Το Πάσχα κρίσιμος σταθμός για την σταδιακή άρση των μέτρων – Οι αλλαγές που περιμένουμε τον Μάιο
Πώς λοιπόν θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και πως θα επανέλθει και πάλι η κανονικότητα;
Διαφορετικά γιόρτασαν φέτος οι Έλληνες το Πάσχα, αφού τα αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού αλλά και η αυτοπειθαρχία πολλών φαίνεται να απέτρεψε τις μεγάλες συναθροίσεις και τα γλέντια.
Μικρές, μεγάλες ψησταριές, φούρνοι ακόμη και σούβλες για τους πιο τυχερούς πήραν σήμερα φωτιά, καθώς οι Έλληνες τίμησαν το έθιμο και έψησαν αρνί.
Σίγουρα ευχή όλων σήμερα ήταν να τελειώσει όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση και να είμαστε πάλι ξανά όπως πριν.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα που σκέφτηκαν πως η μέρα οπότε θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων είναι πολύ κοντά.
Μπορεί σήμερα αν και Κυριακή του Πάσχα όλοι οι δρόμοι να είναι άδειοι και οι έλεγχοι της αστυνομίας σαρωτικοί, ωστόσο αυτή η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο και σύντομα θα μιλάμε και επισήμως για επιστροφή στην κανονικότητα.
Πάσχα με ελπίδα για άρση των μέτρων
Άλλωστε από όλες τις πλευρές είχε δοθεί το μήνυμα πως οι γιορτινές μέρες αυτές δεν θα είναι μόνο αλλιώτικες, αλλά και πολύ κρίσιμες, καθώς και οτι εξαρτάται από εμάς και την συμπεριφορά μας η εξέλιξη τόσο της πανδημίας στην χώρα όσο και της άρσης των μέτρων.
Ήδη κάθε απόγευμα ο κ. Τσίοδρας μας αποδεικνύει μέσω των ανακοινώσεων του πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια και πως η θετική πορεία που καταγράφεται στην πορεία του κοροναϊού αποτελεί προπομπός της σταδιακής άρσης των μέτρων.
Πώς λοιπόν θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και πως θα επανέλθει και πάλι η κανονικότητα;
Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεγαλύτερος προβληματισμός για το κυβερνητικό επιτελείο αφορά τα σχολεία, τον τουρισμό και τις ευάλωτες ομάδες και είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε άρση δεν θα γίνει οριζόντια.
Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας
Ούτε καν στην «απελευθέρωση» μετακίνησης του πληθυσμού, από όπου θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι στη χαλάρωση των απαγορεύσεων θα υπάρξουν για μεγάλο διάστημα εξαιρέσεις με ηλικιακό όριο και με νέες προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών τους.
Με βάση την υπάρχουσα σκέψη να εξαιρεθούν από τη χαλάρωση οι πολίτες άνω των 65 ετών, θα δρομολογηθούν ρυθμίσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν με συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες ή φαρμακεία.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι κάθε πτυχή του σχεδίου είναι πολυπαραγοντική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, και «σίγουρα δεν λύνεται απλά με ένα νέο έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας ή καινούργιους κωδικούς μετακίνησης στο 13033».
Τα σχολεία
Είναι ενδεικτικό ότι η ανησυχία σε σχέση με τη «θωράκιση» των ηλικιωμένων εντοπίζεται ακόμα και στις συζητήσεις για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε παππούδες και γιαγιάδες στο πηγαινέλα των παιδιών στο σχολείο» εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.
Πάντως το σενάριο για άνοιγμα των σχολείων, έστω και με προϋποθέσεις και όχι απαραιτήτως ταυτόχρονα για όλες τις βαθμίδες, κέρδιζε έδαφος τα τελευταία 24ωρα στις συζητήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, ενώ το προηγούμενο διάστημα κυριαρχούσε η πρόταση για επιστροφή μόνο των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Το άνοιγμα σχολείων προσδιορίζεται πλέον για το τελευταίο 20ήμερο του Μαΐου, όμως συνολικά για την εκπαίδευση όλες οι επιλογές θα μείνουν ανοιχτές μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν θα υπάρξει η οριστική εισήγηση των ειδικών.
Τουρισμός-μαγαζιά
Στην τελική φάση αποκλιμάκωσης, τον Ιούνιο, εντάσσεται ο τουρισμός, εν ολίγοις το άνοιγμα επιχειρήσεων του κλάδου, μετά και τους χώρους μαζικού συγχρωτισμού, όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα πολυκαταστήματα. Αντιθέτως, σε προτεραιότητα θα μπουν εντός του Μαΐου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και η επαναλειτουργία μαγαζιών, αρχικά των μικρών εμπορικών και έπειτα εστιατορίων και καφέ, δεν θα είναι οριζόντια ανά τη χώρα.
Ο Μάιος αναμένεται να κυλήσει με περιοχές σε καραντίνα ενόσω σε άλλες θα απελευθερώνονται σταδιακά οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Το σίγουρο είναι ότι οι αποστάσεις ασφαλείας (των δύο μέτρων) έρχονται και για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ σε μικρά και μεγάλα καταστήματα θα ισχύσουν για τις πρώτες εβδομάδες οι κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται σήμερα σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, όπως το «πλαφόν» πελατών ανά τετραγωνικά.
Σε κάθε περίπτωση στο μεταβατικό στάδιο θα ενταθούν οι συστάσεις για εργασία εκ περιτροπής, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και, κατά τα πρόσφατα λόγια του Πρωθυπουργού, για μια κανονικότητα «με νέες συνήθειες».
Ο κοροναϊός σε αριθμούς
Τέλος οι αριθμοί που ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία στην οποία βρίσκονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας και φέρνουν ακόμη πιο κοντά τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Εντεκα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν στη χώρα μας. με τον συνολικό αριθμό να είναι στα 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
- Προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό με γκολ του Τζούρισιτς (vid)
- Ο Πούτιν συγχαίρει τον Τραμπ – Ανοίγουν πόρτες για επικοινωνία Μόσχας και Ουάσινγκτον
- Ρέθυμνο: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Τρεις τραυματίες, σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας
- Τα.. έργα του Στέγκεμαν στο Καραϊσκάκη
- Γαλατασαράι – Τότεναμ 3-2: Ο Όσιμεν διέλυσε τους Λονδρέζους (vids)
- Εμπορικό έλλειμμα: Η Ελλάδα καταναλώνει περισσότερα απ’ όσα παράγει