Κοροναϊός : Μιλούν 10 πρεσβευτές για την επόμενη ημέρα
Οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Κροατίας μιλούν στα «ΝΕΑ» και αναλύουν αυτή την επόμενη μέρα
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
- Από τα ιδιωτικά νησιά μέχρι τις βίλες στα βουνά – Πού περνούν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι υπερπλούσιοι
- Αράχωβα: Ακόμη και αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες – Τι λέει ο δήμαρχος για τις ουρές χιλιομέτρων
- «Μας χτύπησε και μας κλώτσησε»: Αντιδήμαρχος καταγγέλλει τον αστυνομικό που χαιρέτισε ναζιστικά στο Χαλάνδρι
COVID-19. Η κρίση του κορωνοϊού αλλάζει τον κόσμο. Οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν την πανδημία ως ένα ορόσημο στην πορεία της ανθρωπότητας. Η πανδημία αλλάζει και τη διπλωματία. Υπουργεία Εξωτερικών και πρεσβευτές μπαίνουν στον «πόλεμο της μάσκας», στον αγώνα του επαναπατρισμού, στο κυνήγι φαρμάκων. Παράλληλα προσπαθούν να διαγνώσουν και το διεθνές σκηνικό της επόμενης μέρας. Και πάντα από απόσταση.
Οι διεθνολόγοι επισημαίνουν ότι αυτός ο ιός έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις, αντίστοιχες ενός παγκόσμιου πολέμου. Επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και επαναχάραξη των σφαιρών επιρροής. Οι οικονομολόγοι συγκρίνουν και αυτοί με τη σειρά τους την υγειονομική κρίση με τις επιπτώσεις ενός πολέμου, καθώς η ύφεση που φέρνει μαζί της είναι άκρως απειλητική. Γιατροί και επιστήμονες παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάνουν την πιο οδυνηρή διαπίστωση, φάρμακο ακόμα δεν υπάρχει και τα δημόσια συστήματα υγείας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας. Το υγειονομικό προσωπικό παλεύει επίσης σε συνθήκες πολέμου, επιλέγοντας ποιον ασθενή θα περιθάλψει, γιατί η παγκόσμια οικονομική κρίση που προηγήθηκε επέλεξε για τη θεραπεία της να θυσιάσει με γενναίες περικοπές τα δημόσια συστήματα υγείας. Αυτά που σήμερα καλούνται να δώσουν τη λύση απέναντι σε μια αόρατη απειλή.
Σε αυτές τις συνθήκες οι παραδοσιακές συμμαχίες επανεξετάζονται, διεθνείς οργανισμοί καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, ενώ οι ενώσεις κρατών καλούνται να απολογηθούν για τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητά τους να επιδείξουν αλληλεγγύη.
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Κοινή παραδοχή όλων, ότι ο πλανήτης τελικά είναι σε «πόλεμο». Εναν πόλεμο για τον οποίο καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη. Η πανδημία του 21ου αιώνα αναμετράται με τον «προηγμένο κόσμο» και μέχρι στιγμής καταφέρνει τεράστιες απώλειες. Ενας πόλεμος που αναδεικνύει και παράλληλες «συγκρούσεις», όπως αυτή μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη μετάδοση του ιού, τα μέτρα και τις διάφορες «σκοπιμότητες».
Κανείς δεν είχε προβλέψει μια τέτοια υγειονομική κρίση. Εναν κίνδυνο που να ακουμπά όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Να ξεπερνά την τρομοκρατία, τις οικονομικές κρίσεις και να ακυρώνει την παγκοσμιοποίηση.
Το έθνος – κράτος επιστρέφει. Τα σύνορα σφραγίζουν για την ασφάλεια των πολιτών. Μέτρα αυστηρού ελέγχου που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας λαμβάνονται στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών. Η κατάσταση ευνοεί την άνοδο του εθνικισμού αλλά και καθεστώτων που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τις παραχωρήσεις σε σχέση με τις αρχές της δημοκρατίας και τις ατομικές ελευθερίες.
Η επόμενη μέρα, η θεραπεία της πανδημίας, η ανάκαμψη της οικονομίας, η αποκατάσταση των συστημάτων υγείας και ο περιορισμός των απωλειών είναι οι στόχοι που θέτουν τα κράτη.
ΔΕΚΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ
Οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Κροατίας μιλούν στα «ΝΕΑ» και αναλύουν αυτή την επόμενη μέρα. Εξετάζουν τις πληγές που άνοιξε η πανδημία στις χώρες τους και αναφέρονται στους τρόπους θεραπείας. Σημειώνουν την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας. Τονίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης και αναφέρονται στη «διπλωματία της μάσκας». Εξετάζουν την αντίδραση της ΕΕ και πώς θα πρέπει να σταθεί από εδώ και στο εξής. Απευθύνουν έκκληση αλληλεγγύης και διεθνούς συνεργασίας. Αποτίνουν φόρο τιμής στους νεκρούς που κατέληξαν μόνοι στις Εντατικές και μιλούν για ένα τεστ ανθρωπισμού στο οποίο ο πολιτισμένος κόσμος καλείται να απαντήσει…
Πατρίκ Μεζονάβ
Η καινούργια μάχη που μας περιμένει
Μετά από μία δεκαετία κρίσης στην Ελλάδα, αναρωτήθηκα όπως και πολλοί άλλοι, αν το δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση του κορωνοϊού. Ομως, ο έλληνας Πρωθυπουργός κατόρθωσε να μετατρέψει την αδυναμία σε δύναμη. Ελαβε πολύ νωρίς τις κατάλληλες αποφάσεις και, απέναντι στην πανδημία κατόρθωσε να αντιπαραθέσει όλες τις δυνάμεις καθώς και κάθε καλή βούληση. Αποτίω φόρο τιμής στη δράση του επειδή το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας είναι περιορισμένο στην Ελλάδα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.
Ομως, αυτή η μείζων υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει. Εχει δημιουργήσει πάρα πολλά θύματα στον κόσμο. Τα μέτρα αποκλεισμού έχουν αναστατώσει την καθημερινότητά μας. Ομως, να μη χαλαρώσουμε πολύ νωρίς τις προσπάθειές μας! Μας περιμένει άλλη μια μάχη, στην υπηρεσία των επιχειρήσεών μας και των θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο αγώνας της αλληλεγγύης.
Στην Ελλάδα, περισσότερο από αλλού, το φάντασμα της ύφεσης αναμοχλεύει τις χειρότερες αναμνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Ομως, η Ευρώπη υιοθέτησε ένα οικονομικό σχέδιο άνω των 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, για τις επιχειρήσεις, για τους μισθωτούς που τώρα βρίσκονται σε ανεργία. Πρόκειται για μιαν απόφαση άνευ προηγουμένου. Αλλες αποφάσεις θα ακολουθήσουν για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης με τρόπο συντονισμένο. Η Γαλλία επιθυμεί τον διπλασιασμό του ποσού αυτού του σχεδίου με τη μορφή συλλογικού δανεισμού. Πριν από λίγες εβδομάδες, η ιδέα και μόνο αποτελούσε ταμπού. Ομως, τώρα προοδεύει. Η Γαλλία εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία.
Μαζί με τη Γερμανία, μαζί με την Ελλάδα και μαζί με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να συνεχίσουμε την εργασία της πειθούς. Πρέπει να δράσουμε μαζί!
Ο Πατρίκ Μεζονάβ είναι πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα
Ενρίκε Βιγκέρα
Τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα
Καθώς η Ισπανία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία Covid-19, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και των νεκρών, πλέον μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και πολλοί ασθενείς τώρα αναρρώνουν. Από τις 14 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για περίοδο δύο εβδομάδων, είναι σε ισχύ συνολικό lockdown. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράτασή του για άλλες δύο ακόμη εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου.
Ο αυστηρός περιορισμός εξακολουθεί να εφαρμόζεται, καθώς οι δείκτες κινητικότητας στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη είναι σταθερά μεταξύ των χαμηλότερων σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, και πιθανότατα κατέστησε δυνατό να σωθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Για όλα αυτά, μπορούμε τώρα να κοιτάζουμε το μέλλον ως μια ενωμένη κοινωνία, με αυτοπεποίθηση. Και παρόλο που είμαστε κυρίως συγκεντρωμένοι στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, είναι σωστό να αρχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα για το μέλλον.
Πρώτον, δεν νομίζω ότι θα ήταν λογικό να περιμένουμε ξαφνική άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά σταδιακές κινήσεις.
Η Ισπανία απόκτησε μεγάλη εμπειρία και θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της κατάστασης. Επίσης μέχρι τότε θα είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από ό,τι στο παρελθόν: θα είναι διαθέσιμα πολύ περισσότερα τεστ, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, καθώς τώρα εισάγονται μαζικά ή κατασκευάζονται στην Ισπανία.
Επίσης, θα έχουμε αποκτήσει πολύ καλύτερη γνώση των κοινωνικών επιπτώσεων και τα δεδομένα που συλλέγονται θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχό τους.
Τέλος, στο μεσοδιάστημα, υπάρχει η ελπίδα νέων φαρμάκων για την καλύτερη αποκατάσταση ή θεραπεία των αρρώστων, ή ακόμα καλύτερα ενός εμβολίου, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του ιού. Ερευνητικά εργαστήρια εργάζονται επί 24ώρου βάσης και στην Ισπανία, για να το πετύχουν. Μέχρι αυτά να βρεθούν, θα είναι καθήκον μας να μοιραστούμε την υγειονομική μας εμπειρία με άλλες πληγείσες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν λιγότερα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ο Ενρίκε Βιγκέρα είναι πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ελληνική Δημοκρατία
Εφίζιο Λουίτζι Μάρας
Να μην αποβούν μάταιες οι θυσίες των νεκρών μας
Μου ζητήθηκε να γράψω για τον Covid-19 στην Ιταλία. Θα το κάνω έμμεσα, μιλώντας για τον Covid-19 στην Ελλάδα, από τη σκοπιά ενός Ιταλού του οποίου οι συμπατριώτες υφίστανται μια δοκιμασία τόσο σκληρή, πέρα από τα όρια που θεωρούσαμε πως είχε η ανθρώπινη αντοχή. Η εμπειρία του πόνου που ζούμε στην Ιταλία εδώ και ατελείωτες εβδομάδες μου υπαγορεύει να σας πω αυτά που ακολουθούν.
Πρόκειται για μια μάστιγα που θέτει σε σκληρή δοκιμασία μια χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο, την ατομική και κοινωνική ηθική της, τις πολιτικές, επιστημονικές και οικονομικές της αντοχές. Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε αυτήν θα καταγραφεί στην Ιστορία.
Η Ελλάδα πήρε τις αποφάσεις της εγκαίρως και με ξεκάθαρη στρατηγική. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες της κυβέρνησής σας, να διατηρείτε τη διακομματική συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού σας, καθώς σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής οικονομίας και οι καλύτεροι έλληνες επιστήμονες στηρίζουν τη χώρα σας με τρόπο υποδειγματικό. Συνεχίστε να δουλεύετε ομαδικά, όλοι σας. Είναι φορές που βλέπω στην Αθήνα, όπως και σε πολλές χώρες, πλήθος ανθρώπων στον δρόμο να μη σέβονται τον κανόνα της απόστασης, τον πολυτιμότερο που διαθέτουμε στη μάχη κατά του ιού. Είναι βαθιά ανέντιμο να συναθροιζόμαστε και έπειτα να χειροκροτούμε για τον ηρωισμό τους, τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, την Αστυνομία και όσους δουλεύουν για να έχουμε εξασφαλισμένα κάθε μέρα τα απολύτως απαραίτητα.
Ακολουθήστε τους κανόνες που σας έχουν δοθεί για την πασχαλινή περίοδο. Αυτό το Πάσχα καλούμαστε να το βιώσουμε, όχι τόσο για τις παραδόσεις που συνδέονται με αυτό, αλλά ως μια έκτακτη συγκυρία στοχασμού, όντας έτοιμοι, εύχομαι, να αντιληφθούμε το βαθύτερο νόημά της.
Τη «φάση 2», όταν ανοιχτούμε ξανά, θα πρέπει να τη διαχειριστούμε με μέγιστη επαγρύπνηση εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους, ώστε να μην αποβούν μάταιες οι θυσίες των νεκρών μας και να διακινδυνεύσουμε να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε ένα ακόμη τρομακτικότερο κύμα.
Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό για τις πολυάριθμες και συγκινητικές μαρτυρίες αλληλεγγύης που δεχθήκαμε και εύχομαι σε αυτόν ολόψυχα ένα Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Ο Εφίζιο Λουίτζι Μάρας είναι πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα
Κέιτ Σμιθ
Η δύναμη του εθελοντισμού και της προσφοράς
O αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού δεν κάνει διακρίσεις. Κράτη, κοινότητες και πρόσωπα επηρεάζονται κατά τον ίδιο τρόπο. Ολοι μας εφαρμόζουμε μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού στο σπίτι. Ολοι μας ανησυχούμε για τους δικούς μας, όλοι μας έχουμε ανθρώπους που μας λείπουν. Ολοι μας λυπόμαστε για τους συνανθρώπους μας που χάνονται.
Με τον ίδιο όμως τρόπο και η ανταπόκρισή μας δείχνει πως ούτε η καλοσύνη κάνει διακρίσεις. Και στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο η κρίση ανέδειξε τη δύναμη του εθελοντισμού. Η ανταπόκριση των πολιτών και στις δύο χώρες στο κάλεσμα για εθελοντική συνεισφορά στη μάχη κατά της πανδημίας ήταν εντυπωσιακή. Στη Βρετανία 35.000 συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές και τελειόφοιτοι ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών βοηθούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει στις παρούσες πιεστικές συνθήκες. Επιπλέον, 750.000 Βρετανοί δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων αναλαμβάνοντας τη μετακίνηση από και προς τα νοσοκομεία, κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων και φαρμάκων, τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους.
Στην Ελλάδα πάνω από 11.000 επαγγελματίες υγείας και άλλων ειδικοτήτων αλλά και απλοί πολίτες προσφέρθηκαν να συνδράμουν τον ΕΟΔΥ με παρόμοιο τρόπο. Αυτή η στάση των πολιτών και στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έμπνευση και μια τουλάχιστον θετική πλευρά αυτής της τρομακτικής κρίσης. Οπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας και στις δυο χώρες ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και αυτό το επίπεδο συμμετοχής και προσφοράς θα μείνει στις κοινωνίες μας για πολύ καιρό μετά την πανδημία.
Η Κέιτ Σμιθ είναι πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα
Τσανγκ Τσιγιουέ
Mια παγκόσμια κοινότητα με κοινό μέλλον
Ο ιός δεν σέβεται σύνορα και η πρόκληση είναι παγκόσμια. Η διεθνής μάχη εναντίον του Covid-19 τους τελευταίους μήνες δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η πανδημία θα μπορούσε να νικηθεί μόνο με συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις χώρες.
Αντιμετωπίζοντας το ξαφνικό ξέσπασμα, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε τα πιο ολοκληρωμένα, αυστηρά και ενδελεχή μέτρα για να σώσει ζωές και να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία του λαού της. Ως αποτέλεσμα των επίπονων προσπαθειών και των μεγάλων θυσιών εκ μέρους του κινεζικού λαού, η εξάπλωση του ιού επιβραδύνθηκε, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα να μειώνονται σημαντικά. Αυτό έδωσε στον κόσμο πολύτιμο χρόνο για να εφαρμόσει τα μέτρα περιορισμού και πολύτιμη εμπειρία καθώς η Κίνα από την αρχή προσέγγισε το ζήτημα με ανοιχτό, διαφανή και εξαιρετικά υπεύθυνο τρόπο.
Τώρα, με την επιδημία να μαίνεται σε όλο τον κόσμο, η Κίνα, χωρίς να φείδεται προσπαθειών για τον περαιτέρω περιορισμό του ιού, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει άλλες χώρες μοιραζόμενη την εμπειρία και τις καλές πρακτικές της στην πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία του ιού και παρέχοντας το βέλτιστο δυνατό σε υγειονομικό υλικό. Η αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας σε αυτό το θέμα ήταν αξιοσημείωτη.
Η παγκόσμια μάχη ενάντια στον Covid-19 βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο. Μια τελική και ολοκληρωτική νίκη απαιτεί εμβάθυνση της αλληλεγγύης και συντονισμένες δράσεις από όλες τις χώρες. Αυτό επαναφέρει για άλλη μία φορά την επιτακτική ανάγκη για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μια παγκόσμια κοινότητα με κοινό μέλλον.
Η Τσανγκ Τσιγιουέ είναι πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα
Κυριάκος Κενεβέζος
Λύσεις και απαντήσεις για την επόμενη μέρα
Η πανδημία του Covid-19 είναι ίσως η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη και καθόλα απρόσμενη κρίση για την οποία δεν ήταν κανείς προετοιμασμένος. Αποκαλύφθησαν οι τεράστιες αδυναμίες και κενά των δημόσιων συστημάτων υγείας σε διεθνές επίπεδο ακόμη και σε χώρες που άλλοτε η αναφορά τους και μόνο παρέπεμπε σε πρότυπο επιτυχίας και λειτουργίας.
Η παγκόσμια αυτή κρίση επαναβεβαίωσε για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα για ισχυρά και υγιή δημόσια συστήματα υγείας ικανά να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και επαρκώς ακόμη και σε τέτοιου μεγέθους προκλήσεις. Αυτή η κρίση επιβεβαιώνει ότι οι πληγές που άφησε η οικονομική κρίση, που τα προηγούμενα χρόνια προηγήθηκε, θα πρέπει με αργά, σταθερά αλλά και αξιόπιστα βήματα να αποκατασταθούν ώστε να αποτελούν το πεδίο ασφάλειας των πολιτών, τα αναγκαία εργαλεία, την ασπίδα αλλά και το δόρυ απέναντι σε τέτοιας μορφής ορατούς ή και αόρατους εχθρούς.
Παράλληλα ήταν και ακόμη παραμένει μια ευκαιρία για την ΕΕ με τις αποφάσεις της να αποδείξει ότι επιστρέφει στη βάση και στις ρίζες, στους λόγους και στα σημεία αναφοράς ύπαρξης και δημιουργίας της. Ως μέχρι σήμερα διαφαίνεται, ακόμη και υπό τέτοιες συνθήκες ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη διάθεση αλλά και πρόθεση. Οταν οι ηγεσίες αξιώνουν από τους πολίτες και ευρύτερα τις κοινωνίες τους να υπηρετήσουν δύσκολες αποφάσεις, όπως οι παρούσες, είναι σημαντικό να είναι έτοιμες και αυτές οι ίδιες να ξεπερνούν τον κακό εαυτό τους και να δικαιώνουν τις προσδοκίες των λαών τους.
Αυτή η πανδημία προσπερνά μ’ έναν τρόπο ασυνήθιστο τις μέχρι σήμερα δυσκολίες, κινδύνους και μέτωπα που ο σύγχρονος κόσμος είχε συνηθίσει και οργανωθεί να αντιμετωπίζει. Αγγίζει και επηρεάζει όλους τους τομείς, όλες τις εκφάνσεις της ζωής και εκτός από τον κίνδυνο και τον φόβο για την υγεία, κουβαλά στις πλάτες της σειρά και σωρεία συνεπειών. Θα κληθούμε την επόμενη μέρα να διαχειριστούμε όλα αυτά. Να βρούμε λύσεις. Να δώσουμε απαντήσεις. Και για να γίνουν όλα αυτά με επιτυχία θα πρέπει πολιτεία, ηγεσίες και λαοί, να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση. Να έχουν τους ίδιους στόχους. Αυτή η πανδημία, έχει κάτι το οξύμωρο. Ενώ μας επιβάλλει την απόσταση, την ίδια ώρα μας επιβάλλει την αλληλεγγύη και τη συντεταγμένη δράση.
Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Γιόσι Αμράνι
Ο κόσμος που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας
Βιώνουμε την πρόκληση της εποχής του κορωνοϊού, διατηρώντας την ιστορική διάσταση και ισορροπία, τόσο σημαντικές για την προσωπική μας σταθερότητα και πνευματική μας ηρεμία. Η Ιστορία διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας. Είμαστε μέρος της, όμως η επιρροή μας στις εξελίξεις και στον ρυθμό τους είναι μάλλον περιορισμένη.
Γνωρίζουμε για διαφορετικές πανδημίες στην Ιστορία, πρόσφατες και αρχαίες. Αν και αποτελούν μέρος ενός φυσικού κύκλου, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, αποδεχόμενοι ξαφνικά την τρωτότητα και θνησιμότητά μας. Η γενιά μας, παρόλη την τεράστια επιστημονική πρόοδο και την επανάσταση της αυτοματοποίησης, ανακαλύπτει τα όριά της, το πόσο αδύναμοι είμαστε μπροστά στα άγνωστα μυστικά της φύσης που μένει να αποκαλυφθούν.
Θα ξεπεράσουμε τελικά την πρόκληση του κορωνοϊού και θα ξυπνήσουμε σε ένα αύριο με εμβόλιο. Ομως ο θρίαμβός μας θα έχει σημαδευτεί από την αναγνώριση και αποδοχή των φόβων μας, τον φόβο άγνωστων δυνάμεων, τον φόβο των ορίων μας.
Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε σε έναν κόσμο μετά τον κορωνοϊό, με μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου μας στην εξίσωση της φύσης, που δεν έχουμε ακόμη καταλάβει καλά, με μεγαλύτερο σεβασμό για το περιβάλλον, τις κοινωνικές υπηρεσίες, με αμοιβαία φροντίδα και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που δεν έχει ακόμη γραφεί, μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας – των οργανώσεών της, τον ρόλο των κυβερνήσεων, τις προτεραιότητές τους και τις δικές προτεραιότητες.
Πολλά έχουν ειπωθεί για την παγκοσμιοποίηση. Πολλοί την έχουν ήδη θρηνήσει ως κάτι που ανήκει στον κόσμο του χθες. Είναι αλήθεια ότι η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να προσαρμοστεί. Ισως θα αφορά λιγότερο την παραγωγή αγαθών στο εξωτερικό και περισσότερο στην αυτονομία και στις αυτάρκεις οικονομίες. Αλλά μπορούμε πράγματι να βασιστούμε στα σύνορα ως γραμμή άμυνας και δύναμης μπροστά σε έναν ιό που δεν λογαριάζει κανένα όριο ή εθνικά σύνορα;
Στον κόσμο του αύριο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον κόσμο που θέλουμε να κληρονομήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας. Η εθνική εμπειρία ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είτε πρόκειται για εκείνη του Ισραήλ είτε της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου, η καταπολέμηση της πανδημίας υπογραμμίζει τα κοινά των ανθρώπων και των λαών, παρά τις διαφορές τους. Αυτός ο ιός, όπως όλοι οι άλλοι, δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε φύλο, φυλή, εθνικότητα. Αυτό είναι το μάθημα που θα πρέπει να διδαχθούμε, όχι μόνο στη μάχη για τον περιορισμό και την εξάλειψη της απειλής του κορωνοϊού, αλλά και για την επόμενη μέρα.
Ο Γιόσι Αμράνι είναι πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα
Αντρέι Μάσλοβ
«Ναι» στη συλλογική απάντηση και «όχι» στον στιγματισμό
Η πανδημία αποτελεί μια πρωτόγνωρη κρίση που μας αφορά όλους. Είναι όντως θέμα ζωής και θανάτου και θα έχει σοβαρότατες και πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες παγκοσμίως.
Κάνουμε πολλά εντός Ρωσίας. Αντιδράσαμε εγκαίρως και καταφέραμε, όπως και η Ελλάδα, να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, κερδίζοντας τον πολύτιμο χρόνο για την έκτακτη ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη χώρα μας καθημερινά γίνονται σχεδόν 100 χιλιάδες τεστ για Covid-19. Μέχρι τέλη Απριλίου θα δημιουργηθούν επιπλέον 95.000 κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό. Κτίζονται επιπρόσθετα 16 νέα εξειδικευμένα νοσοκομεία. Εχουμε έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως συντελεστή αναπνευστήρων ανά 10.000 κατοίκους, αλλά μέσα στον Απρίλιο θα αυξήσουμε την παραγωγή τους από 100 έως 800 μηνιαίως, και τον Μάιο έως 2.500. Καθημερινά παράγουμε πάνω από 4 εκατομμύρια μάσκες. Λαμβάνονται πρωτοφανή μέτρα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης. Παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τις 20.000, ενώ οι θάνατοι τους 150.
Πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάγκη συλλογικής απάντησης στην πανδημία, βοηθήσαμε άλλες χώρες, όπως τα κράτη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, τους γείτονές μας, την Κίνα. Από τους πρώτους παρείχαμε πρακτική βοήθεια σε Ιταλία, Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ΗΠΑ. Αποστείλαμε δεκάδες αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό, ιολόγους και μέσα ατομικής προστασίας και απολύμανσης. Στην G20 προτείναμε κοινές έρευνες για παραγωγή εμβολίου και φαρμάκων, δημιουργία υπό την αιγίδα του ΔΝΤ ειδικού ταμείου για παροχή μακροπρόθεσμων δανείων με μηδενικό επιτόκιο σε κάθε κράτος-μέλος. Συστήσαμε δημιουργία «πράσινων διαδρόμων» για τις προμήθειες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού ώστε να προστατευθούν από την επήρεια εμπορικών πολέμων. Στον ΟΗΕ κάνανε έκκληση για άρση παράνομων κυρώσεων εναντίον αναπτυσσόμενων κρατών.
Για να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω μας τις στρατηγικές εθνικού εγωισμού και να απλώσουμε χείρα βοήθειας. Ο Covid-19 είναι ένα τεστ ανθρωπισμού, και στις διεθνείς σχέσεις.
Ο Αντρέι Μάσλοβ είναι πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα
Μπουράκ Οζούγκεργκιν
Περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών
Λέγεται ότι η αρρώστια κάνει αισθητή την παρουσία της, η υγεία όμως όχι. Πράγματι, αν μας έλεγαν πριν από κάποιους μήνες ότι ο κόσμος θα έφτανε στο σημείο να σταματήσει, κανείς μας, εκτός ίσως από κάποιους επιστήμονες οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων, δεν θα το πίστευε. Ομως, όλοι μαζί από τα πέρατα της γης, παρόλο που στην αρχή δεν πιστέψαμε στη χρησιμότητα των μέτρων, ήρθαμε αντιμέτωποι με την υποχρέωση να παραμερίσουμε περισσότερες από τις συνήθειές μας, να θυσιάσουμε το εισόδημα του σήμερα προκειμένου να σώσουμε το μέλλον και να κλειστούμε στα σπίτια μας υποχωρώντας από τις ελευθερίες μας, για την υγεία του ίδιου του εαυτού μας, των φίλων και των συγγενών μας, αλλά και για την υγεία των άγνωστων συνανθρώπων μας που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα.
Παρόλο που είχαμε ενδοιασμούς τις πρώτες μέρες να το αποδεχτούμε, οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πλέον κατανοητές σε παγκόσμιο επίπεδο και κάθε χώρα, ανάλογα με την εκεί επικρατούσα κατάσταση, υλοποίησε τα απαραίτητα μέτρα. Σε ορισμένα μέρη αρχίσαμε ήδη να βλέπουμε τα αποτελέσματα των εν λόγω μέτρων. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την κορύφωση. Ωστόσο αναμφίβολα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, δεν θα είναι ορθό να χαλαρώσουν και να εφησυχάζουν τα μέτρα πριν από την ώρα τους.
Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Ωστόσο, εξαρτάται από εμάς να βελτιώσουμε κάποια πράγματα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Επομένως απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία. Πόσο μάλλον μεταξύ γειτόνων. Είναι η ώρα να απαλλαχτούμε από τη σκιά των παλαιών πικριών και να κοιτάξουμε στο πρόσωπο ο ένας τον άλλον με ειλικρίνεια και ευθύτητα.
Εμείς επιθυμούμε η γειτονική μας Ελλάδα να επιτύχει την καταπολέμηση του ιού. Αυτό εκτός του ότι είναι κάτι που επιβάλλει ο κανόνας καλής γειτονίας, είναι και διότι μετά την κρίση επιθυμούμε να δούμε στις σχέσεις μας έναν ισχυρό και ευημερούμενο γείτονα. Eπομένως, με αυτή την αφορμή, επιθυμώ να απευθύνω στον ελληνικό λαό τις ευχές μου για υγεία και ευημερία.
Ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν είναι πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα
Αλεξάντερ Σούνκο
Δοκιμασία ωριμότητας η διατήρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Η Κροατία προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ με το σύνθημα «Μια ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων», το οποίο σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Tους τελευταίους μήνες ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πανδημία με πάνω από 100.000 θανάτους. Αυτή η τραγωδία μάς θυμίζει ότι ορισμένοι αντίπαλοι δεν σταματούν στα κρατικά σύνορα και θα μας επιτεθούν αδιάκριτα, ανεξαρτήτως γεωγραφίας, φυλής ή κοινωνικής τάξης. Το πιο σημαντικό, μας υπενθυμίζει ότι η ανθρωπότητα πρέπει να μείνει ενωμένη για να κερδίσει αυτή τη μάχη. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα που μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά μόνο εάν όλες οι πληγείσες χώρες επιδείξουν ίση αφοσίωση στην εφαρμογή τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών, κάτι που πρέπει να παραμείνει η ύψιστη προτεραιότητα.
Αναπόφευκτα, ο τρόπος που εργαζόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μας ανάγκες έχει αλλάξει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των διπλωματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται στην προσωπική επικοινωνία ως βασικό εργαλείο. Ενα τέτοιο γεγονός σημαντικού προφίλ ήταν η επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στη Βόρεια Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Ο κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τον Εβρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση του προβλήματος των μεταναστών στα σύνορα. Ηταν μια κρίσιμη στιγμή, όταν οι προκλήσεις που παρουσιάστηκαν από το ζήτημα της μετανάστευσης και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία έπρεπε να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα. Πολύ σύντομα μετά από αυτή την επίσκεψη, μεγάλο μέρος της επικοινωνίας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ έπρεπε να αποκτήσει μια πολύ διαφορετική μορφή, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις. Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Κροατία συμμετείχε στην απόκτηση του εξοπλισμού που απαιτείται για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με την Τουρκία.
Μια άλλη σημαντική παγκόσμια συνέπεια της πανδημίας είναι η σοβαρή μείωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ως προεδρεύουσα της ΕΕ, η Κροατία υποστηρίζει κοινή δράση με στόχο τη συμφωνία για έναν κοινώς αποδεκτό ευρωπαϊκό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του σοβαρού οικονομικού αντίκτυπου της τρέχουσας κρίσης. Στις δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς και σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών μας, η διατήρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί δοκιμασία ωριμότητας για τα κράτη μέλη και για την ΕΕ στο σύνολό της.
Ο Αλεξάντερ Σούνκο είναι πρεσβευτής της Κροατίας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις