Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αιτίες για τους «πρωτοφανείς» θρόμβους σε ασθενείς αναζητούν οι γιατροί

Κοροναϊός : Αιτίες για τους «πρωτοφανείς» θρόμβους σε ασθενείς αναζητούν οι γιατροί

Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά θρομβώσεων παρουσιάζουν οι σοβαρές περιπτώσεις πασχόντων από κοροναϊό

Ο ασθενής της Δρ. Kathryn Hibbert που βρισκόταν στη ΜΕΘ εξαιτίας του κοροναϊού παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης. Καθώς όμως η πίεση του αίματός του έπεσε δραματικά, εκείνη προσπάθησε να εισάγει μια ενδοφλέβια γραμμή σε μια αρτηρία του καρπού του.

Όμως ένας θρόμβος έφρασσε το σωληνάκι.

Ανήσυχη, η Hibbert προσπάθησε και πάλι με μια νέα βελόνα, όμως ένας θρόμβος την εμπόδισε και πάλι. Χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να τα καταφέρει.

“Μπορείς να δεις τον θρόμβο να δημιουργείται μπροστά στα μάτια σου”, τονίζει η Hibbert, διευθύντρια του τμήματος εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Είναι σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο έστω και μία φορά, σχεδόν αδύνατο να συμβεί και δεύτερη”.

Η Hibbert και άλλοι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι ορισμένοι ασθενείς του νέου κοροναϊού έχουν την τάση να εμφανίζουν θρόμβους στο αίμα τους, οι οποίοι μπορούν να καταστούν απειλητικοί αν μεταφερθούν στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Πρωτοφανές φαινόμενο

“Ο αριθμός των θρομβώσεων που βλέπω στην ΜΕΘ, όλες σχετιζόμενες με τον νέο κοροναϊό, δεν έχει προηγούμενο”, υπογραμμίζει ο Δρ. Jeffrey Laurence, αιματολόγος του Νοσοκομείου Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, σε ηλεκτρονική επιστολή του στο CNN. “Το πρόβλημα δείχνει να είναι συνηθισμένο μεταξύ των σοβαρών κρουσμάτων”.

Ο Laurence και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τις νεκροψίες δύο ασθενών και ανακάλυψαν θρόμβους στους πνεύμονες και ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, εντόπισαν θρόμβους και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος τριών ασθενών που βρίσκονται εν ζωή.

Στην Ολλανδία, έρευνα εντόπισε “εξαιρετικά υψηλά” ποσοστά θρομβώσεων μεταξύ των ασθενών κοροναϊού που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Διεθνής κοινοπραξία ειδικών από περισσότερα από τριάντα νοσοκομεία συγκεντρώθηκε για να διερευνήσει το ζήτημα. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι αν και οι αιτίες δεν είναι ακριβώς σαφείς, φαίνεται πως οι ασθενείς κοροναϊού έχουν την τάση να παρουσιάζουν θρόμβους.

Στο ιατρικό κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, οι γιατροί ξεκίνησαν να χορηγούν μικρές δόσεςι αντιπηκτικών φαρμάκων στους ασθενείς κοροναϊού για να προλάβουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης.

Ανησυχητικά ποσοστά θρομβώσεων

Η νοσηλεία στις ΜΕΘ, με την ακινησία που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί μια πιθανή αιτία εμφάνισης θρόμβων σε κάθε ασθενή, ακόμη και πριν τον κοροναϊό.

Ωστόσο, οι γιατροί υποπτεύονται ότι όσοι πάσχουν από Covid-19 διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε ολλανδική μελέτη, οι θρομβώσεις αφορούσαν το 20% των ασθενών κοροναϊού, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα στην Ουχάν, το ποσοστό άγγιζε το 25%.

Ο Δρ. Behnood Bikdeli, ο οποίος βοήθησε στο συντονισμό της διεθνούς σύμπραξης γιατρών για την διερεύνηση του ζητήματος των θρομβώσεων, χαρακτήρισε “ανησυχητικό” αυτό το ποσοστό.

Σύμφωνα με τον Bikdeli,υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

Πρώτον, η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών περιπτώσεων κοροναϊού αντιμετωπίζουν υποκείμενα προβκήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η υψηλή πίεση. Αυτοί οι ασθενείς, έτσι κι αλλιώς τείνουν να παρουσιάζουν θρόμβους συχνότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Δεύτερον, ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο κοροναϊός επιφέρει τον θάνατο, είναι η λεγόμενη “καταιγίδα κυτοκίνης”, στα πλαίσια της οποίας η ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου σώματος στρέφεται απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του. Οι ασθενείς που βιώνουν αυτό το φαινόμενο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης ανεξάρτητα από την αιτία που το προκάλεσε, η οποία μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και η εποχική γρίπη.

Τρίτον, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο κοροναϊός να έχει κάποιο χαρακτηριστικό που οδηγεί στη δημιουργία θρόμβων.

Μια λύση με πολλά προβλήματα

Aν και οι μικρές δόσεις αντιπηκτικών φαρμάκων σε γενικές γραμμές θεωρούνται ακίνδυνες, ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να λειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης. Από την άλλη, η προληπτική χορήγηση μεγάλων δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετη αιμορραγία, που με τη σειρά της ενδέχεται να επιφέρει τον θάνατο των ασθενών.

Αυτό αφήνει τους γιατρούς σε ένα τεράστιο δίλημμα, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από την διενέργεια ερευνών. Άλλωστε, ο εντοπισμός των αιτιών και η αντιμετώπισή τους είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας των ασθενών από τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Πηγή: www.cnn.com

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο