Κοροναϊός: Στοιχεία «καίνε» τον Ερντογάν – Μεγαλύτερη η έξαρση από ό,τι παραδέχεται
Σύμφωνα με τους New York Times οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία για τους θανάτους συνολικά στην Κωνσταντινούπολη -που ενδέχεται να σκιαγραφούν μια έξαρση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από την εικόνα που δίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις- οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτεροι
Για εβδομάδες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίαζε τον χειρισμό της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του κοροναϊού ως έναν από τους πιο επιτυχημένους στον κόσμο, καθώς επέβαλε αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Το προεδρικό παλάτι ξεκίνησε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη εκστρατεία προπαγάνδας, διασφαλίζοντας ότι οι αναφορές από νοσοκομεία, νεκροταφεία και συγγενείς θυμάτων δεν θα ήταν «προσβάσιμες» στο ευρύ κοινό. Γιατροί που μιλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιπλήχτηκαν και 410 άτομα συνελήφθησαν τον Μάρτιο για «προκλητικές και καταχρηστικές» θέσεις.
Την Δευτέρα, η Τουρκία ξεπέρασε και επισήμως την Κίνα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, με τους ασθενείς στη γειτονική χώρα να ξεπερνούν πλέον τις 95.000, ενώ η Άγκυρα έχει ανακοινώσει 2.259 θανάτους από τον Covid-19.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία για τους θανάτους συνολικά στην Κωνσταντινούπολη -που ενδέχεται να σκιαγραφούν μια έξαρση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από την εικόνα που δίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις- οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Τα στοιχεία
Ειδικότερα, από τις 9 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, οι θάνατοι που καταγράφηκαν συνολικά στην Κωνσταντινούπολη ξεπέρασαν κατά 2.100 τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και του 2018.
Την ίδια ώρα, τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίαζαν πολύ χαμηλότερα συγκεντρωτικά νούμερα για ολόκληρη την χώρα, σε ό,τι αφορά τις απώλειες αποκλειστικά από κοροναϊό.
Αν και αυτοί οι θάνατοι δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με κρούσματα κοροναϊού, καταδεικνύουν ένα κατακόρυφο άλμα στις απώλειες, σε μία περίοδο που συμπίπτει με το ξέσπασμα της πανδημίας, σχολιάζουν οι NYT, σημειώνοντας πως η σύγκριση του μέσου όρου θανάτων με προηγούμενα έτη αποτελεί προκαταρκτικό δείκτη για τους ερευνητές, ώστε να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο της πανδημίας και να επεξεργαστούν τους αριθμούς σε πραγματικό χρόνο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενήργησε γρήγορα, διακόπτοντας τις πτήσεις και κλείνοντας τα σύνορα με πληγείσες χώρες τον Φεβρουάριο, ενώ σχολεία, εστιατόρια και μπαρ έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα.
Ωστόσο, μέχρι τότε τα στατιστικά στοιχεία που συνέταξε η αμερικανική εφημερίδα δείχνουν ότι η ζημιά είχε γίνει.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον Covid-19 στις 17 Μαρτίου. Μέχρι την περίοδο αυτή, ο αριθμός των θανάτων συνολικά στην Κωνσταντινούπολη ήταν ήδη πολύ υψηλότερος από τους μέσους όρους προηγούμενων χρόνων, ένδειξη ότι ο ιός είχε έφτασε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.
Ο Ερντογάν, όμως, διαβεβαίωσε το έθνος στις 18 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου θανάτου, ότι η Τουρκία «είχε λάβει γρήγορα όλες τις προφυλάξεις». «Εμείς, μαζί με τον λαό μας, ανταποκριθήκαμε σε αυτήν την πρόκληση με αποφασιστικότητα, όπως κάνουμε πάντα μπροστά στις επιθέσεις εναντίον της χώρας μας» είπε.
Οι ενέργειες του τούρκου προέδρου από τις αρχές Φεβρουαρίου αποκάλυψαν τις προτεραιότητές του. Είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσει τον λαό και να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της οικονομίας σε λειτουργία, αποφεύγοντας να βάλει «λουκέτο» σε εθνικό επίπεδο.
Πλέον, τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Σμύρνη, μεγάλες πόλεις με πολυεθνικές επιχειρήσεις και τουριστική κίνηση, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τα επίσημα στατιστικά των τουρκικών αρχών.
«Δεν έκαναν τίποτα…»
Επαγγελματίες υγείας που μίλησαν στην εφημερίδα τονίζουν ότι η Άγκυρα δεν έκανε αρκετά για να ανακόψει την εισροή ταξιδιωτών και υποτίμησε τη διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και την φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας.
«Τον Φεβρουάριο δεν έκαναν τίποτα, αν και ήταν γνωστό πως η ασθένεια είχε φτάσει» λέει ο δρ. Sinan Adiyaman, επικεφαλής της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης.
Η τουρκική ιατρική ένωση, μια ανεξάρτητη επαγγελματική ένωση με περίπου 120.000 μέλη, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια, η οποία θα βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια.
Η ένωση υπέβαλε 22 ερωτήσεις στον υπουργό την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα, τα δημογραφικά στοιχεία των μολυσμένων και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν αρρωστήσει, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη απαντήσεις.
Ο δρ. Sinan Adiyaman είπε ότι το επιστημονικό συμβούλιο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση για να συμβουλεύει για τη διαχείριση της πανδημίας, δεν δημοσιοποιεί τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση δεν κοινοποιεί τα δεδομένα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις