Κοροναϊός : Αλλαγή στρατηγικής μετά τη χρεοκοπία των κυβερνητικών μέτρων στις προσφυγικές δομές
Μαλακάσα, Ριτσώνα και Κρανίδι ήρθαν να καταδείξουν τη χρεοκοπία της κυβερνητικής στρατηγικής αναφορικά με τα μέτρα στις προσφυγικές δομές για τον κοροναϊο. Η υποβάθμιση του θέματος από το υπουργείο Μετανάστευσης και οι παραδοχές Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Τι αλλάζει στη στρατηγική της κυβέρνησης
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Ο εγκλεισμός μέσα σε χώρους με άθλιες συνθήκες διαβίωσης όπου δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής πολύ δε περισσότερο να αποφευχθεί ο συνωστισμός για την προφύλαξη από τον κοροναϊό είναι η τέλεια συνταγή για να δημιουργηθούν υγειονομικές βόμβες.
Επίκληση της στατιστικής – υποβάθμιση του προβλήματος
Σε τέτοιους χώρους ουσιαστικά αναδεικνύονται τα τελευταία 24ωρα οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καταρρίπτοντας παταγωδώς τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών το προηγούμενο διάστημα ότι υπάρχει έκτακτο σχέδιο για τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού στους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία χάρη στη στάση της κυβέρνησης που δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις …ζωές των άλλων.
Η Μαλακάσα και η Ριτσώνα επανήλθαν στο προσκήνιο με νέα κρούσματα σήμερα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 150 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Κρανίδι.
Συγκεκριμένα στη δομή της Ριτσώνας εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα και η δομή παραμένει σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν διαπιστωθεί 20 κρούσματα ατόμων θετικών σε κοροναϊό, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός της.
Στη Μαλακάσα επίσης βρέθηκε επίσης θετικός ένας Αφγανός πρόσφυγας με αποτέλεσμα να παραταθεί η καραντίνα στη δομή ενώ τέθηκαν σε καραντίνα αστυνομικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που ήρθαν σε επαφή με τον νεαρό φορέα του ιού.
Ο υπουργός Μετανάστευσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα επικαλούμενος τη στατιστική, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αγωνία στην κυβέρνηση καθημερινά όπως είπε.
Ο Νότης Μηταράκης μιλώντας το βράδυ στην ΕΡΤ1 τόνισε προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ότι από τους 100 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εντοπιστεί μόλις 200 κρούσματα, το 0,2% του συνολικού πληθυσμού των διαμενόντων στις δομές, χωρίς κανένα από αυτά να είναι σοβαρό κρούσμα.
1,5 λίτρο νερό για να πιουν, να πλύνουν χέρια και ρούχα!
Εμμέσως πλην σαφώς σήμερα τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχτηκαν ότι υπήρξε ολιγωρία από πλευράς της κυβέρνησης για την τήρηση των μέτρων πρόληψης στις δομές φιλοξενίας σε Κρανίδι και Μαλακάσα και ουσιαστικά οι όποιες ενέργειες για την αποτροπή της μεγαλύτερης διασποράς του κοροναϊού έγιναν κατόπιν εορτής.
Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε με νόημα ότι «αυτά είναι ερωτήματα τα οποία το καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το υπουργείο Μετανάστευσης» αν και όπως συμπλήρωσε «ακολουθούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ».
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα στις επισημάνσεις της δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη ότι «στο ΚΥΤ στη Μόρια, 20.000 άνθρωποι παίρνουν νερό 4 φορές την ημέρα, με 1,5 λίτρο όπου θα πρέπει να ξεδιψάσουν, να πλύνουν χέρια και ρούχα» και πως «υπάρχει ολιγωρία στη λήψη μέτρων υγιεινής και πρόληψης σε όλες τις δομές, όπως συχνή απολύμανση, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, αποφυγή συγχρωτισμού, δημιουργία εξοπλισμένων ιατρείων στελεχωμένων με υγειονομικό προσωπικό» ενώ «δεν οργανώνεται ο απεγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων ώστε να διασφαλιστούν και οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής».
«Αν μου επιτρέπετε να πω και εγώ ένα σχόλιο, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται αυτά που λέει η δημοσιογράφος. Δεν είναι δυστυχώς οι ιδανικές συνθήκες αυτή τη στιγμή στους περισσότερους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, το γνωρίζουμε αυτό. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλο τον κόσμο και στην Πατρίδα μας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι αυτές που θέλουμε
Συμπλήρωσε δε, πως «οι συνθήκες υγιεινής φυσικά και δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι. Επενδύουμε στο να γίνουν καλύτερες» και πρόσθεσε πως υπάρχει οργανωμένη ομάδα η οποία ασχολείται με τα θέματα υγείας των δομών προσφύγων και μεταναστών.
«Οπωσδήποτε όμως, όσο καλύτερες οι συνθήκες υγιεινής τόσο περισσότερο δεν θα ευνοείται η μετάδοση τέτοιων μεταδοτικών ιών» τόνισε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας πως «είναι ευθύνη όλων μας, είναι ευθύνη και των Υπουργείων τα οποία ασχολούνται με το θέμα το μεταναστευτικό και νομίζω γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και αποσυμφόρησης αυτών των χώρων».
Μετά από αρκετό καιρό και αφού αποδεικνύεται αναποτελεσματική η λογική που περιορίζεται απλά τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών στις δομές για να μην έρθουν σε επαφή με τους γηγενείς τοπικούς πληθυσμούς, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωράει σε αλλαγή στρατηγικής.
Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και στις δομές προσφύγων
Αυτή η στρατηγική ουσιαστικά θα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια νοσήματα κλπ) και μέσα στους προσφυγικούς-μεταναστευτικούς πληθυσμούς που έτσι κι αλλιώς στο σύνολό τους αποτελούν ευάλωτη ομάδα.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης αντιμετώπιζαν το θέμα αποκλειστικά με μια λογική καραντίνας – αποκλεισμού των προσφύγων από τις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα με βάση τις επίσημες δηλώσεις η μεταφορά 2380 μεταναστών και προσφύγων τον Απρίλιο από δομές των νησιών του Αιγαίου στην ενδοχώρα θα γίνει με προσεκτικό έλεγχο, το screening με θερμομέτρηση, ώστε όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα να μην μετακινείται.
Η εγκατάσταση αυτών σε νέες δομές στην ενδοχώρα θα γίνεται μετά από προσεκτική επιδημιολογική επιτήρηση αυτής της περιοχής και τυχόν γεωγραφική επέκταση της επιδημίας, ώστε να μπαίνουν σε προτεραιότητα αυτοί οι πληθυσμοί για έλεγχο.
Μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτούς τους πληθυσμούς, σαν ένα πληθυσμό στον οποίο θα εφαρμοστεί μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στην επόμενη φάση, ένας πληθυσμός προτεραιότητας για τον οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ η μεταδοτικότητα του ιού. Και είναι πάρα πολύ εύκολη σε αυτούς τους πληθυσμούς, γιατί ο ιός μεταδίδεται εύκολα σε κλειστές δομές και θα πρέπει να υπάρχει πολύ αυξημένη επαγρύπνηση, όπως μας έδειξαν και οι πρόσφατες επιδημίες σε τέτοιους πληθυσμούς και στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης δήλωσε σήμερα προκειμένου να υπάρχουν αντιδράσεις από δημάρχους όπως πχ στην περίπτωση του Μεσολογγίου ότι όσοι μεταφερθούν στην ενδοχώρα θα προέρχονται από δομές των νησιών όπου δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα.
Υπολείπεται
Πάντως μένει όλα αυτά να αποδειχτούν στην πράξη κατά πόσο συνιστούν αλλαγή στρατηγικής σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας στους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών ή απλά ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο συνωστισμός των προσφύγων και μεταναστών στις δομές των νησιών είναι πολύ μεγάλος και μικρή ανακούφιση θα δώσει η μεταφορά των 2380 ατόμων στην ενδοχώρα.
Και σε κάθε περίπτωση ο αριθμός αυτός υπολείπεται σημαντικά από τη συμφωνία που είχε ανακοινώσει η κα Γιόχανσον για μεταφορά του συνόλου των ευάλωτων και όχι μόνο των 2.380 που αποφάσισε το υπουργείο Μετανάστευσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις