Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αυξάνονται οι «άγνωστοι Χ» του ιού δυσκολεύοντας την εξίσωση για στρατηγική εξόδου

Κοροναϊός: Αυξάνονται οι «άγνωστοι Χ» του ιού δυσκολεύοντας την εξίσωση για στρατηγική εξόδου

Μπορεί το μεγάλο στοίχημα του Πάσχα να κερδήθηκε και πλέον να έχει ανοίξει η συζήτηση για σταδιακή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, ωστόσο τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά για τον κοροναϊό συνεχίζουν να ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας για τη στρατηγική εξόδου

Μπορεί το μεγάλο στοίχημα του Πάσχα να κερδήθηκε και πλέον να έχει ανοίξει -ακόμη και μέσα από τα πιο επίσημα χείλη- η συζήτηση για σταδιακή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, ωστόσο τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά για την πανδημία του κοροναϊού συνεχίζουν να ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας για τη στρατηγική εξόδου.

Από την πρώτη στιγμή, έγκριτοι επιστήμονες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους ως προς τον τρόπο που «χτυπά» ο κοροναϊός και πώς εξελίσσεται, καθώς πρόκειται για νέο ιό, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου δεν έχουν έχουν γίνει γνωστά σε πλήρη βαθμό. Προκύπτουν, λοιπόν, συνεχώς νέα δεδομένα με τα οποία η επιστημονική κοινότητα καλείται να συμβαδίσει, ενώ δεν λείπουν και οι ανατροπές.

Το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο έντονη η συζήτηση που γίνεται για την «ιδιοτροπία» του Covid-19 ανάμεσα στους σοβαρά αρρώστους και στα θύματα της νόσου να συγκαταλέγονται σχετικά νεαρής ηλικίας και ταυτόχρονα υγιή άτομα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κορoναϊό στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας, παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Τα αίτια μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, γονιδιακά ή για κάποιο λόγο ο ιός να βρίσκει χαμηλό το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου και να τον χτυπάει.

Την ίδια στιγμή, παρότι από τις Αρχές εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και πως όλα τηρούνται βάσει πρωτοκόλλου, δεν μπορεί να περάσει αψήφιστα η διάγνωση 150 ατόμων θετικών στον κοροναϊό στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι. Ήδη, από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι και ιχνηλατήσεις και να μην τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στην περιοχή. Εξ’ ου και αποφασίστηκε να επιβληθεί γενικός αποκλεισμός για τις επόμενες 14 ημέρες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως το επόμενο διάστημα δεν δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασμός και χαλάρωση και πως οι αποφάσεις για άρση των μέτρων θα αποτελέσουν μακρόσυρτη διαδικασία κατά την οποία δεν αποκλείεται επιστήμονες και πολίτες να βρεθούν προ εκπλήξεως έχοντας να αντιμετωπίσουν κάθε φορά νέα δεδομένα.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Το Μαξίμου αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Ηδη, δήλωσε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, «δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Οπως ενδεικτικά ανέφερε, η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα.

Οι σταθμοί – κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν όλα πάνε καλά και η διασπορά του κοροναϊού συνεχίσει να είναι χαμηλή, το πρώτο ορόσημο για την άρση των μέτρων τοποθετείται στις 4 Μαΐου, όταν σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα μικρών καταστημάτων.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι στις 11 Μαΐου, με καταστήματα εστίασης και ίσως σχολεία (μόνο για τη Γ’ Λυκείου).

Το τρίτο στάδιο τοποθετείται, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, με ελεύθερη μετακίνηση και άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας μάλιστα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρατήρησε πως «η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 κι αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή».

Τα μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε, τα οποία έχουν αναπτυχθεί θα μας δίνουν πραγματικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτό χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας, ανέφερε και συμπλήρωσε «δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία».

Γιατί χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κοροναϊό στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».

Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις που προκαλεί ο κοροναϊός είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά παραδόξως σε όλο τον κόσμο ανάμεσα στους σοβαρά άρρωστους και στα θύματα της νόσου συγκαταλέγονται σχετικά νεαρής ηλικίας και κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή την «ιδιοτροπία» της νόσου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει:

«Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας. «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κοροναϊό σε νέους.

Σαρωτικοί έλεγχοι και μεγάλη κινητοποίηση στο Κρανίδι

Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει την εξίσωση στρατηγικής εξόδου είναι τα κρούσματα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που αποτελούν ευάλωτες ομάδες, εξ’ ου και οι όποιες κινήσεις χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων κορονοϊού στο Κρανίδι, γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι και ιχνηλατήσεις. Το βράδυ της Τρίτης, μετέβησαν στο κέντρο υγείας της περιοχής περίπου 125 άνθρωποι προκειμένου να ελεγχθούν.

Πρόκειται κυρίως για εργαζομένους σε τράπεζες και καταστήματα, καθώς και αστυνομικούς, οι οποίοι ενδέχεται να είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Φωτογραφία : Twitter / Panagiotis Arkoumaneas

Στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της νόσου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το απόγευμα την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο τον δήμο Ερμιονίδας που βρίσκεται το Κρανίδι.

«Ο δήμος μπαίνει σε περιορισμό κυκλοφορίας 8.00-20.00 για τις επόμενες 14 μέρες. Αναστέλλονται οι έξοδοι Β4, Β5 και Β6 στην περιοχή για τις επόμενες 14 μέρες» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς από την περιοχή όπου βρέθηκε εκτάκτως.

Οι κωδικοί Β4, Β5 και Β6 αναφέρονται σε παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στη μετάβαση για τελετές και για άθληση.

Το ίδιο διάστημα, κλειστές θα παραμείνουν και οι λαϊκές και υπαίθριες αγορές, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τη δομή μεταναστών που εντοπίστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού, θα τεθεί σε αποκλεισμό. «Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι ο δήμος έχει αναλάβει την τροφοδοσία και όλες τις απαραίτητες προμήθειες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι τα μέτρα έχουν προληπτικό χαρακτήρα, δεν υπάρχει λόγος πανικού κι όλα παραμένουν υπό έλεγχο.

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο