Το τριήμερο του Πάσχα κυλάει μέχρι στιγμής ομαλά και χωρίς απρόοπτα καθώς όπως αποδείχτηκε τόσο από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ όσο και από την εικόνα στις κεντρικούς λεωφόρους της Αθήνας, οι πολίτες υπάκουσαν στα πιο αυστηρά μέτρα των τελευταίων ημερών.

Αν συνεχιστεί αυτή η πειθαρχία σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία της διασποράς του κοροναϊού, τότε σύντομα θα ακούσουμε και επίσημες ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Ήδη άλλωστε η επιδημιολογική εικόνα του κοροναϊού προκαλεί ικανοποίηση στους επιστήμονες, καθώς το Μεγάλο Σάββατο καταγράφηκαν μόλις 11 νέα κρούσματα.

Ικανοποίηση για την τήρηση των μέτρων

Μπορεί τα αυστηρά πρόστιμα να ισχύουν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, αλλά είναι εμφανές πως η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο σημαντική για την πορεία του κοροναϊού καθώς τότε θα δοκιμάζονταν η αντοχή των πολιτών απέναντι στα αυστηρά μέτρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους οβελίες στα μπαλκόνια και τις ταράτσες, αλλά και αυτές με τους εντελώς άδειους δρόμους στην καρδιά της Αθήνας.

Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώθηκαν μόλις 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας [που επισείει 300 ευρώ πρόστιμο], καθώς επίσης και ακόμη 51 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις [150 ευρώ πρόστιμο].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός – Σύψας : Τι θα γίνει με τις διακοπές – Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Τι άλλαξε αυτή τη φορά και οι Έλληνες πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα

Με τα νέα λοιπόν να είναι θετικά και αισιόδοξα, όλοι περιμένουν πότε θα ανακοινωθεί από το στόμα των αρμοδίων μία αλλαγή ως προς τον περιορισμό των μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ότι όλα θα γίνουν με σχέδιο και με προσοχή «για να μην έχουμε πισωγυρίσματα», είτε όπως είπε μιλάμε για μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, είτε εστίασης, είτε για τα τουριστικά καταλύματα όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη.

«Θα ξεδιπλώσουμε αυτό το σχέδιο, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων όπως κάναμε μέχρι σήμερα για να πάμε, όπως πήγαμε και τώρα συντονισμένα με σχέδιο για να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης».

Από 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα μετά τις 27 του μήνα.
Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως έως τότε τήρηση των μέτρων «θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κοροναϊου».

Ωστόσο ακόμη υπάρχουν κάποιες σημαντικές υποσημειώσεις ως προς την άρση των μέτρων, οι οποίες όμως είναι πολύ σημαντικές.

Την πρώτη υποσημείωση την έχει αναφέρει και ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος είχε κάνει σαφές πως οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι που θα δουν χαλάρωση των μέτρων καθώς είναι η πιο ευπαθής ομάδα. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια, πως για μεγάλο χρονικό διάστημα οι όποιες απαγορεύσεις θα έχουν ηλικιακό όριο για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Στόχος να γίνουν τον Ιούνιο οι Πανελλαδικές

Ως προς τα σχολεία, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις όσο το δυνατό πιο κοντά στην ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένες.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εντός του Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, τόνισε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα για να δούμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα σκληρά μέτρα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε η υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Τι θα ισχύσει με την επαναλειτουργία μαγαζιών

Στην τελική φάση αποκλιμάκωσης, τον Ιούνιο, εντάσσεται ο τουρισμός, εν ολίγοις το άνοιγμα επιχειρήσεων του κλάδου, μετά και τους χώρους μαζικού συγχρωτισμού, όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα πολυκαταστήματα.

Αντιθέτως, σε προτεραιότητα θα μπουν εντός του Μαΐου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και η επαναλειτουργία μαγαζιών, αρχικά των μικρών εμπορικών και έπειτα εστιατορίων και καφέ, δεν θα είναι οριζόντια ανά τη χώρα.

Ο Μάιος αναμένεται να κυλήσει με περιοχές σε καραντίνα ενόσω σε άλλες θα απελευθερώνονται σταδιακά οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Το σίγουρο είναι ότι οι αποστάσεις ασφαλείας (των δύο μέτρων) έρχονται και για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ σε μικρά και μεγάλα καταστήματα θα ισχύσουν για τις πρώτες εβδομάδες οι κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται σήμερα σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, όπως το «πλαφόν» πελατών ανά τετραγωνικά.

Σε κάθε περίπτωση στο μεταβατικό στάδιο θα ενταθούν οι συστάσεις για εργασία εκ περιτροπής, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και, κατά τα πρόσφατα λόγια του Πρωθυπουργού, για μια κανονικότητα «με νέες συνήθειες».

Ο κοροναϊός σε αριθμούς

Τέλος οι αριθμοί που ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία στην οποία βρίσκονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας και φέρνουν ακόμη πιο κοντά τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Εντεκα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν στη χώρα μας. με τον συνολικό αριθμό να είναι στα 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος οι νεκροί ανέρχονται στους 114, καθώς μία γυναίκα από την Καστοριά έχασε τη ζωή της την Δευτέρα του Πάσχα.