Κοροναϊός : Το ψυχολογικό όριο των μηδενικών νέων θανάτων και η επιστροφή στην «κανονικότητα»
Με το στοίχημα του Πάσχα, όπως όλα δείχνουν, να έχει κερδηθεί τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται μέρα με τη μέρα η αντίστροφή μέτρηση για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού κατά του κοροναϊού έχει ξεκινήσει.
Με το στοίχημα του Πάσχα, όπως όλα δείχνουν, να έχει κερδηθεί τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται μέρα με τη μέρα η αντίστροφή μέτρηση για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού κατά του κοροναϊού έχει ξεκινήσει.
Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μέρες επεξεργάζεται ένα πλάνο επιστροφής σε μια ιδιότυπη κανονικότητα -αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες όλα θα γίνουν όπως πριν μόνο αφότου βρεθεί το εμβόλιο- και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες ημέρες, -με αποκορύφωμα την 27η Απριλίου- θα ανακοινώνει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σήμερα με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή και στο πρόσωπό του, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι «δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος» λόγω του κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα νέα κρούσματα είναι μόλις επτά!
Έτσι με το πρώτο κύμα του φονικού ιού να έχει φαινομενικά «νικηθεί» άπαντες αναμένουμε την επόμενη μέρα, η οποία ωστόσο πρέπει να πραγματοποιηθεί με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως πολλές χώρες που έκαναν το λάθος να προχωρήσουν σε άρση μέτρων, χωρίς ωστόσο να προνοήσουν.
Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως επιστροφή στην κανονικότητα θα περιλαμβάνει τη χρήση μασκών -και μάλιστα υφασμάτινων-, στους κλειστούς χώρους. Όπως υπογράμμισε θα δίνονται και οδηγίες για τη σωστή χρήση του κάθε μέσου προστασίας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έσπευσε να βάλει «φρένο» σε πρόωρους πανηγυρισμούς υπενθυμίζοντάς μας πως παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».
Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρα ότι μετά από πολλές εβδομάδες σκληρής δουλειάς και πολλών στερήσεων από το σύνολο του ελληνικού λαού, όχι απλά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αλλά… φτάνουμε στην άκρη!
Πώς θα γίνει και πού θα βασίζεται η άρση των μέτρων
«Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση να μην μιλάμε για θανάτους, αλλά για ζωές που σώζονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για την επόμενη μέρα.
Συζητώντας, δε, τη στρατηγική άρση των μέτρων, αλλά και την επιδημιολογική παρατήρηση για την επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι φαίνεται από δυο μαθηματικά μοντέλα. «Ο δείκτης R0 που βρίσκεται πολύ κάτω από το 1 και έχουμε όλα τα εργαλεία να προβλέψουμε την καμπύλη της επιδημίας στο επόμενο διάστημα. Τα μέτρα μας έδρασαν και μείωσαν 80% τη διασπορά της νόσου στη κοινότητα» είπε.
Αναφορικά με το πώς θα γίνεται η άρση των μέτρων, εξήγησε πως μετά από την άρση κάθε μέτρου η «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ενώ και ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις».
Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.
«Μάιο και Ιούνιο η άρση των μέτρων»
Τη σταδιακή άρση των μέτρων επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγώντας ότι, «τον Μάιο και τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «βδομάδα, βδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», ενώ υπογράμμισε ότι θα δοθεί «πολύ βάρος στον τουρισμό» και ταυτόχρονα θα είναι αρκετά προσεκτική η προσαρμογή των ευάλωτων και των ηλικιωμένων.
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων
Στις συσκέψεις που γίνονται καθημερνά με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση και αφορούν τη σταδιακή άρση των μέτρων, φαίνεται το σχέδιο που υπάρχει ήδη στο τραπέζι να προχωράει κανονικά.
Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής μέχρι 80 – 90 τ.μ. στις 4 Μαΐου, ενώ ακολουθούν και θα ανοίξουν σταδιακά, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τα καφέ, εστιατόρια, μπαρ με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα καθίσματα.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες κανονικά, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.
Ο κομβικός ρόλος των προστατευτικών μασκών
Καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα διαδραματίσει η χρήση προστατευτικής μάσκας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η Επιτροπή Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας προτείνει τη χρήση προστατευτικής μάσκας. «Συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς στην φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης: Πώς πρέπει να φοράμε και πώς να αφαιρούμε τις προστατευτικές μάσκες
«Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας η οποία θα γίνεται σαν μια σύσταση αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον ECDC, θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από την μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δυο ημέρες» συμπλήρωσε.
Δείτε επίσης: Αποκαλυπτικό πείραμα – Εξάγουμε άθελά μας σάλιο ακόμα και όταν μιλάμε
Τέλος, δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την παροχή ειδικής εκπαίδευσης για την ορθή χρήση της μάσκας.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, η χρήση μάσκας αφορούσε μόνο τους ασθενείς, τους γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και τους συνοδούς των ασθενών.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ακόμα ένα μείζον θέμα στη χώρα μας είναι τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα τους, περί τα μέσα Μαΐου.
Ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε απόφαση, αλλά ούτε και εισήγηση από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα.
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα παρθεί από το σύνολο της επιτροπής, η οποία μάλιστα θα τοποθετηθεί περί του θέματος μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσιόδρα τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως η κοινωνία πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.
Παράλληλα, έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αξιολογείται το εάν υπάρχει πιθανότητα έκθεσης των ευπαθών ομάδων.
«Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Εγώ ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες» είπε χαρακτηριστικά.
Η επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στη διασπορά του κοροναϊού
Ακόμα γνωστοποίησε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας, σημειώνοντας πως αυτή ήταν της τάξης του 15%. «Έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε την στρατηγική αυτή» τόνισε.
«Σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα είχαν μια επίδρασης της τάξεως του 80% και τα σχολεία επέδρασαν στο 15-20% περίπου. Ευτυχώς έχουμε μαθηματικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να δούμε πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης» συμπλήρωσε.
«Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό» κατέληξε.
Κεραμέως στο MEGA: Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς
Από την πλευρά της, νωρίτερα μιλώντας στο MEGA η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς, εφόσον βέβαια ανοίξουν τελικά τα σχολεία.
«Θα περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα για τα σχολεία. Έχουμε μιλήσει και το ενδεχόμενο παράτασης. Είναι ένα σενάριο το οποίο συζητείται» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «θα έχουμε άμεσα τις απαντήσεις».
«Τον Ιούνιο αρχίζουν οι πανελλαδικές»
Νωρίτερα, η ίδια -στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου- είχε εκφράσει την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εντός του Ιουνίου.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις οριστικές ημερομηνίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και για τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Κανένας νέος θάνατος και μόλις 7 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην πορεία του ιού στη χώρα μας, χαμόγελα σκόρπισε η σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, αφού δεν αναφέρθηκε ούτε ένας θάνατος το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Έτσι ο αριθμός μένεις στους 121.
Ακόμα, μόλις επτά νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοινώθηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.408, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία στη χώρα μας.
Εξ αυτών το 56% αφορά σε άνδρες, ενώ με 373 να είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.124 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, στη ΜΕθ νοσηλεύονται 55 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 67 έτη.
Από αυτούς 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία άνω των 70.
Τέλος, 51 συμπολίτες μας εξήλθαν από τα νοσοκομεία, ενώ οι συνολικοί έλεγχοι που έχουν γίνει, είναι σχεδόν 60.000.
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγιδευμένη σε δαιδαλώδη γραφειοκρατία, που η ίδια δημιούργησε
- Εφαρμογές γνωριμιών: Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά