ΚΑΣ: «Κατεβαίνουν» δύο όροφοι από το ξενοδοχείο που έκρυβε την Ακρόπολη
Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση που κράτησε έξι ώρες και τόνισε ότι είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου
Την καθαίρεση των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου που έκρυβε την Ακρόπολη αποφάσισε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Μετά από έξι ώρες και έντονες συζητήσεις τελικά η δύσκολη απόφαση πάρθηκε. Την είδηση επιβεβαίωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση που κράτησε έξι ώρες και τόνισε ότι είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.
Η υπόθεση του ξενοδοχείου απασχόλησε δύο φορές πέρυσι το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού και το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα καθώς το κτίριο κρύβει τελείως το αρχαίο μνημείο.
Το ζήτημα που προέκυψε δεν αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο οίκημα αλλά αποκάλυψε και ένα γενικότερο πρόβλημα με τις άδειες για δόμηση στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.
Στο ΚΑΣ το 2019 έφτασε το θέμα δύο φορές μετά από αίτημα κατοίκων, με το σκεπτικό ότι το ύψος του αλλοιώνει το αισθητικό περιβάλλον της περιοχής, και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το ΚΑΣ προχώρησε σε αυτοψία του συγκεκριμένου κτιρίου, αλλά απέφυγε τελικά να εκφράσει τότε την άποψή του σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ.
Όπως αναφέρειη Καθημερινή οι κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει κατά της έκδοσης των οικοδομικών αδειών του ξενοδοχείου της Φαλήρου και ενός δεύτερου, στην οδό Μισαραλιώτου, εννέα ορόφων, το οποίο ακόμη δεν έχει ανεγερθεί. Στα τέλη του 2019 το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων ακυρώνοντας στην ουσία την άδεια του δεκαώροφου ξενοδοχείου και την προέγκριση της δεύτερης μονάδας («Κ», 2/11/2019), κρίνοντας πως η πολιτεία πρέπει να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται το χαμηλότερο δυνατόν ύψος στα κτίρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, το δικαστήριο σημείωνε ότι ο έλεγχος της δόμησης ήταν ακόμη πιο επιτακτικός, καθώς η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης με έκδοση σχετικού διατάγματος, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών για ψηλά κτίρια τον Μάρτιο του 2019, η παράταση της οποίας λήγει στις αρχές Μαΐου. Τον καθορισμό των όρων δόμησης αναμένει και η εταιρεία που διαχειρίζεται το δεύτερο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου για να προσαρμόσει τα κτιριακά μεγέθη της («Κ», 10/4/2020).
Υπόψιν του ΚΑΣ τέθηκε χθες ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με το οποίο ζητούσε, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης και ένα δεύτερο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των κατοίκων της περιοχής, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ.
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών