«Λερναία Ύδρα» ο κοροναϊός: Ύφεση στην Ευρώπη – Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε ΗΠΑ και Τουρκία
Τις τελευταίες ημέρες, στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς ηπείρου παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Το ίδιο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε και άλλες χώρες, δείγμα του ότι ο κοροναϊός σαν άλλη «Λερναία Ύδρα» χρειάζεται απανωτά και συντονισμένα χτυπήματα προκειμένου να νικηθεί
«Μαύρες» ημέρες συνεχίζουν να ζουν πολλές χώρες του πλανήτη που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, μια παγκόσμια καταιγίδα που ξεκίνησε ως πρωτοφανής κρίση δημόσιας υγείας, αλλά τείνει να μετεξελιχθεί και σε βαθιά ύφεση που θα δοκιμάσει τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών.
Μετά την αρχική αμηχανία και αδράνεια απέναντι στον κοροναϊό, τα κράτη, το ένα μετά το άλλο, πήραν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού και την προστασία των πολιτών τους. Και, σήμερα, κάποια από αυτά -παρότι έχουν θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς- βλέπουν φως στο τούνελ και υλοποιούν τη στρατηγική τους για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Παρότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση της πανδημίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νεκρών μειώνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και καθημερινά σημειώνονται μικρές νίκες -μέχρι την τελική- στον αγώνα κατά του κοροναϊού. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να εφησυχάσει και να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής χωρίς την παρασκευή εμβολίου, αλλά το ηθικό των ανθρώπων μετά από ένα μεγάλο διάστημα σε συνθήκες κόλασης, αρχίζει και αναπτερώνεται.
Τις τελευταίες ημέρες, στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς ηπείρου παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Το ίδιο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε και άλλες χώρες, δείγμα του ότι ο κοροναϊός σαν άλλη «Λερναία Ύδρα» χρειάζεται απανωτά και συντονισμένα χτυπήματα προκειμένου να νικηθεί.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο από πλευράς θανάτων όσο και κρουσμάτων, με τον εφιάλτη να μην έχει περάσει ακόμη. Μπορεί ο Τραμπ να οραματίζεται την εκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μάλιστα το σχέδιο της κυβέρνησής του, ωστόσο τα θλιβερά ρεκόρ θανάτων που καταγράφονται στη χώρα, επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση για την επόμενη ημέρα.
Στο ίδιο «τσουβάλι» με τις ΗΠΑ μπορεί να μπει και η Τουρκία. Την Κυριακή του Πάσχα, η χώρα κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού εκτός Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, με καταγεγραμμένα σχεδόν 4.000. Μάλιστα, βρίσκεται στις 7 πρώτες χώρες στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.
Υπό αυτή τη συγκυρία Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία αποφάσισαν να συνεργασθούν στενά για να αντιμετωπίσουν την απειλή που προέρχεται από το ξέσπασμα πανδημίας.
Οι ΗΠΑ μετρούν 40.000 νεκρούς
Στις ΗΠΑ η πανδημία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με τη Νέα Υόρκη να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, όπου έχει καταγραφεί σχεδόν το ένα πέμπτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αλλά και περισσότεροι από 13.000 θάνατοι από Covid-19.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα νέα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ήταν ευχάριστα το απόγευμα της Κυριακής. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της, η καμπύλης του ιού βρίσκεται για πρώτη φορά σε καθοδική πορεία.
«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρισκόμαστε σε καθοδική φάση» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αντριου Κουόμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή.
«Η συνέχιση αυτής της καθοδικής πορείας θα εξαρτηθεί από τις πράξεις μας» προειδοποίησε.
Σε συνολικό απολογισμό, οι νεκροί στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 40.000 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ιταλία, η οποία έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη.
Όπως αναφέρει το Reuters, χρειάστηκαν 38 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις 29 Φεβρουαρίου για να φθάσουν στο όριο των 10.000 θανάτων στις 6 Απριλίου, αλλά μόνο πέντε ημέρες για να φθάσουν στο όριο των 20.000 θανάτων.
Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν από 30.000 σε 40.000 σε τέσσερις ημέρες, με την περίληψη μη εξακριβωμένων με τεστ αλλά πιθανών θανάτων της COVID-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν, επίσης, και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερα από 744.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Ματώνει» η Τουρκία
Αντίστοιχο είναι το σκηνικό που επικρατεί στην Τουρκία. Την Κυριακή του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε 127 θανάτους και 3.977 κρούσματα κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι παρατείνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ 31 πόλεων για άλλες 15 ημέρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εντολή «μένουμε στο σπίτι» ισχύει μόνο για τους κάτω των 20 και άνω των 65 ετών. Παρότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μόνο για επί τόπου παραλαβή ή delivery, οι δημόσιοι χώροι, όπως τα πάρκα είναι κλειστοί, και οι τράπεζες λειτουργούν περιορισμένες ώρες.
Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι μερικοί περιορισμοί, όπως αυτοί που ισχύουν στην Τουρκία, μπορεί να είναι επιτυχημένοι, αρκεί οι ευπαθείς ομάδες να προστατεύονται και αυτοί που συνεχίζουν να κυκλοφορούν, να ακολουθούν τις ενδεδειγμένες οδηγίες.
Ο δρ. Τζέρεμι Ρόσμαν, λέκτορας ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ωστόσο κάνει λόγο για ριψοκίνδυνη τακτική, δεδομένων του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά η Τουρκία.
Σημειώνει, δε, ότι τα μερικά lockdown είναι αποτελεσματικά μόνο γίνονται εγκαίρως όταν τα κρούσματα είναι ακόμη λίγα, ή όταν το φαινόμενο σε μια χώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή του και αρχίζει η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων.
«Στο επίπεδο της Τουρκίας, οι περισσότερες χώρες επιβάλουν πλήρες lockdown. Το μερικό lockdown μπορεί να είναι καλό, βοηθώντας στην ισορροπία της οικονομίας μιας χώρας ενώ παράλληλα αυτή προσπαθεί να συγκρατήσει τον ιό. Έχει να κάνει με το κατά πόσο ο πληθυσμός ανταποκρίνεται στις οδηγίες και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αλλά ο ρυθμός του κοροναϊού στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτά τα μέτρα να μην επαρκούν» προσθέτει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις