Κοροναϊός : Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις για την επόμενη ημέρα
Οι επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα ανησυχούν για την οικονομική τους πορεία, καθώς τόσο καιρό, δεν έχουν έσοδα, ενώ τα έξοδα, έστω και αν μειώθηκαν, παραμένουν.
Αβέβαιο είναι το μέλλον των επιχειρήσεων και των καταστημάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.
Οι επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα ανησυχούν για την οικονομική τους πορεία, καθώς τόσο καιρό, δεν έχουν έσοδα, ενώ τα έξοδα, έστω και αν μειώθηκαν, παραμένουν.
Ο φόβος για την επόμενη ημέρα μετά την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι έντονος στους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης αφού τίποτα δεν προμηνύει ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν τη «μάχη» και μάλιστα χωρίς τουρισμό και τα ταμεία άδεια από ρευστότητα.
ΓΣΕΒΕΕ: Με λουκέτο απειλούνται 100.000 επιχειρήσεις μετά τα μέτρα
Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) με οριστική διακοπή λειτουργίας θα βρεθούν αντιμέτωπες 100.000 επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τα βασικά ευρήματα της έκτακτης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι συγκεκριμένα τα εξής:
– 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
– 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
– 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
– 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήταν εντονότερες για αυτές.
Ανησυχία στην Πάτρα
Όπως ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Βεντούρας, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Πάτρα, τα προβλήματα των επιχειρηματιών είναι μεγάλα.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω» σημείωσε ο επιχειρηματίας, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% αλλά και η επιδότηση των εισφορών θα ανακούφιζε τον κλάδο.
Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, η οικονομία είναι και ψυχολογία.
Και η ψυχολογία εργαζόμενων, εργοδοτών και καταναλωτών δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, λόγω της έλευση του κορωνοϊού και των αλλαγών που αυτός προκάλεσε στη ζωή και την καθημερινότητα όλων.
Προβληματισμός στην Κρήτη
Προβληματισμός επικρατεί στην Κρήτη όπου επιχειρηματίες και καταστηματάρχες έχουν υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα και κάνουν λόγο ακόμη και για «λουκέτα» την επόμενη μέρα.
Για το θέμα μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης στην κάμερα του MEGA και την Ευαγγελία Μαρινάκη, o οποίος μετέφερε το κλίμα που υπάρχει στην αγορά.
Ο κ. Κουμαντάκης περιγράφει την πολύ δύσκολη κατάσταση από αυτήν την πολύπλευρη κρίση.
Τονίζει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν καθόλου όταν αρθούν τα μέτρα ή ακόμη κι αν ανοίξουν θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μετά από μερικούς μήνες.
«Με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό το 40% των επιχειρήσεων που υφίστανται πλήγμα να μην λειτουργούν σε δύο ή τρεις μήνες» είπε.
Η μεγάλη ζημιά δε στον τουρισμό θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της Κρήτης.
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός