Λαγκάρντ στη Σύνοδο : Έως 15% η μείωση του ΑΕΠ το 2020, κάνετε «πολύ λίγα, πολύ αργά»
Κώδωνα κινδύνου κρούει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας στην Σύνοδο Κορυφής από τους «27» να δράσουν γρήγορα, μιλώντας για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης έως και κατά 15% φέτος, στη χειρότερη περίπτωση. Ομόλογα junk θα κάνει δεκτά η ΕΚΤ, πιστή στη δέσμευση «ό,τι χρειαστεί».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19.
Ενημερώνοντας τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιούν Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, έκανε λόγο ακόμη και για πιθανότητα η συρρίκνωση της οικονομίας του μπλοκ των 27 χωρών να αγγίξει σε ποσοστό το 15% για το 2020, στο κακό σενάριο.
Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ότι η ηγεσία της Ένωσης έχει κάνει μέχρι στιγμής «πολύ λίγα και πολύ αργά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι πηγές δεν θέλησαν να κατονομαστούν δεδομένου ότι η τηλεδιάσκεψη είναι «κλειστή» ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Μία εξ αυτών σημείωσε ότι το σενάριο της μείωσης του ΑΕΠ κατά 15% σε ετήσια βάση είναι το πλέον «ακραίο» της ΕΚΤ, με την κ. Λαγκάρντ να διευκρινίζει ότι το βασικό σενάριο του κεντρικού τραπεζικού οργανισμού της Ευρωζώνης προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9%.
«Γίνονται πολύ λίγα, πολύ αργά»
Την φράση αυτή της Λαγκάρντ στη Σύνοδο επιβεβαιώνει και άλλη πηγή στο Reuters.
«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε μια διπλωματική πηγή.
«Αναγκαίο ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης»
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να υπάρξει γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης.
Προέβλεψε επίσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης, στο χειρότερο σενάριο μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος και σε ένα μέσο σενάριο κατά 9%.
Γενναίες κινήσεις από την ΕΚΤ
Με τις άμεσες και γενναίες κινήσεις στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ, πιστή στη δέσμευση για «ό,τι χρειαστεί» και «χωρίς όριο» στήριξη στις χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η Κριστίν Λαγκάρντ θα έλεγε κανείς ότι έχει κάθε δικαίωμα να μιλάει και να απευθύνει συστάσεις.
Τελευταία απόδειξη ότι η ΕΚΤ έβαλε μυαλό και δεν θέλει να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, είναι ότι αυτή τη φορά σε αντίθεση με την κρίση του 2008, προλαβαίνοντας του Οίκους Αξιολόγησης που έχουν πάρει θέση επίθεσης για υποβαθμίσεις αξιολογήσεων χωρών.
Με το βλέμμα πρωτίστως στην Ιταλία, αλλά όχι μόνο, και φοβούμενη ένα κύμα υποβαθμίσεων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα κλίμακας «junk» ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα εγγυήσεων για τις τράπεζες που επιθυμούν να δανειστούν από το Ευρωσύστημα.
Στόχος αυτού του νέου κανόνα είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν δανεισμό, να «συνεχίσουν να διαθέτουν πόρους στην οικονομία της Ευρωζώνης», εξήγησε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ με απόφαση που είχε λάβει στις αρχές Απριλίου δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, που είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών» ως εγγυήσεις σε μία πολύτιμη στήριξη των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας
Συγκεκριμένα, η νομισματική αρχή καθιστά επιλέξιμα έως τον Σεπτέμβριο του 2021 τα assets και τους εκδότες τέτοιων assets που πληρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστωτικής ποιότητας στις 7 Απριλίου 2020 («ΒΒΒ-» για όλα τα assets, πλήν των διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια assets ή ABS).
Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει τον αποκλεισμό τους στην περίπτωση που υποβαθμιστούν από κάποιον οίκο αξιολόγησης εξαιτίας των επιπτώσεων του κοροναϊού.
Προϋπόθεση είναι, μετά την υποβάθμισή τους, να μην έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του «BB» και να εξακολουθούν να πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το μέτρο αφορά και τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών.
Η κίνηση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή assets για να κινητοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στις πράξεις παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος και να συνεχίσουν να παράσχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Έρχεται δε να ενισχύσει το ευρύτερο «πακέτο» μέτρων που υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 7 Απριλίου, το οποίο επίσης θα παραμείνει «ενεργό» έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η ΕΚΤ ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί, θέλοντας να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
- Αυτό είναι το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το αποκάλυψε ο Κασσελάκης
- LIVE: Μόντσα – Γιουβέντους
- Αταλάντα – Έμπολι 3-2: Λύτρωσε την «Ντέα» ο Ντε Κετελάρε (vid)
- Εξάρχεια: «Δεν είναι η πρώτη φορά» – Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη
- ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0: Μια άδικη αποβολή έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία