Κοροναϊός : Θετική η επίδραση του lockdown στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Με τα εργοστάσια των μεγάλων βιομηχανιών να έχουν κλείσει και τους δρόμους άδειους, η ποιότητα του αέρα σε όλον τον πλανήτη έχει βελτιωθεί.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
H πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει αύξηση στην ποιότητα του αέρα σε όλον τον κόσμο. Εξαιτίας των lockdown έχουν κλείσει εργοστάσια και δρόμοι, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων.
Για τον περιορισμό του κοροναϊού, δισεκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι. Στην Κίνα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν μισό δις ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 7% του πληθυσμού του πλανήτη.
Τα παρακάτω διαγράμματα δεν δείχνουν απλά τις θετικές συνέπειες της πανδημίας στον πλανήτη, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία καθώς βιομηχανίες και εργοστάσια αναγκάστηκαν να «παγώσουν» τη λειτουργία τους
Κίνα
Η βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα είναι φανερή τόσο από εικόνες από δορυφόρο όσο και από εδαφικές μετρήσεις. Συγκεκριμένα, τα νιτρικά στην ατμόσφαιρα σημείωσαν θεαματική πτώση.
Τα νιτρικά είναι σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (μm) που μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονες και στη κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καρδιοπάθειες, έμφραγμα ή καρκίνο.
Τα νιτρικά στον αέρα δημιουργούνται από καύσεις καυσίμων.
Οι μετρήσεις στο έδαφος της Ουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία, δείχνουν ότι μερικoί ρύποι όπως το διοξείδιο του αζώτου έπιασαν ιστορικά χαμηλά στους πρώτους μήνες του 2020.
Κάποιες από τις πηγές προέλευσης του διοξειδίου του αζώτου είναι οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια ενέργειας και τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμμάτων.
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε τη μέση τιμή των ρύπων τα τελευταία επτά χρόνια και την εκτίμηση για το 2020.
Νότια Κορέα
Από τις αρχές Μαρτίου, όταν η Νότια Κορέα ανακοίνωσε αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, οι σταθμοί εδάφους μέτρησαν χαμηλά επτά χρόνων για ορισμένους ρύπους.
Αν και η Νότια Κορέα δεν επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς, οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της ίσως επέφεραν αυτές τις αλλαγές.
Ιταλία
Η βιομηχανική ζώνη στη βόρεια Ιταλία συνήθως παρουσιάζει υψηλά επίπεδα μόλυνσης, αλλά οι υπολογισμοί για φέτος δείχνουν μία ακριβώς αντίθετη εικόνα.
Σημαντική είναι η πτώση του διοξειδίου του αζώτου. Στο Μπέργκαμο, μία από τις περιφέρειες που έχει «χτυπηθεί» αλύπητα από τον ιό, είναι ολοφάνερη η διαφορά στην ποιότητα του αέρα.
Ινδία
Είναι συνηθισμένη εικόνα τον χειμώνα το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις στη βόρεια Ινδία να σκεπάζονται από νέφος, καθώς οι αγρότες καίνε τα σπαρτά που περίσσεψαν. Ο αέρας συνήθως καθαρίζει λίγο την άνοιξη.
Ο δείκτης για τα σωματίδια PM 2.5 έχει καθοδική τάση στη βόρεια Ινδία.
Αν και ο αέρας στην ατμόσφαιρα της Ινδίας έχει σίγουρα βελτιωθεί, δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο ισχύει και για τον αέρα μέσα στα σπίτια – καθώς οι πολίτες της χώρας των 1.2 δισεκατομμυρίων βρίσκονται σε lockdown.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις