Κοροναϊός : Σε πανικό και απόγνωση οι πρόσφυγες – Έκρυθμη η κατάσταση σε νησιά
Στις αρχές του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 7 του μήνα είχε εκδοθεί πόρισμα - καταπέλτης για τη δημόσια υγεία στη ΒΙΑΛ της Χίου. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 7 Μαρτίου η Ελλάδα είχε 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν στα ελληνικά νησιά, άλλοι εντός των κέντρων φιλοξενίας -υπό άθλιες συνθήκες- και άλλοι σε… «καραντίνα» ξεχασμένοι από Θεό και κυβέρνηση στις παραλίες, όπως συμβαίνει στη Λέσβο.
Ο φόβος των προσφύγων που φιλοξενούνται στη ΒΙΑΛ αποτυπώθηκε στα χτεσινά επεισόδια τα οποία ξέσπασαν στο ΚΥΤ, με αφορμή τον θάνατο μιας 47χρονης.
Αν και η γυναίκα διαγνώστηκε αρνητική στον κοροναϊό, πολλοί πρόσφυγες υπέθεσαν ότι ο θάνατος της οφείλεται στον ιό.
Ως αποτέλεσμα των σοβαρών επεισοδίων, ξέσπασε φωτιά στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάηκε ένα περιπολικό της αστυνομίας και τις φλόγες τυλίχθηκε η καντίνα που βρίσκεται έξω από το ΚΥΤ. Την επομένη, οι Αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις.
Σήμερα, έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα από το Κονγκό, η οποία διέμενε σε ξενοδοχείο στο Πορτοχέλι, όπου φιλοξενούνται περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες, έφυγε από τη ζωή. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος επίσης επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση σε θέματα και προβλήματα που είχε θέσει προ ημερών, ενώ κάνει λόγο και για ελλιπή ενημέρωση από πλευράς ΕΟΔΥ.
Η κυβέρνηση έχει στο μεταξύ ξεκινήσει μετεγκαταστάσεις ευάλωτων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά καθώς και ανήλικων προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο και οι δύο δράσεις εξελίσσονται με ρυθμούς χελώνας παραμένοντας ακόμα μια ελάχιστη κίνηση μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των προσφύγων από τον κοροναϊό είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι καλείται να τους προστατέψει από μια πανδημία, εξαιτίας της οποίας μετράμε καθημερινά θύματα.
Ήδη στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 2.200 ενώ οι θάνατοι είναι περισσότερο από 100.
Στις αρχές του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 7 του μήνα είχε εκδοθεί πόρισμα – καταπέλτης για τη δημόσια υγεία στη ΒΙΑΛ της Χίου. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 7 Μαρτίου η Ελλάδα είχε 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επομένως, αν και ήταν γνωστές οι συνθήκες που καλούνται οι πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν καθημερινά στη ΒΙΑΛ, παρά ακόμα και την εμφάνιση των κρουσμάτων στη χώρα μας, η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης και συνέχιζε να μη λαμβάνει -ακόμα ίσως και τώρα- μέτρα για την προστασία χιλιάδων ανθρώπων.
Συλλήψεις και προσαγωγές για τα επεισόδια
Σε τρεις συλλήψεις αιτούντων άσυλο, που θεωρούνται ως υπαίτιοι των επεισοδίων που διαδραματίσθηκαν χθες βράδυ στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, προχώρησε η Αστυνομία στη Χίο.
Επίσης, έχει γίνει μεγάλος αριθμός προσαγωγών, με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιμένει στην ανάγκη ταυτοποίησης όλων όσοι ενέχονται στα επεισόδια, κατά τα οποία κάηκαν δυο αυτοκίνητα, μια καντίνα, οικίσκοι και σκηνές στον καταυλισμό περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
«Δύσκολη νύκτα χθες στην ανοικτή δομή της ΒΙΑΛ, συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ και το προσωπικό για την επιβολή της τάξης. Θα αποδοθούν ευθύνες για τα επεισόδια», αναφέρει σε σχόλιο του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Όπως είναι γνωστό, τα επεισόδια τα οποία η Αστυνομία αντιμετώπισε με εκτεταμένη χρήση χημικών, προκάλεσαν οι φήμες για την αιτία του θανάτου 47χρονης Ιρακινής που έμενε στον καταυλισμό. Οι φήμες απέδιδαν τον θάνατο στη νόσο του κοροναϊού covid 19.
Ας σημειωθεί ότι η 47χρονη είχε μεταφερθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στο νοσοκομείο με εμπύρετο νόσημα και της δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος της. Μάλιστα της έγινε εξέταση ανίχνευσης του κοροναϊού ως ύποπτο κρούσμα της νόσου covid 19, το αποτέλεσμα της οποίας όμως ήταν αρνητικό.
Νεκρή 39χρονη στο Πορτοχέλι – Ελλιπή ενημέρωση από πλευράς ΕΟΔΥ καταγγέλλει ο δήμαρχος
Πέθανε τη νύχτα της Ανάστασης μια γυναίκα 39 ετών η οποία διέμενε στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” στο Πορτοχέλι, όπου φιλοξενούνται περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η σορός της γυναίκας από το Κονγκό έχει μεταφερθεί για νεκροψία – νεκροτομή προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου της.
Για το θέμα ενημερώνει ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος επίσης επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση σε θέματα και προβλήματα που είχε θέσει προ ημερών, ενώ κάνει λόγο και για ελλιπή ενημέρωση από πλευράς ΕΟΔΥ.
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ερμιονίδας:
«Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Δυστυχώς, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι τη νύχτα πέθανε αιφνίδια μία γυναίκα από τους μετανάστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”. Ήταν 39 ετών και καταγόταν από το Κογκό.
Η σορός της θα μεταφερθεί για νεκροψία – νεκροτομή σε νεκροτομείο,οπότε και θα γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της.
Θα πρέπει, επίσης, να σας ενημερώσω ότι, μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση σε θέματα και προβλήματα που αναδείξαμε στις 3 και 7 Απριλίου 2020 με δύο έγγραφά μας προς όλες τις αρμόδιες Αρχές. Αυτά τα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί.
Καμία, σχεδόν, ανταπόκριση δεν υπήρξε ούτε 10 μέρες αργότερα όταν προέκυψε το θέμα της ύπαρξης δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Δήμο μας, εκ των οποίων το ένα είχε εργασιακή σχέση με το εν λόγω ξενοδοχείο.
Εξακολουθούν να μην ενημερώνουν τη Δημοτική Αρχή οι υπεύθυνοι, αλλά και να μην προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος.
Εξαίρεση αποτελεί η Διοικήτρια του Γ. Ν Άργους, η οποία φροντίζει κάθε φορά που συμβαίνει κάτι να ενημερώνει τη Δημοτική Αρχή.
Καμία επίσημη ενημέρωση, επίσης, δεν έχει και το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Από πλευράς μας θα ζητήσουμε και πάλι, εντός της ημέρας, άμεσες ενέργειες από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, καθόσον, πέρα των μεταναστών, πέραν του συνόλου των δημοτών μας, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου.
Με αυτούς, τουλάχιστον, κατά προτεραιότητα θα έπρεπε, εδώ και τρεις μέρες, να είχε ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ».
Ελεγχόμενο χώρο ζητάει ο δήμαρχος Χίου
Στην ανάγκη της δημιουργίας «εδώ και τώρα» ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου χώρου προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών σε αντικατάσταση της δομής στη ΒΙΑΛ που άμεσα πρέπει να κλείσει, αναφέρεται με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.
Σε δήλωση του ο κ. Κάρμαντζης αναφέρει:
«Τα χθεσινά απαράδεκτα, θλιβερά και επικίνδυνα γεγονότα στη ΒΙΑΛ, παρά την αγιότητα των ημερών, κραυγάζουν με τον πιο ηχηρό τόνο προς την Κυβέρνηση ότι η εν λόγω δομή πρέπει να κλείσει αμέσως. Με ευθύνη της Πολιτείας πρέπει να δημιουργηθεί – μακριά από το πολύπαθο Χαλκειός και κάθε άλλη κατοικημένη περιοχή της Χίου – ένας μικρός και απόλυτα ελεγχόμενος χώρος προσωρινής παραμονής προσφύγων – μεταναστών.
Η κατάσταση προ πολλού έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές λύσεις με σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους μας. Η φωνή μας πρέπει να εισακουστεί! Εδώ και Τώρα!».
Πόρισμα – καταπέλτης για τη ΒΙΑΛ Χίου
Καταπέλτης ήταν το πόρισμα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της ΒΙΑΛ, στον Χαλκειός της Χίου, το οποίο εκδόθηκε μετά έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελιών της Συντονιστικής Επιτροπής Καμποχώρων για το Μεταναστευτικό.
Τι ανέφερε το πόρισμα:
«Μετά την από 03/03/2020 αίτηση της Συντονιστικής Επιτροπής Καμποχώρων που κατατέθηκε στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας για έλεγχο των συνθηκών υγιεινής εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χαλκειούς και την αριθμ. Πρωτ.: 1222 / 4-03-2020 πρόσκληση του ΚΕΠΠΕ Χίου υπάλληλοι της ΠΕ Χίου πραγματοποίησαν αυτοψία στις 04-03-2020 και ώρα 12:00μ.μ.
Στο χώρο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χαλκειούς ενημερωθήκαμε ότι φιλοξενούνται περισσότεροι από 5500 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η δυναμικότητα του ΚΥΤ προβλέφθηκε για να καλύπτει περίπου 1200 άτομα μόνο. Η παράταση του χρόνου παραμονής των φιλοξενούμενων σε συνδυασμό με την σχεδόν καθημερινή αύξηση των ροών των προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων καθώς η εγκατάσταση κατασκευάστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ξεπεράστηκαν κατά πολύ. Αυτό οδήγησε τους πρόσφυγες/ μετανάστες να διαμένουν σε πρόχειρες σκηνές σε όλους τους χώρους του ΚΥΤ (και στους διαδρόμους) αλλά και εντός των γειτονικών αγροκτημάτων. Κατά την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μεγάλης έκτασης ανθυγιεινής κατάστασης η οποία διογκώνεται συνεχώς και έχει διαμορφώσει την ακόλουθη εικόνα:
Α. Σε όλους τους εσωτερικούς δρόμους και ελεύθερους χώρους του ΚΥΤ υπήρχαν συσσωρευμένα απορρίμματα είτε σε πλαστικές σακούλες, είτε χύμα σε μεγάλους σωρούς αλλά και διάσπαρτα. Στα αγροτεμάχια πέριξ του ΚΥΤ υπήρχαν διάσπαρτα απορρίμματα (πλαστικά μπουκάλια νερού κ.α.)
Β. Λύματα και ακάθαρτα νερά (από πλύσιμο ρούχων, χεριών, ντους, αποχωρητήρια κλπ.) ρέουν από το ψηλότερο επίπεδο (CAMP A), στο μεσαίο επίπεδο (CAMP Β) και από το μεσαίο επίπεδο (CAMP Β) στο χαμηλότερο επίπεδο (CAMP Γ). Σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις τα νερά/λύματα, καταλήγουν σε γειτονικές ιδιοκτησίες – αγροτεμάχια χαμηλότερου επιπέδου (ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα στάσιμων λυμάτων). Η παραπάνω κατάσταση (ροή λυμάτων) οφείλεται σε κακή χρήση των ντους, αποχωρητηρίων, νιπτήρων κ.λ.π. αλλά κυρίως από διαρροές των σωλήνων παροχέτευσης αυτών. Οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης είτε έχουν καταστραφεί από τους φιλοξενούμενους, είτε έχουν βουλώσει από αντικείμενα που οι ίδιοι πετούν εντός τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε , η ανθυγιεινή κατάσταση διογκώθηκε διότι έπειτα από την αργία της Καθαράς Δευτέρας (τριήμερο), συνέπεσε ο αποκλεισμός του ΚΥΤ από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Καμποχώρων. Ο αποκλεισμός του ΚΥΤ, από το δρόμο στο ύψος του ναού του Αγ. Χαραλάμπους, ξεκίνησε από την Τρίτη 3 Μαρτίου εμποδίζοντας τη διέλευση των εργαζομένων (π.χ. υδραυλικών, καθαριστών κ.λ.π.) αλλά και των οχημάτων καθαριότητας (απορριμματοφόρα, γερανοφόρα κ.λ.π.) του Δ. Χίου.
Για την αποφυγή της δημιουργίας ανθυγιεινών καταστάσεων από τα λιμνάζοντα/τρεχούμενα ύδατα (λύματα /απόβλητα, λύματα πιθανώς αραιωμένα με νερό βροχής και νερά από πλυσίματα ) και τα απορρίμματα η Υπηρεσία μας είχε ήδη προτείνει σε προηγούμενες αυτοψίες τα παρακάτω:
Την κατασκευή περιμετρικά των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ ανά επίπεδο δικτύου παροχέτευσης / συγκέντρωσης των ακάθαρτων επιφανειακών υδάτων . Το δίκτυο αυτό θα παροχετεύει στεγανά τα συλλεγόμενα ύδατα στο αποχετευτικό δίκτυο.
Τον σχολαστικό έλεγχο καθημερινώς της στεγανότητας των αποχετευτικών σωληνώσεων ώστε να εξασφαλίζεται η παροχέτευση των λυμάτων χωρίς διαρροές. Η επιθεώρηση αυτή πρέπει να αφορά και σημεία/περιοχές κάτω και πίσω από τους οικίσκους των αποχωρητηρίων και ντουζ, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση και ορατότητα.
Την τακτική και ανεμπόδιστη περισυλλογή των απορριμμάτων οικιακού τύπου σε όλους τους χώρους του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού (γειτονικά αγροτεμάχια).
Δημιουργία επιπλέον χώρων υγιεινής (ντουζ και WC) ώστε να καλύπτεται ο όγκος του πληθυσμού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις