Κοροναϊός : Ο βιολόγος του «Contagion» ξεμπροστιάζει τις κυβερνήσεις – Δεν αντέδρασαν άμεσα
Υποστηρίζει ότι περισσότεροι θανατηφόροι ιοί θα προκύψουν στο μέλλον και τονίζει ότι μια σειρά κυβερνητικών λαθών οδήγησαν στο να επεκταθεί η πανδημία με ανησυχητικό ρυθμό.
«Ειλικρινά, έχουμε πρόβλημα», παραδέχεται ο Ian Lipkin, ο 67χρονος βιολόγος που βρίσκεται πίσω από την ταινία «Contagion» η οποία κυκλοφόρησε το 2011, ωστόσο λόγο της πανδημίας του κοροναϊού, έχει σήμερα τρομερή ζήτηση.
Υποστηρίζει ότι περισσότεροι θανατηφόροι ιοί θα προκύψουν στο μέλλον και τονίζει ότι μια σειρά κυβερνητικών λαθών οδήγησαν στο να επεκταθεί η πανδημία με ανησυχητικό ρυθμό. «Θα είναι δύσκολο να πάψουμε να κρυβόμαστε», δηλώνει αναφορικά με τα lockdown που υιοθέτησαν πολλές χώρες, επικαλούμενος της έλλειψη εμβολίου, αποτελεσματικής ιχνηλάτησης και εγκαταστάσεων απομόνωσης των κρουσμάτων.
Ως διευθυντή του Κέντρου Μολύνσεων και Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο επιστήμονας που έδωσε συμβουλές για την ταινία, κυνηγά τώρα την προέλευση του κοροναϊού, ενώ ηγείται ομάδας στις έρευνες για τεστ, πρόληψη και θεραπεία.
Ενώ δούλευε όμως μολύνθηκε από τον ιό. «Εχασα έξι εβδομάδες», δηλώνει στους Financial Τimes. Ο ίδιος έμαθε για την ασθένεια στα μέσα Δεκεμβρίου από επαφές του στην Κίνα. Αρχές Ιανουαρίου έκανε έκκληση στις κινεζικές αρχές να δημοσιεύσουν την γενετική ακολουθία του κοροναϊού, ώστε να βοηθήσουν στις έρευνες και επισκέφτηκε τη χώρα για συναντήσεις με επιστήμονες.
Επιστρέφοντας έμεινε σε καραντίνα, αλλά πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό στις ΗΠΑ. Δεν πήγε σε νοσοκομείο, όπως του προτάθηκε. Εκανε μόνος του θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της μαλάριας που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει.
Η ταινία ενέπνευσε κόσμο
Η ταινία την οποία βοήθησε τον σκηνοθέτη Steven Soderbergh και τον συγγραφέα Scott Burns να γυρίσουν ανέβηκε στα charts εννέα χρόνια μετά την πρεμιέρα της λόγω της συγκυρίας. «Όταν βγήκε η ταινία οι αιτήσεις για εκπαίδευση στα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) αυξήθηκαν δραματικά. Η ταινία ενέπνευσε κόσμο να στραφεί σε αυτή τη δουλειά», δηλώνει. «Μου λένε ότι την «κατεβάζουν» τώρα στην Κίνα, δεν ήξερα ότι μπορούν να το κάνουν».
Στην ταινία, όμως, οι αρχές αντέδρασαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι στην πραγματική ζωή. «Στις ΗΠΑ ήμασταν αργοί στην αρχή. Το ίδιο και στη Μεγάλη Βρετανία. Οι πολίτες αυτών των χωρών πλήρωσαν τίμημα», τονίζει ο καθηγητής, αποδίδοντας ευθύνες για την αύξηση των απωλειών στα ανεπαρκή τεστ και την περιορισμένη ιχνηλάτηση. «Η Γερμανία έδωσε γρήγορα έμφαση στα τεστ και τους περιορισμούς και χειρίστηκε την πανδημία, τίποτα άλλο δεν εξηγεί γιατί έχει τόσο χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας».
Αντιφάσεις στις οδηγίες
Ο ίδιος πιστεύει ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ είναι οι αντιφάσεις στις οδηγίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ διαφωνούσε με τα lockdown, μετά δήλωσε ότι θα ανοίξει πάλι την οικονομία μέχρι το Πάσχα, αργότερα άφησε να εννοηθεί ότι θα απολύσει τον Anthony Fauci, κορυφαίο σύμβουλο για το θέμα. Μετά τα πήρε όλα πίσω.
Ο καθηγητής Lipkin παραδέχεται ότι οι επιμέρους Πολιτείες έχουν την δυνατότητα να πάρουν οι ίδιες αποφάσεις, όμως, λαμβάνουν στοιχεία από την κεντρική κυβέρνηση. Ο ίδιος εμφανίζεται συχνά σε μέσα ενημέρωσης ελπίζοντας να πείσει τον Ντ. Τραμπ ή τους φίλους του να λάβουν τα μέτρα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα για να ελεγχθεί η πανδημία: επέκταση των lockdown και πρόσληψη «στρατιάς» εργαζομένων στο χώρο της υγείας, ώστε να παρακολουθούν και να απομονώνουν τα κρούσματα, όταν θα ανοίξει η οικονομία.
«Κανείς δεν ξέρει πόσο θα εξαπλωθεί ο ιός. Θα μπορούσε να είναι το 1/3, θα μπορούσε να είναι όλος ο πληθυσμός του πλανήτη. Αυτοί οι αριθμοί είναι απλά υποθέσεις που κάνουμε», υποστηρίζει.
Ξενοφοβικές αντιδράσεις
Ο καθηγητής Lipkin βάλει και κατά αυτού που ο ίδιος αποκαλεί ξενοφοβική αντίδραση, με τις κατηγορίες κατά της Κίνας για τον ιό που ο Τραμπ συχνά αποκαλεί «κινέζικο ιό».
«Τίποτα δεν θα λυθεί με εθνικισμούς… αυτά είναι παγκόσμια προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με παγκόσμιες λύσεις», τονίζει. Ο ίδιος έχει λάβει δυο μετάλλια για τη δουλειά του στην Κίνα και έχει στενούς δεσμούς με ειδικούς της χώρας εδώ και 17 χρόνια, από τότε που παρείχε συμβουλές για την επιδημία του Sars.
Υποστηρίζει ότι η προσπάθεια που γίνεται να επιταχυνθούν τα προγράμματα μπορεί να οδηγήσει σε ανακάλυψη εμβολίου πολύ γρηγορότερα από τους 18-24 μήνες που απαιτούνται συνήθως. «Κάποιοι μιλούν για λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι που θα είναι δραματική αλλαγή», σημειώνει, αν και προειδοποιεί ότι το βασικό εμπόδιο θα είναι να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Από πού προέρχεται ο ιός;
Αυτή την περίοδο, ο ίδιος συνασπίζεται με ερευνητές στην Κίνα που θέλουν να διεξάγουν τεστ αντισωμάτων σε τράπεζες αίματος για να δουν αν η ασθένεια κυκλοφόρησε πολύ πριν καταχωρηθούν επίσημα ασθενείς στην Ουχάν, την πόλη από την οποία λένε ότι ξεκίνησε η Covid-19.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από άγριο ζώο και ότι έκανε επαναλαμβανόμενα «άλματα» μεταξύ ανθρώπων και ζώων τις εβδομάδες πριν την καταγραφή των πρώτων περιπτώσεων. Υπάρχουν πρόσφατα προηγούμενα: ο Mers πέρασε από αραβικές καμήλες στον άνθρωπο το 2012 και ο Cars από θιβετιανές γάτες το 2003.
Ανεξάρτητα του τι θα ανακαλύψει, πιστεύει ότι ακόμα χειρότεροι ιοί θα προκύψουν στο μέλλον.
«Δεν νομίζω ότι αυτός είναι το τελευταίος», υποστηρίζει.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»