Κοροναϊός : Αμφιβολίες για τα «διαβατήρια ανοσίας»
Σύμφωνα με την Κλερ Στάντλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, τα υπάρχοντα τεστ αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστα και συχνά «μπερδεύουν» αντισώματα άλλων κοροναϊών με εκείνα του COVID-19.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Δεν έχουν πείσει φαίνεται τα τους ειδικούς, καθώς εγείρονται ανησυχίες και ερωτήματα γύρω από τα «πιστοποιητικά ανοσίας» από όσους πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους και στην κανονικότητα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, όπως έχει επανειλημμένως προτείνει o επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Αντονι Φάουτσι, αλλά και ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Σύμφωνα με την Κλερ Στάντλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, τα υπάρχοντα τεστ αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστα και συχνά «μπερδεύουν» αντισώματα άλλων κοροναϊών με εκείνα του COVID-19.
Ετσι, ένα θετικό αποτέλεσμα δεν προϋποθέτει απαραιτήτως έκθεση στον νέο κορωνοϊό, αλλά πιθανώς σε αυτόν του κοινού κρυολογήματος, όπως αναφέρει σε άρθρο της η «Καθημερινή». Επίσης, δεν είναι ακριβή στον εντοπισμό ατόμων που νόσησαν με ήπια συμπτώματα και διαθέτουν λίγα αντισώματα.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η θέσπιση τέτοιων «πιστοποιητικών ανοσίας», τονίζει η Στάντλεϊ, να εξωθήσει κάποιους στο να κολλήσουν τον ιό, προκειμένου να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, τιμωρώντας τελικά όσους συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα, μειώνοντας τις πιθανότητες έκθεσή τους στον ιό και μετάδοσής του στην κοινότητα.
Πάνω από ένα έτος θα διαρκέσει η ανοσία
Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Αμπρααμ Γουάγκνερ, εκτιμά, σύμφωνα με την επιστημονική εμπειρία από άλλους κοροναϊούς, ότι η ανοσία στον νέο ιό δεν θα διαρκεί περισσότερο από ένα έτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και ιδιαίτερα των εφαρμογών προειδοποίησης προσέγγισης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι οποίες κρίνονται απαραίτητη προϋπόθεση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην ομαλότητα, θα είναι απολύτως εθελοντική.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης ότι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και βλάβη στη νεφρική λειτουργία
Τέλος, το εύρος των δεινών για την υγεία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξάνεται καθημερινά με βάση τις παρατηρήσεις των ειδικών. Ο νέος παθογόνος παράγων, εκτός από τις βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες, στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα έντερα, και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή θρόμβων και για τη διαταραχή λειτουργίας του ήπατος, προκαλεί και σημαντικές βλάβες στη νεφρική λειτουργία.
Οπως εξηγεί ο Αλαν Κλίγκερ, νεφρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι μισοί από όσους νοσηλεύονται με COVID-19 παρουσιάζουν αίμα ή λεύκωμα στα ούρα, γεγονός που μαρτυρά βλάβη στα νεφρά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις