Κοροναϊός : Στο απόσπασμα εργασιακά δικαιώματα – Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση
Στο απόσπασμα οδηγείται η εργασία και οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα της πανδημίας του κοροναϊού. Μετά τις προτάσεις βόμβα του ΣΕΒ, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις ζητά και ο ΣΒΕ. Τι καταγγέλλουν εργατικά σωματεία για την καταστρατήγηση του εργατικού δικαίου. Οι καταγγελίες Τσίπρα για τις σχέσεις Μαξίμου και ΣΕΒ
Στο απόσπασμα οδηγείται η εργασία και οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα της πανδημίας του κοροναϊού.
Έναυσμα για βλαπτικές μεταβολές στα εργασιακά δικαιώματα
Τις δυσοίωνες προβλέψεις για την επερχόμενη ύφεση έρχονται να ενισχύσουν τα όσα ήδη συμβαίνουν αυτή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα η κυβέρνηση εγκαλείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι με τα μέτρα που πήρε για την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασίας έδωσε το έναυσμα και διαμορφώνει το έδαφος ώστε τα έκτακτα γι’ αυτή την περίοδο μέτρα στην αγορά εργασίας να μετατραπούν σε μόνιμες βλαπτικές μεταβολές σε μισθούς, συμβάσεις και εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ευελιξία θέλουν οι Βιομήχανοι
Ήδη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τις προηγούμενες μέρες δημοσιοποίησε προτάσεις για δανεισμό των εργαζομένων μεταξύ των επιχειρήσεων, μονιμοποίηση της τηλεργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας αλλά και την αδυναμία ελέγχου από την επιθεώρηση Εργασίας των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων.
Σε αυτές τις προτάσεις ήρθε να προστεθούν οι προτάσεις που κατέθεσε στον πρωθυπουργό με επιστολή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (ΣΒΕ) όπου στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας την επόμενη μέρα της πανδημίας αξιώνει «εξορθολογισμό και προσαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας» καθώς και «θεσμοθέτηση της ευελιξίας του ωραρίου εργασίας».
Και όλα αυτά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν έχοντας μπροστά τους το φάσμα της απειλής μιας έκρηξης της ανεργίας.
Βάζουν χέρι στις τσέπες των εργαζομένων
Ήδη οι προθέσεις πολλών επιχειρήσεων έγιναν εμφανείς αυτή την περίοδο όπου υπήρξε πλήθος σοβαρών καταγγελιών τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από το ΠΑΜΕ για απλήρωτες υπερωρίες ακόμα και για υφαρπαγή από τους εργοδότες μέρους ή και όλου του ποσού του επιδόματος των 800 ευρώ προς τους εργαζόμενους που έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).
Σύμφωνα με την ΟΕΚΙΔΕ, «με κάθε μέσο και τρόπο οι εργοδότες στα φασονατζίδικα του ιματισμού επιχειρούν να βάλουν κυριολεκτικά χέρι στις τσέπες των εργαζομένων, σε μέρος ή και σε ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ. Από την προσπάθεια να το «συμψηφίσουν» με χρωστούμενα δεδουλευμένα ή για τζάμπα δουλειά όταν θα ανοίξουν έως το εδώ και τώρα τα χρήματα στο χέρι».
«Ακόμα και κάρτες ανάληψης και αριθμούς pin των εργαζομένων συγκέντρωνε εργοδότης για να τους δώσει τον κωδικό πρόσβασης, ενώ Μ. Σάββατο προϊστάμενος βγήκε παγανιά από σπίτι σε σπίτι μεταναστών εργατών για να αποστάσει 400 ευρώ».
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι περιορίζεται τους ελέγχους για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων την περίοδο του Πάσχα, την ώρα που τα αντεργατικά της «πυροδοτούν την εργοδοτική ασυδοσία».
Υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα
Σήμερα, δε, οι συνδικαλιστές δύο ομοσπονδιών εργαζομένων, στα Φάρμακο και στα Τρόφιμα-Ποτά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας την κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ.
Οι εργαζόμενοι των εν λόγω κλάδων βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της παραγωγής αυτή την περίοδο της πανδημίας και όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους είναι πλέον καθεστώς η «αποθράσυνση της εργοδοσίας», οι υπερωρίες και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα.
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν την πανδημία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, Μανώλης Καραντούσας, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου Γιώτα Ταβουλάρη ανέφερε πως «αρκετά έχουμε πληρώσει. Δε θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας».
Σημειώνεται ότι στις 28 Απριλίου εργατικά σωματεία οργανώνουν μέρα πανελλαδικής δράσης ενόψει και της απεργίας της Πρωτομαγιάς.
Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων
Αποκαλυπτική είναι επίσης η ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή προς τους Γιάννη Βρούτση και Χρήστο Σταϊκούρα 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να δοθεί επίδομα στους εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης που στο μεταξύ εργάζονται με βάση την ΠΝΠ σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.
«Οι αποδοχές τους καταλήγουν να είναι κατώτερες της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και διαμορφώνονται σε αποδοχές πείνας ενώ δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.
Παράλληλα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να καταργηθεί η δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
«Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους εργατοϋπαλλήλους, στους οποίους έχει ή πρόκειται να επιβληθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές τους διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της χορηγούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού από αναστολή της σύμβασης εργασίας», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιπλέον για τους εργαζόμενους που ετέθησαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, και ανεξαρτήτως του ύψους του μισθού τους, δεν θεμελιώνεται δικαίωμα υπαγωγής τους στις αντίστοιχες οικονομικές ελαφρύνσεις που προβλέφθηκαν λόγω πανδημίας για όσους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι 53 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες
Ακόμα, υποστηρίζουν ότι «καταγγέλλονται πολλές εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως εξαναγκασμός σε παροχή εργασίας παρά την τυπική αναστολή της σύμβασης ή κατάχρηση της εργοδοτικής επιλογής για εκ περιτροπής εργασία, ακόμα δε και σε ήδη ημιαπασχολούμενους, και όλα αυτά με την έμμεση απειλή της μη διατήρησης της θέσης εργασίας στο μέλλον», και ζητούν να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η μόνη προστασία που παρείχε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους ήταν η απαγόρευση των απολύσεων για έναν, το πολύ δύο μήνες μετά το τέλος της καραντίνας.
Μάλιστα οι φόβοι και η αβεβαιότητα των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι εντείνονται από το γεγονός πως η κυβέρνηση –κάτι που κατήγγειλαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ήταν πως δέχτηκε και δεν πήρε πίσω τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου όταν και επιβλήθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα τον κοροναϊό.
Η κατάσταση της αγοράς εργασίας αρχίζει πια να μετατρέπεται σε κορωνίδα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η κυβέρνηση εγκαλείται ότι έφερε το εργατικό δίκαιο στο σημείο μηδέν την περίοδο της πανδημίας και αυτό κάνει πιο δυσχερείς τους όρους των συνθηκών εργασίας την επόμενη μέρα του κοροναϊού.
Εκτελεί σχέδιο και υπηρετεί συμφέροντα
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση πως εκτελεί σχέδιο του ΣΕΒ.
«Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια πίσω στο 2012. Και αυτό δεν είναι θέμα ιδεοληψίας ή ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, από αυτούς που βλέπουν τη κρίση ως ευκαιρία μίας νέας μεγάλης αναδιάρθρωσης της οικονομίας στα μέτρα τους.
Βασικός εκφραστής τους είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος με ισχυρή πρόσβαση πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή το σχεδιασμό του, τον οποίο εξάλλου πρόσφατα εξέθεσε δημόσια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την αξιοποίηση της κρίσης από πλευράς των κυβερνώντων «για να αναδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας και την οικονομία, αλλά και για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα».
«Και αυτό κατά την άποψή μου από ηθικής πλευράς είναι το πιο απαράδεκτο απ’ όλα όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα».
Ισοπέδωση
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος τόνισε ότι «η κρίση γίνεται αντιληπτή από κάποιους ως ευκαιρία για να επανέλθουν μνημονιακές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων» και πρόσθεσε:
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας με στρατιές ανέργων και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης ζήτησε σήμερα και η Φώφη Γεννηματά.
Σημειώνεται ότι και το ΚΙΝΑΛ είχε ζητήσει την κατάργηση του άρθρου 9 της ΠΝΠ για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία.
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια