«Κλειδώνει» το σχέδιο για άρση των μέτρων: Τι μελετά η κυβέρνηση για μαγαζιά, σχολεία – Τι θα ισχύσει για τις ευπαθείς ομάδες
Τι συστάσεις θα γίνουν στον ελληνικό λαό. Ποιο είναι το πλάνο για ηλικιωμένους και τουρισμό.
Η οριστικοποίηση του εθνικού σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα εξετάζεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων, η οποία με την συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στα σχολεία αλλά και τα καταστήματα, τονίζοντας ότι «καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής».
Ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».
Πάντως την τελική εκδοχή του σχεδίου εξόδου από την καραντίνα δεν πρόκειται να το δούμε πριν από την Παρασκευή 24 Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Το σχέδιο για σχολεία και καταστήματα
Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, η χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου όπου και θα ανοίξουν μικρά εμπορικά καταστήματα, καταστήματα λιανικής καθώς και τα κομμωτήρια.
Την ίδια ώρα στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια, ενώ πιθανόν να ανοίξουν τα εστιατόρια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τα τέλη Μαΐου και μετά. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή δεν αποκλείεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ’ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.
Στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εντός του Ιουνίου, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Τι θα ανοίξει τον Ιούνιο
Από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκύπτει ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολυκαταστημάτων, πολιτιστικών χώρων, μουσείων, τουριστικών καταλυμάτων.
Το σχέδιο για τους ηλικιωμένους
Από την πρώτη στιγμή τόσο ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο πρωθυπουργός έχουν τονίσει πως θα υπάρξει ειδικό σχέδιο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν φαίνεται πως θα βγουν ακόμη από την καραντίνα.
Αυτός σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο λόγος που οι πολίτες θα συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα στο 13033 ακόμη και όταν ξεκινήσουν τα μέτρα να αίρονται.
Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού
Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε για ακόμη μία φορά ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγώντας ότι, «τον Μάιο και τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία».
Σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στον Ant1 πως «καλό θα είναι να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι, σίγουρα μέχρι τις 24 Απριλίου, οι άνθρωποι που έχουν πάρει την άδεια θα ξέρουν τι τους περιμένει».
Όσον αφορά στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε πως «ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, αλλά το ζήτημα συνδέεται με άλλα πράγματα, όπως το ποια είναι η δομή στο σπίτι, όπως το αν υπάρχουν εκεί ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι» και δίνοντας μια πρώτη εικόνα του σχεδίου που εξετάζεται είπε πως, «για να πάει το παιδί σχολείο προϋποθέτει ότι δε θα πάει να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά ή ο γονέας να φύγει από τη δουλειά να πάει να το πάρει και μετά να επιστρέψει».
Το σχέδιο για τον τουρισμό
Σταδιακά και χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων και των υπηρεσιών δήλωση, την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πώς «η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.
Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.
- Φειδίας Παναγιώτου: Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κατηγορεί για παραπλανητικό βίντεο
- ΚΕΔ: «Επιθετικό φάουλ το γκολ του Μήτογλου στο ΑΕΚ-Λεβαδειακός, έπρεπε να αποβληθεί ο Ενρίκες στο Καραϊσκάκη»
- Αυτές είναι οι χώρες που «ζουν» περισσότερο – Η θέση της Ελλάδας
- Συρία: Η Τουρκία συσφίγγει τις σχέσεις της με τις νέες αρχές – Σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια
- Νέες ταινίες: Από τη 90s λογική του «Babygirl» έως τις παράλληλες πραγματικότητες της «Θεωρίας του Σύμπαντος»
- Parker Solar Probe: «Σώο και ασφαλές» το σκάφος της NASA που βούτηξε στην ατμόσφαιρα του Ήλιου