Βαρύ το κλίμα για τα voucher – Γιατί διόρθωσε το λάθος ο Μητσοτάκης
Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς που έγιναν και ξεκάθαρο «άδειασμα» σε όσους στήριζαν ένα μέτρο που είχε πολλά «τρύπες»
To πρώτο σοβαρό πλήγμα από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας, δέχθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα voucher των επιστημόνων. Και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση τα πήγαινε περίφημα σε ό,τι αφορά της διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού.
Ο κακός, όμως, προγραμματισμός της τηλεκατάρτισης, που προκάλεσε απίστευτο γέλιο και ειρωνικά σχόλια όταν τα social media γέμισαν με τα print screen από το πρόγραμμα κι αναδείχθηκε η προχειρότητα με τα… σκόιλ ελλικικου, έφερε το Μαξίμου αντιμέτωπο με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Η κατάσταση έγινε χειρότερη έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πάρτι ημετέρων» με τα κονδύλια που θα δίνονταν στους επιστήμονες μέσω των ΚΕΚ.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω το πρόγραμμα και πλέον το περίφημο 600άρι θα δοθεί απευθείας στους επιστήμονες και δεν θα μεσολαβήσει αυτή η αστεία διαδικασία με την τηλεκατάρτιση η οποία υποβάθμιζε τους επιστήμονες.
Ομως, πέραν της απόφασης του πρωθυπουργού να ακυρώσει το πρόγραμμα, κάνοντας όπισθεν ολοταχώς και δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση να ασκήσει δριμεία κριτική, υπάρχει και πολιτικό ζήτημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το πρωί της Τετάρτης και μετά από διαρκείς συσκέψεις, αποφασίστηκε η κατάργηση του προγράμματος. Μάλιστα το πρωί στον Σκάι το προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος είπε ότι «οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται». Αυτή η θέση, ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετική από τη γραμμή που ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα και οι δύο υπερασπίστηκαν το πρόγραμμα με τον κ. Γεωργιάδη μάλιστα να λέει το πρωί της Τετάρτης ότι δέχονται συγχαρητήρια από τους επιστήμονες κι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα της κυβέρνησης.
Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε πάνω του το βάρος της απόφασης για να διορθωθεί το λάθος, όμως, το κλίμα είναι βαρύ για τον κ. Βρούτση, κατά κύριο λόγο. Τόσο οι δηλώσεις Γεραπετρίτη όσο και η ανακοίνωση της απόφασης κατάργησης των voucher έδειξαν την ενόχληση για τους χειρισμούς που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως επιχείρηματα να επιτεθεί στην κυβέρνηση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε θέμα για να κάνει κριτική, εκεί που ήταν εξαφανισμένη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Το Μαξίμου, μόλις είδε ότι το θέμα έβαζε φωτιά στην κυβέρνηση, πήρε άμεσα την απόφαση να διορθώσει τις ανορθογραφίες καθώς δεν ήθελε να υπάχει καμιά σκιά, ειδικά αυτή την περίοδο.
Από εδώ και στο εξής θα προσπαθήσουν να ρίξουν τους τόνους, όμως, η δυσαρέσκεια είναι δεδομένη για τους χειρισμούς που την εξέθεσαν. Και δεν αποκλείεται, όταν πέσει ο κουρνιαχτός, να υπάρξουν και πολιτικές αποφάσεις που θα συνδέονται με αυτό το τραύμα της κυβέρνησης.
ΣΥΡΙΖΑ
«Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.
«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας, αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά σε οργισμένη δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσαν ψηλά από την αρχή το θέμα, ήδη από την Μ.Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το θέμα, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μη δώσει απαντήσεις.
Εξού και ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η απόσυρση του προγράμματος δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ζητά από υπουργούς που μέχρι πριν λίγες ώρες εκθείαζαν το πρόγραμμα να ζητήσουν συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, ενώ επιμένει στην παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Επιμένει όμως ότι οφείλει εξηγήσεις και ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας» τονίζει ο κ. Τσίπρας.
«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας, αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
«Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ», συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων».
«Η απόσυρση δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ»
«Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ», υπογραμμίζει και κάνει λόγο για υπουργούς που «παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες».
«Θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο», προσθέτει, τονίζοντας ότι «ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας», καταλήγει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
ΚΙΝΑΛ
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ο κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω την δική του… ουσιαστικά, απόφαση, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την απόφαση τη κυβέρνησης να καταργηθεί η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων.
«Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του … ουσιαστικά, απόφαση.
»Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε.
»Όσο για τον υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης» αναφέρει η κ. Γεννηματά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις