Η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου στον Παρνασσό και ο θρύλος του χαμένου θησαυρού
Αντικρίζοντας την «Μαύρη τρούπα του Παρνασσού», στην Τιθορέα, πάνω στον απόκρημνο βράχο, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι απετέλεσε καταφύγιο, αλλά και κατοικία στα χρόνια της τουρκοκρατίας
Αντικρίζοντας την «Μαύρη τρούπα του Παρνασσού», στην Τιθορέα, πάνω στον απόκρημνο βράχο, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι απετέλεσε καταφύγιο, αλλά και κατοικία στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Το 1822 κατέφυγαν στη σπηλιά 2.000 Βελιτσιώτες (κάτοικοι της Τιθορέας) για να γλιτώσουν από τον ερχομό του Κιοσέ Μεχμέτ Ρεσίτ. Την ίδια χρονιά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την έκανε μόνιμη κατοικία του, αφού λόγω της θέσης της αποτελούσε απόρθητο φρούριο και παρατηρητήριο με θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Λοκρίδας.
Την διαμόρφωσε σε σπίτι με δωμάτια, για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μια ξύλινη σκάλα οδηγούσε στη σπηλιά και από αυτήν ανέβαζαν όλες τις προμήθειες. Έζησε εκεί μέχρι το 1825, όπου συνελήφθη με την άδικη κατηγορία της προδοσίας και βρέθηκε δολοφονημένος στην Ακρόπολη στις 5 Ιουνίου 1825.
Πολλά έχουν ακουστεί και για τον μεγάλο θησαυρό που είχε κρύψει ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στη σπηλιά. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν αυτό ήταν αλήθεια γιατί δεν βρέθηκε εκεί απολύτως τίποτα. Μέχρι σήμερα «χρυσοθήρες» αναζητούν τον θρυλικό θησαυρό.
- Κακοκαιρία Alexandros: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ – Live η πορεία των φαινομένων
- Υπό κράτηση Κροάτης υπουργός – Κατηγορείται για διαφθορά
- Πυρηνικά όπλα: Οι τελευταίες οδηγίες Μπάιντεν και τα «ερωτηματικά» του Τραμπ
- «Όχι» του Ισραήλ σε επιπλέον βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
- Κασσελάκης: Μίλησε για «πραξικόπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι πολλά τα λεφτά…»
- Τα σχέδια της UNESCO για την ενίσχυση του σάκε