«Για πολλούς η καραντίνα είναι προνόμιο, όχι επιλογή» διαμηνύει διάσημο μοντέλο
«Για πολλούς η καραντίνα είναι προνόμιο, δεν είναι επιλογή» τονίζει το διάσημο μοντέλο Adesuwa Aighewi
«Η καραντίνα στη Νιγηρία είναι ένα προνόμιο. Στην πραγματικότητα οι οδηγίες που δίνονται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού μπορούν να τηρηθούν μόνον από τους προνομιούχους» τονίζει η Adesuwa Aighewi.
Το supermodel με καταγωγή από τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα, που βρίσκεται από τα μέσα Μαρτίου στη νιγηριανή πρωτεύουσα, Μπενίν Σίτι σε συνέντευξη στο Vogue εξηγεί ότι η πανδημία του κοροναϊού την έκανε να αναρωτηθεί ποια είναι η πατρίδα της.
«Είναι η Αμερική, όπου γεννήθηκα; Η Ταϊλάνδη, όπου γεννήθηκε η μητέρα μου; Η Νιγηρία, από την οποία είναι ο πατέρας μου και όπου μεγάλωσα έως την ηλικία των 13;» αναφέρει.
Η Adesuwa Aighewi είπε ότι θεώρησε πως θα είναι πιο χρήσιμη σε καραντίνα στη Νιγηρία, απ’ ότι στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη.
Στη Νιγηρία ετοιμάζει το Legacy Project – διαδικτυακή αγορά δίκαιου εμπορίου και αξιοποιεί τη μοναξιά στη Μπενίν Σίτι για να τεκμηριώσει τις ιστορίες των προγόνων της, τις οποίες θα συμπεριλάβει σε βιβλία.
«Οι ιστορίες δεν μεταδίδονται πια από γενιά σε γενιά όπως γινόταν κάποτε. Η κουλτούρα των Γιορούμπα δεν εμπλέκεται με την κουλτούρα των Ίγκμπo, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε την ιστορία μας εάν δεν την κατοχυρώσουμε Ακόμα και σπουδαίοι συγγραφείς όπως ο Τσινούα Ατσέμπε δεν έχουν τη θέση στην ιστορία που τους αξίζει» αναφέρει.
Το μοντέλο υποστηρίζει ότι ο κοροναϊός είναι μια ασθένεια που εξαπλώνεται από την ελίτ – άτομα που μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς.
«Αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί, οι φτωχότεροι θα υποφέρουν περισσότερο. Άνθρωποι στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης της Νιγηρίας, βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό στα τέλη Μαρτίου και πριν από αυτό, οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο» σημειώνει.
Αυτή η ανισότητα, όπως δηλώνει, αντικατοπτρίζεται στη γεωγραφία του Λάγος, στη μητρόπολη των 21 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στα τέσσερα νησιά της πόλης και στις πλούσιες γειτονιές οι δρόμοι είναι άδειοι και οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει – οι κάτοικοί αυτοαπομονώνονται στο σπίτια.
Στην πυκνοκατοικημένη ηπειρωτική χώρα, όπου ζει η πλειοψηφία των κατοίκων, οι φτωχότεροι, σε αντίθεση με τα νησιά, η ζωή συνεχίζεται ως συνήθως – πρέπει να συνεχιστεί, αναφέρει.
Μία μέρα η Aighewi είδε δύο αγόρια να διακινδυνεύουν τη ζωή τους μέσα στην κυκλοφοριακή κίνηση για να πουλήσουν μπανάνες.««
«Αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα στη Νιγηρία, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση. Η καραντίνα δεν είναι επιλογή γι’ αυτά τα αγόρια, δεν αφορά πολλούς ανθρώπους που ζουν στη Νιγηρία», τονίζει και προσθέτει:
«Όταν μπαίνω στο Google, διαβάζω: «Μείνετε σπίτι. Σώζει ζωές. Βοηθήστε να σταματήσει ο κορονϊός» κάτω από τη γραμμή αναζήτησης. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στο σπίτι;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις