Κοροναϊός : Δειλά η επιστροφή στην κανονικότητα – Με μάσκες και απόσταση τα πρώτα βήματα
Την ανάγκη να τηρήσουν οι πολίτες τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας ακόμα και μετά την άρση των περιορισμών μετακινήσεων τονίζει η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας το κλίμα για την επόμενη μέρα.
Τους τρόπους μέσω των οποίων θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα εξετάζει πλέον η κυβέρνηση, μετά τις 27 Απριλίου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι εξίσου καθοριστική η εβδομάδα που διανύουμε.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Μαξίμου, η άρση των μέτρων αναμένεται να γίνει με αργά και σταθερά βήματα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς όπως τονίζεται «το παραμικρό λάθος μπορεί να μας οδηγήσει βδομάδες πίσω». Παράλληλα, από πλευράς κυβέρνησης τονίζεται ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη στάση των πολιτών -μετά και τις ημέρες του Πάσχα, καθώς όμως και κόπωση από τους συνεχείς περιορισμούς.
«Βήμα – βήμα στο άνοιγμα, όπως και στο κλείσιμο»
Για το λόγο αυτό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επιχείρησε να θέσει με μια λέξη το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί η καθημερινότητα: «απόσταση».
«Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και, όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη στάση που θα κρατήσει ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ό,τι μαθαίνουμε από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει στα δικά μας δεδομένα. «Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά» απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.
«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά. «Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς» κατέληξε.
«Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς»
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι τα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε η κυβέρνηση προετοιμάζει το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου.
«Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αρχή της άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνει βήμα-βήμα.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι τα αισιόδοξα σημάδια μπορεί να ανατραπούν και ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός. «Κάναμε ένα βήμα μπροστά, ο ελληνικός λαός τήρησε τα μέτρα και τις μέρες του Πάσχα. (…) Θα θυμόμαστε το Πάσχα ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας (…) Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά. Όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη δεν χρειάζεται Αστυνομία» τόνισε ο ίδιος.
Τα τεστ και οι ανησυχίες
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον Covid-19, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα».
«Είναι σημαντικό να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, μετά ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενους σε ειδικές θέσεις), ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς ανοίγεις το τεστ στον πληθυσμό» πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε εκείνους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού, κάτι που αποτελεί ίσως τον πιο δύσκολο γρίφο λόγω της μαζικότητας των τεστ που απαιτείται, τονίζοντας ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά.
«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό.
Μιλώντας για τη διαδικασία των μαζικών ελέγχων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή στο Κρανίδι. Περιμένουμε τα τεστ ώστε με βάση τα πρωτόκολλα να προχωρήσουμε στα απαραίτητα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο».
Με μάσκες και γάντια το… αύριο
Όπως όλα δείχνουν οι οδηγίες από τις αρμόδιες επιτροπές υγείας θα είναι σαφείς: όλοι θα πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια όταν οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες.
Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε για την αναγκαιότητα και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, αρκετοί οργανισμοί υγείας τονίζουν ότι η χρήση της αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια