Το QCM αποκαλύπτει σκάνδαλο «τύπου Folli Follie» από άλλη ελληνική εταιρεία
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Γκρέγκο η επόμενη εταιρεία που αναμένεται να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος θα είναι η Akazoo, μια εταιρεία που ασχολείται με το streaming μουσικής και η οποία διατηρεί τη φορολογική της έδρα στο Λουξεμβούργο.
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Μια ακόμα ελληνική εταιρεία έβαλε στο στόχαστρό του το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο, το οποίο είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τη Folli Follie.
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Γκρέγκο η επόμενη εταιρεία που αναμένεται να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος θα είναι η Akazoo, μια εταιρεία που ασχολείται με το streaming μουσικής και η οποία διατηρεί τη φορολογική της έδρα στο Λουξεμβούργο.
Όπως σημειώνει στην έρευνά του το QCM, η δομή της Akazoo «σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων», υπογραμμίζοντας ότι πλέον η μετοχή της στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ καταγράφει σημαντικές απώλειες.
«Η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal» σημειώνει το QCM, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».
Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο», ενώ το fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο υπογραμμίζει πως η Akazoo απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες ή πιθανές απάτες».
Η διοίκηση της Akazoo υποστηρίζει πως έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τα οποία τα 5,5 εκατομμύρια πληρώνουν συνδρομή και πως τα έσοδά της φτάνουν τα 140 εκατ. δολάρια ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατά μέσο όρο 24,3% ετησίως. Υποστηρίζει, επίσης, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, πως δραστηριοποιείται σε 25 χώρες του κόσμου.
Φουσκωμένα οικονομικά στοιχεία
Όπως τονίζει το QCM τα οικονομικά στοιχεία της Akazoo είναι «φουσκωμένα» και υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, μεγάλες επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα τεράστιο επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών, κάτι που θυμίζει την περίπτωση της Folli Follie.
Παράλληλα, το QCM υποστηρίζει πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο, καθώς και αυτά του Λουξεμβούργου όπου «δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Akazoo». Στην Ελλάδα, τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται εντός της InternetQ στο Νέο Ψυχικό, ενώ δεν αναγράφεται πουθενά η επιγραφή της Akazoo στο ακίνητο.
Η έκθεση καταλήγει πως «έχουμε επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις