπως ο Ζίφκοβιτς). Και να βγαίνουν από το γήπεδο στο περσινό ματς των δύο στα Πηγάδια οι κάτοχοι των διαρκείας εισιτηρίων της Ξάνθης για να πάρουν τις θέσεις τους οι εκδρομείς οπαδοί του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη.
Οταν αυτά και άλλα πολλά άρχισαν να συζητιούνται κάποιοι άρχισαν να ψάχνουν τι συμβαίνει. Κι ανακάλυψαν πως ο Πανόπουλος είχε χρόνια να πάει στο γήπεδο, πως η Vialand του Καλπαζίδη και η Ξάνθη έχουν τους ίδιους διοικητικούς παράγοντες, πως η εταιρεία του Καλπαζίδη συνεργάζεται με τις εταιρείες του Σαββίδη αποκλειστικά, πως ο εκατομμυριούχος σερβιτόρος έβαζε τα λεφτά του στον ΠΑΟΚ και άλλα πολλά. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Πέμπτη
Η απόφαση της Εφέσεων είναι η πέμπτη σχετική με την ιστορία απόφαση που βγαίνει: ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη από την αρχή της διαμάχης μόνο χάνουν. Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν Φεβρουάριο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού: δεν κατάφεραν να την πείσουν ότι δεν έχουν σχέση. Η Ξάνθη κλήθηκε στη συνέχεια από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ για να εξηγήσει το πώς η θυγατρική της κατέληξε στον Καλπαζίδη: της αφαιρέθηκε το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα και αν δεν υποβιβάστηκε είναι γιατί έχει αλλάξει ο κανονισμός – ο αρμόδιος κ. Γιώργος Δημητρίου μίλησε «για επιβράβευσης της παρανομίας».
Την υπόθεση έκριναν πρωτόδικα δύο διαφορετικοί αθλητικοί δικαστές, καθώς άλλος εξέτασε τα του ΠΑΟΚ κι άλλος τα της Ξάνθης – και οι δύο συμφώνησαν ότι οι ομάδες είναι ένοχες. Πριν από τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστών ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να παγώσει η εκδίκαση της υπόθεσής τους στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Σούπερ Λίγκας και της ΕΠΟ λόγω παράνομης σύνθεσης της ΕΕΑ: κι αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν πανηγυρικά. Και τώρα ήρθε και η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων. Γιατί το πράγμα ήταν τόσο κακοφτιαγμένο, ώστε κανείς που εξέτασε την υπόθεση δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια.
Ξέχασαν
Κι όμως η απορία παραμένει. Πώς ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς οι εμπλεκόμενοι να φοβούνται; Την απάντηση μας τη δίνει ίσως μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σούπερ Λίγκας στα τέλη Φεβρουαρίου: ενώ όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση καταδίκασαν τις ομάδες, οι δύο καταδικασθέντες γλίτωσαν την αποβολή τους από το πρωτάθλημα γιατί κέρδισαν μια ψηφοφορία στη Λίγκα. Τρεις ομάδες «είπαν δεν πειράζει», άλλες τέσσερις σφύριζαν κλέφτικα, και ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη προσθέτοντας και τη δική τους ψήφο (!) τη γλίτωσαν. Να προσθέσω σε αυτό και τη σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τον νόμο και να τους γλιτώσει από τον υποβιβασμό. Κάτι τέτοια έβλεπαν και νόμιζαν ότι μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν. Ξεχνώντας ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση του Παναιτωλικού, του Βόλου και του Παναθηναϊκού. Και πάλι καλά…
- Είναι έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη;
- Ρομπίνιο: Χριστούγεννα στη φυλακή
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- Χριστούγεννα: Το πιο συγκινητικό γράμμα – Παιδί ζητά από τον Άγιο Βασίλη να βοηθήσει τη μαμά του
- Κακοκαιρία: Πλημμύρες στην Εύβοια από την έντονη βροχόπτωση – Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
- Το παρασκήνιο του ξαφνικού θανάτου του Τζορτζ Μάικλ ανήμερα τα Χριστούγεννα – Τα τελευταία λόγια του