Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα – Τα τεστ και η δύσκολη εξίσωση με τους ασυμπτωματικούς
Η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι απλώς το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε κατά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση»
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η κόπωση των πολιτών από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κοροναϊού είναι δεδομένη και απολύτως κατανοητή στην κυβέρνηση, εξ’ ου και επιλέχθηκε μια πιο στοχευμένη αυστηροποίηση και όχι κάποια καθολική απαγόρευση για τις ημέρες του Πάσχα.
Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να ωθεί κανέναν στο συμπέρασμα πως η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται μεν για την επόμενη φάση που αφορά σε σταδιακή άρση των μέτρων, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα.
Η άρση, λοιπόν, των περιοριστικών μέτρων είναι απλώς το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε κατά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση».
«Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και, όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και την ικανοποίησή του για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ό,τι μαθαίνουμε από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει στα δικά μας δεδομένα.
«Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά» απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.
«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά. Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου.
«Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αρχή της άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνει βήμα-βήμα. Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι τα αισιόδοξα σημάδια μπορεί να ανατραπούν και ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός.
«Κάναμε ένα βήμα μπροστά, ο ελληνικός λαός τήρησε τα μέτρα και τις μέρες του Πάσχα. (…) Θα θυμόμαστε το Πάσχα ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας (…) Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά. Όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη δεν χρειάζεται Αστυνομία» τόνισε ο ίδιος.
Ο ρόλος των τεστ και οι ασυμπτωματικοί
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα».
Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.
Είναι σημαντικό να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, μετά ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενους σε ειδικές θέσεις), ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς ανοίγεις το τεστ στον πληθυσμό. Θα γίνει, για τον μοριακό έλεγχο» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επισήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας». Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά».
Μιλώντας για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού, κάτι που αποτελεί ίσως τον πιο δύσκολο γρίφο λόγω της μαζικότητας των τεστ που απαιτείται, επανέλαβε ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά.
«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις