Κοροναϊός : Πλησιάζουν τα 2,5 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως – Πάνω από 4.000 θύματα σε μια μέρα
Στη Γαλλία, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 20.000 ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα. Στην Ιταλία τα πράγματα μετά από πολύ καιρό φαίνονται πιο αισιόδοξα καθώς η χώρα σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε στις 2.256, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια αγγίζει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού παγκοσμίως, ενώ μόλις σε μια μέρα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τα περισσότερα θύματα να εντοπίζονται στις ΗΠΑ.
Στη Γαλλία, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 20.000 ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα. Στην Ιταλία τα πράγματα μετά από πολύ καιρό φαίνονται πιο αισιόδοξα καθώς η χώρα σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε στις 2.256, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Πάνω από 20.000 νεκροί στη Γαλλία
Το φράγμα των 20.000 θανάτων της επιδημίας του κοροναϊού ξεπέρασε η Γαλλία, έχοντας καταγράψει 547 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο.
Ωστόσο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, καθώς και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνονται, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας.
«Απόψε, η χώρα μας ξεπέρασε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό συμβολικό όριο», δήλωσε ο Ζερόμ Σαλομέ.
Συνολικά, 20.265 άνθρωποι έχουν υποκύψει από την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού στις αρχές του Μαρτίου: 12.513 στο νοσοκομείο (+444 τον τελευταίο 24ωρο) και 7.752 σε οίκους ευγηρίας ιατρικής περίθαλψης και άλλες ιατρο-κοινωνικές δομές (+103).
429 ακόμη θάνατοι σε νοσοκομεία της Βρετανίας
Ακόμη 429 άνθρωποι με κοροναϊό έχασαν τη ζωή του στα αγγλικά νοσοκομεία , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ανακοίνωσε ότι 348 από αυτούς τους θανάτους αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο, ενώ οι άλλοι σημειώθηκαν νωρίτερα.
Τα νέα στοιχεία αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων σε νοσοκομεία στην Αγγλία σε 14.829.
«Δεκαπέντε από τους 429 ασθενείς (ηλικίας από 49 έως 92 ετών) δεν είχαν κάποιο γνωστό υποκείμενο νόσημα» σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας.
Τα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο θα δοθούν εντός της ημέρας στη δημοσιότητα.
Αχτίδα ελπίδας στην Ιταλία
Οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 454 τη Δευτέρα του Πάσχα, ελαφρώς αυξημένοι από την Κυριακή, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε στις 2.256, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα της πανδημίας αυξήθηκε στις 24.114, και είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 454 ασθενείς.
Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν 2.256 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 181.228.
Στο μεταξύ, 1.817 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό, 2.573 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.114 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.758 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Πάντως, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώνεται αισθητά (791 λιγότερα κρούσματα). Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη έβδομη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία .
Οι θεραπευμένοι είναι 311 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.
Ενδεικτικό θεωρείται ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου του Μπέργκαμο η μεταφορά νέων ασθενών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο. Για να σταματήσουν οι μεταδόσεις, όμως, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον σαράντα ημέρες.
Σκούρα τα πράγματα στην Τουρκία
Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στην Τουρκία ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη με το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις και νομούς οι οποίες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων.
Η απαγόρευση θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου. Σημειώνεται ότι η 23η Απριλίου είναι εθνική εορτή για την Τουρκία και συνήθως πραγματοποιούνταν παρελάσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.
Πάντως, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η κρίση του κοροναϊού δεν έχει αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας από τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Για αρκετό διάστημα πλέον το κύριο θέμα στις συσκέψεις μας είναι το έργο που έχουμε επιτελέσει σχετικά με τον αγώνα κατά του κοροναϊού. Σήμερα κάναμε επίσης αξιολόγηση σημαντικών θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη» είπε μεταξύ άλλων.
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα
Οι αποφάσεις Ερντογάν ήρθαν λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως η Τουρκία κατέγραψε 123 νέους θανάτους από κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 2.140 σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της γείτονος.
Επίσης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 90.980, με 4.674 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Φαχρετίν Κόκα, τα συνολικά κρούσματα είναι υψηλότερα από όποια άλλη χώρα εκτός Ευρώπης ή ΗΠΑ.
Χαλάρωση μέτρων εξετάζει η ΝΥ
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων επί της λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού, αλλά προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις.
«Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις για να πεισθεί οποιοσδήποτε στην χώρα αυτή ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια . Κανείς», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ζητά ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τεστ
Ο Αντριου Κουόμο, που αναδείχθηκε ηγετική φωνή στην διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ, ζήτησε την θέσπιση ομοσπονδιακού επιδόματος επικινδυνότητας για το υγειονομικό προσωπικό, τους αστυνομικούς και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της επιδημίας και επανέλαβε το αίτημα για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ενίσχυση της εκστρατείας πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίσης ότι 20 νοσοκομεία της πολιτείας του χρησιμοποιούν το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη κατά της ελονοσίας στην αντιμετώπιση της COVID-19 και τα αποτελέσματα των μελετών τους για την θεραπεία θα αποσταλούν αύριο στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.
«Πέρασε το χειρότερο στάδιο»
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών της COVID-19 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μειώθηκε σε 16.103 από 16.213 χθες, ενώ 478 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο μικρότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων από την 1η Απριλίου.
Ο Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ πέρασε το χειρότερο στάδιο της κρίσης και παραμένει σε ρυθμό σταθεροποίησης του συστήματος υγείας.
«Οι αριθμοί δείχνουν ότι διαπιστώνουμε καθοδική πορεία», είπε.
Η έμφυλη βια στον κοροναϊό
Αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα έμφυλης βίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ζητώντας να υιοθετηθούν μέτρα.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναγκαστούν «να έχουν σεξουαλικές σχέσεις προκειμένου να επιβιώσουν» ή ανήλικα κορίτσια να αναγκαστούν σε γάμο, τόνισε η οργάνωση.
«Πρέπει να δώσουμε προσοχή άμεσα στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων, εκτοπισμένων ή απάτριδων εν μέσω της πανδημίας», σημείωσε η Γκίλιαν Τριγκς αναπληρώτρια ύπατη επίτροπος για την Προστασία στην UNHCR.
«Ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους. Δεν θα πρέπει να μείνουν ανοικτές οι πόρτες στους δράστες των κακοποιήσεων και η βοήθεια πρέπει να επικεντρωθεί στις γυναίκες θύματα κακοποιήσεων και βίας», πρόσθεσε.
Οι εκτοπισμένες γυναίκες ενδέχεται να βρεθούν στην καραντίνα κλεισμένες στον ίδιο χώρο με αυτούς που τις κακοποιούν, τόνισε η Τριγκς, και εφόσον έχουν χάσει τα μέσα διαβίωσής τους «ίσως αναγκαστούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις για να επιβιώσουν ή ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν».
Άλλωστε, οι περιορισμοί που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, παρατήρησε η UNHCR. Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, η Ύπατη Αρμοστεία διανέμει πόρους σε γυναίκες που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας.
«Ο αυξημένος κίνδυνος βίας» εναντίον των εκτοπισμένων γυναικών πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις χώρες στο πλαίσιο της αντιμετώπισής τους στην κρίση του κοροναϊού, υπογράμμισε η Τριγκς.
Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να ληφθεί είναι οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε θύματα κακοποίησης να θεωρηθούν απαραίτητες και να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.
- «Ο Χαβιέ Μασεράνο είναι ο νέος προπονητής της Ίντερ Μαϊάμι» (pic)
- Λονδίνο: Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε βαλίτσα
- «Μοναχικός άνθρωπος» ο 49χρονος φιλόλογος – Ερεύνησαν το σπίτι του οι Αρχές
- Στη φυλακή ο Νίκος Ρωμανός
- Νέα Δημοκρατία: «Σαμαρολογία» τέλος, «Προεδρολογία» τέλος – Έρχεται η ώρα του προϋπολογισμού
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο