Προδιαγεγραμμένη η τραγωδία στους καταυλισμούς προσφύγων – Οι ζωές των «άλλων» που παίζονται στα ζάρια
Στο Κρανίδι, επιβεβαιώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι η καραντίνα ευπαθών ομάδων, οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ, σε συνθήκες συνωστισμού είναι καταστροφική.
Στην ενδοχώρα φαίνεται να μεταφέρεται η τραγωδία των προσφύγων, καθώς θετικά στον κοροναϊό βρέθηκαν 150 άτομα τα οποία διαμένουν στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Κρανίδι, ενώ αναμένονται ακόμα και άλλα αποτελέσματα από δείγματα που ελήφθησαν.
Για τον κίνδυνο του κοροναϊού είχαν προειδοποιήσεις δεκάδες οργανώσεις, ωστόσο χωρίς να «ιδρώνει» ιδιαίτερα το αυτί της κυβέρνησης.
Το in.gr έχει αναδείξει το θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό φιλοξενώντας τις εκκλήσεις όλων των ειδικών και των ΜΚΟ για έγκαιρη λήψη μέτρων.
Μετά την είδηση ότι 150 πρόσφυγες βρέθηκαν θετικού στον κοροναϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θέτει σε καραντίνα ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, όμως, ο δήμαρχος Ερμιονίδας κατήγγειλε την ελλιπή ανταπόκριση από πλευράς του κρατικού μηχανισμού τόσο πριν όσο και μετά την επιβεβαίωση κρούσματος εργαζόμενης στο ξενοδοχείο.
Στο Κρανίδι, επιβεβαιώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι η καραντίνα ευπαθών ομάδων, οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ, σε συνθήκες συνωστισμού είναι καταστροφική.
Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ασυμπρωματικά» κρούσματα, ωστόσο ακόμα και αν οι πρόσφυγες δεν αρρωστήσουν παραμένει απάνθρωπο το μαρτύριο του τρόμου που υποβάλλονται αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν μόνοι τους απέναντι στην πανδημία, καθώς ακόμα και όσον αφορά το θέμα της προστασίας και της πρόληψης κατάφεραν να αρκεστούν στην αλληλεγγύη και δικές τους πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα να φτιάχνουν μόνοι τους αυτοσχέδιες μάσκες.
Σήμερα ωστόσο, δύο βρέφη από την προσφυγική δομή, θετικά τον ιό, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα για την διαφύλαξη των προσφύγων από τον φονικό ιό, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός αρκούνταν μόνο στο να δηλώνουν ότι υπήρχε έκτακτο σχέδιο που θα ετίθετο σε λειτουργία αν κρίνοταν αναγκαίο, χωρίς να αποκαλύπτει ποιο είναι αυτό.
Όσο με τον καιρό αποκαλύπτονται στοιχεία αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση αρκείται στο να σιγουρευτεί ότι ο ιός δια θα μεταφερθεί έξω από το ξενοδοχείο, χωρίς να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για όσους βρίσκονται εντός της δομής.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζουν αποφασισμένοι να «θυσιάσουν πρόσφυγες» για να μην κολλήσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Η κατάσταση σαφώς στα νησιά δεν παραμένει καλύτερη, καθώς ακόμα και στις δομές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα, όπως στη Μόρια, οι πρόσφυγες δείχνουν φοβισμένοι, ζητώντας να φύγουν από τη Λέσβο, με την πιθανότητα διάδοσης του ιού στο χώρο του καταυλισμού να ισοδυναμεί για αυτούς με τον θάνατο.
Εικόνες ντροπής: Στοιβάζονται για μια σακούλα τρόφιμα
Ενα βίντεο όπου δείχνει τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι που έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού, να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο για να πάρουν σακούλες με φαγητό από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Το βίντεο που δημοσιεύει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων παρά το συναγερμό που έχουν σημάνει οι Αρχές στην περιοχή μετά τα 150 ασυμπτωματικά κρούσματα κορoναϊού δείχνει τους πρόσφυγες να τρέχουν προς τη ομάδα που έχει αναλάβει τη διανομή των γευμάτων και πριν προλάβουν καλά καλά τα να μοιράσουν τ’ αρπάζουν μέσα από τα κουτιά τις προμήθειες.
Μάλιστα το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποχωρεί από το χώρο καθώς δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.
Κραυγή αγωνίας από τους πρόσφυγες στη Μόρια
«Είμαστε εκτεθειμένοι στον κοροναϊό» υποστηρίζουν εκατοντάδες Αφρικανοί κυρίως αιτούντες άσυλο που από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν καταλάβει την είσοδο του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.
Οι διαδηλωτές διεκδικούν «δικαιοσύνη για όλους» και μετακίνηση τους από το νησί προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα διάδοσης του ιού στο χώρο του καταυλισμού κάτι που όπως αναφέρουν «ισοδυναμεί με θάνατο για όλους».
Σημειώνεται, ότι το επόμενο Σάββατο, 25 Απριλίου, μετακινούνται προς την ενδοχώρα περίπου 1.500 άτομα από τις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες. Σήμερα, στη Μόρια, επίσημα, ζουν 18.500 άνθρωποι, δηλαδή ο μετακινούμενος πληθυσμός ισοδυναμεί με το περίπου 8% του συνόλου του.
Μεταφορά 2.000 προσφύγων στην ενδοχώρα
Μέσα στον Απρίλιο θα μεταφερθούν περίπου 2.000 πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επισήμως ο Νότης Μηταράκης, μετά τη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για ανθρώπου που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή είναι υπερήλικες, ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθούν σε μικρά ξενοδοχεία που θα είναι διάσπαρτα και απομονωμένα.
«Έχουν γίνει έλεγχοι στις δομές στα νησιά και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα» επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στο Κρανίδι η τελευταία μεταφορά από τα νησιά προς το ξενοδοχείο έγινε πριν από 14 μέρες.
Οι δομές στις οποίες θα μεταφερθούν θα τεθούν σε καραντίνα (υγειονομικό περιορισμό). Αυτές οι δομές θα είναι ανά την επικράτεια ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει ως αναγκαία τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
«Να μεταφερθούν οι μετανάστες σε όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας»
Να μεταφερθούν οι μετανάστες σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας που είναι άδεια λόγω των μέτρων κατά του κοροναϊού προτείνει το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αθηνών, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Χαρδαλιάς: Μείνετε σπίτι σας
Έκκληση να παραμένουν σπίτι απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους του Κρανιδίου, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού και κινδυνέψουν ευπαθείς ομάδες.
Ειδικότερα για το ζήτημα του Κρανιδίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας ισχύουν και δεν υπάρχουν περαιτέρω δεδομένα από την περιοχή, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι έχουν ληφθεί 177 δείγματα από δυνητικές επαφές στη δομή και αναμένονται τα αποτελέσματα. Βάσει αυτών θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι κάτοικοι του Κρανιδίου θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιου και να προφυλαχθούν οι ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση και οι αποφάσεις θα αναθεωρηθούν σε κάθε νέο δεδομένο.
- Σκόπελος: Βρίσκεται ανάμεσα στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες για το 2025
- ΗΠΑ: Τα δώρα που έλαβε το ζεύγος Μπάιντεν από ξένους ηγέτες – Τα πιο ακριβά
- Μπραντ Πιτ και Ινές ντε Ραμόν: Πού επέλεξε το ερωτευμένο ζευγάρι να αλλάξει χρονιά
- Πυροτεχνήματα χτυπούν γυναίκα στο στήθος προκαλώντας της εγκαύματα δευτέρου βαθμού
- Από το Χόλιγουντ στο ΑΤ Γαλατσίου: Ο Ρούντι Γιάνγκμπλαντ, ο κινηματογράφος, το αλκοόλ και οι μπερδεμένες ρίζες
- Νέοι αγρότες: Αλλαγές στον κύκλο εργασιών της γεωργικής εκμετάλλευσης