Κοροναϊός : Τα διδάγματα της πανδημίας – Αποκαλυπτική συζήτηση ειδικών επιστημόνων
Γιατί αιφνιδιάστηκαν και είχαν κακές επιδόσεις ορισμένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. Τι πρέπει να αλλάξει στη δημόσια υγεία και ποια η σχέση της με την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Οι δύο προηγούμενες προειδοποιήσεις της φύσης για τον κοροναϊό. Οι μνημονιακές περικοπές στο ΕΣΥ και το υπερόπλο των περιοριστικών μέτρων.
Ο πλήρης και ολοκληρωτικός αιφνιδιασμός καθώς και οι κακές επιδόσεις των καλύτερων συστημάτων υγείας του κόσμου από την πανδημία του κοροναϊού μας υποχρεώνει να αλλάξουμε την αντίληψή μας για το σύστημα της δημόσιας υγείας.
Δράσεις για υγεία, παγκοσμιοποίηση και κλιματική αλλαγή
Η αντίληψή μας στο εξής θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία ως «ενιαία» και «παγκόσμια».
Αυτή ήταν μία από τις πολλές και ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που έκαναν ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο πρόσφατης διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε για την πανδημία του κοροναϊού, covid-19, το Ινστιτούτο Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος και ομότιμος καθηγητής Παθολογίας της Ανώτατης Νοσηλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γέωργιος Σαρόγλου υπογράμμισε μάλιστα πως το μάθημα αυτής της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός covid-19 είναι η σύνδεση της δημόσιας υγείας με την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή.
«Να μην κοιτάμε μόνο την ατομική υγεία και μόνο τον άνθρωπο, αλλά να υπάρξουν δράσεις υπό την ομπρέλα της ενιαίας υγείας (One Health) με σύνδεση της υγείας ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρόγλου.
Η φύση προειδοποίησε δύο φορές
Το σκεπτικό του κ. Σαρόγλου στηρίζεται στην παρατήρηση πως «η φύση, όταν θέλει να προκαλέσει μία καταστροφή, προειδοποιεί».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαρόγλου τόνισε πως οι προειδοποιήσεις για την πανδημία αυτή ήταν δύο και δεν τις αντιληφθήκαμε πλήρως.
Η πρώτη ήταν το 2002 με τον SARS ή πνευμονία της Κίνας, με κοροναϊό από νυχτερίδα, ο οποίος μεταπήδησε σε άγρια γαλή και εν συνεχεία στον άνθρωπο.
Η δεύτερη προειδοποίηση ήρθε με τον MERS δέκα χρόνια μετά πάλι με κοροναϊό από νυχτερίδα, ο οποίος μεταπήδησε σε καμήλα και μετά στον άνθρωπο.
Τα μνημόνια άφησαν πληγές στο ΕΣΥ
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, που χαρακτήρισε εξαιρετική την επίδοση της χώρας μας, λόγω της έγκαιρης χρήσης του «υπερόπλου» της φυσικής αποστασιοποίησης.
Ωστόσο η επισήμανση του κ. Κυριόπουλου προεκτάθηκε καθώς η αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων συνδέεται και με την κακή κατάσταση και τις πληγές που άφησε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας η περίοδος της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών.
Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι η ζήτηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι εισαγωγές για νοσηλεία έχουν μειωθεί κατά 55% στα γενικά νοσοκομεία και κατά 90% στα νοσοκομεία αναφοράς COVID-19.
H μείωση αυτή δεν απορροφάται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και εκεί η ζήτηση υπηρεσιών έχει μειωθεί κατά 50%-70%.
«Αυτή η περίοδος θα επιδράσει στην αντίληψη που έχουμε για τον σχεδιασμό των υπηρεσιών Υγείας και τη “φλυαρία” για ανάγκη αύξησης των τεχνολογικών μέσων στην Υγεία. Μπορεί να αναβάλλονται κάποια ραντεβού για προβλήματα υγείας, αλλά όχι το επείγον. Επομένως η προηγούμενη ζήτηση υπηρεσιών ήταν ψευδής ως προς τη διατύπωσή της», τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.
Κρατική υπηρεσία Υγείας
Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να αλλάξει πλήρως η άποψή μας για τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος μιας καλής κρατικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, και προς όφελος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Αναφερόμενος στην «πολιτική οικονομία του κοροναϊού», επεσήμανε ότι το ιατρικό κόστος εκτιμάται στα 3,6 έως 5 εκατ. ευρώ ανά 1.000 κρούσματα, όμως η ύφεση στην οικονομία θα «σκεπάσει πλήρως τα “τραύματα” από τον κοροναϊό».
Επιθετικός ο ιός όσο δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο
Στην περιγραφή της λοίμωξης και της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, και τέως αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης.
Ο κ. Μπεχράκης εξήρε τη διαδικασία με την οποία αντιμετωπίζεται ο ασθενής στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα που θα διαγνωσθεί με τον ιό έως τη στιγμή που ενδεχομένως θα χρειαστεί εντατική θεραπεία και στη συνέχεια συμπλήρωσε:
«Όταν όμως δεν υπάρχει ένα φάρμακο ή εμβόλιο που να μας προστατεύει, το πρόβλημα θα παραμένει επιθετικό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, εστίασε στην πρόληψη τονίζοντας την ανάγκη τήρησης της υγιεινής των χεριών.
Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία
Ο καθηγητής Παιδιατρικής και επικεφαλής στο τμήμα εφηβικής υγείας της UNESCO, Γεώργιος Χρούσος, εστίασε στον αντίκτυπο της πανδημίας σε παιδιά, εφήβους και την οικογένεια, σημειώνοντας ότι για την προστασία των παιδιών, ο έλεγχος του στρες των ενηλίκων είναι το πρωταρχικό μέλημα σε μία οικογένεια, ενώ είναι απαραίτητη η τήρηση ενός κανονικού ημερήσιου προγράμματος ύπνου, γευμάτων, υγιεινής, σωματικής άσκησης και η «λογική» κοινωνική επικοινωνία εντός και εκτός οικογένειας.
Αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί η συζήτηση των ειδικών επιστημόνων για την πανδημία του κοροναϊού που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολέγιο.
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες
- Ακρίβεια: Οι «μόνιμες μειώσεις τιμών» έγιναν… αυξήσεις – Τα περίεργα με τα «ταμπελάκια» στα ράφια