Ανησυχία των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Θέμα πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και κλιμακούμενων προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε αναλυτικά στη νέα εξαγγελθείσα τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας παράλληλα και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν την τηλεδιάσκεψη με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη γεώτρηση που ανακοίνωσε η Άγκυρα και τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα οικόπεδα 6-7, καθώς και για την παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής Νότια της Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επικοινωνία με τον Ζ. Μπορέλ είχε το Μ. Σάββατο και ο Νίκος Δένδιας, στην οποία επίσης συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις και οι παραβατικές συμπεριφορές που τροφοδοτούν διαρκώς την ένταση στην περιοχή.
Αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα
Στις χώρες που υποστήριξαν με τοποθέτηση τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία. Ο Ζ. Μπορέλ από την πλευρά του δήλωσε όσον αφορά το ζήτημα της Τουρκίας δεδομένων και των πρόσφατων κινήσεων της που σχετίζονται με γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν την ανησυχία τους και επανέλαβαν «την ακλόνητη αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε, ωστόσο, τη διπλωματική μας εμπλοκή με την Τουρκία, για να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τη σχέση μας προς μια προσέγγιση συνεργασίας και μια εποικοδομητική προσέγγιση».
Ωστόσο ο κ. Μπορέλ εκτίμησε ότι το ζήτημα της Τουρκίας δεν θα καταστεί δυνατό να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, καθώς αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί αποκλειστικά «στην οικονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Το «Γιαβούζ» στη Σύνοδο Κορυφής
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της επιστροφής του «Γιαβούζ» στην Κύπρο θέλει να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Επίσης κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης υποστήριξης της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Συνεργασίας απέναντι στην πανδημία του Covid-19 με την ΕΕ να δεσμεύεται για βοήθεια. Σημείωσαν δε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί μία ευκαιρία ώστε η ΕΕ να αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος για τις συγκεκριμένες χώρες.
Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» στο πλαίσιο της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, με το Νίκο Δένδια να αναφέρεται επίσης στο ζήτημα. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν ακόμα η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και το Αφγανιστάν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις