Πώς θα κάνουμε καλοκαίρι με κοροναϊό – Θα πάμε για μπάνιο; Τι λένε οι επιστήμονες
Θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο σε θάλασσες και πισίνες; Θα πάμε κανονικά διακοπές όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη αρκετοί επιστήμονες έχουν απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.
Τι κι αν ακόμη δεν έχει αρχίσει καν η άρση των απαγορευτικών μέτρων στην Ελλάδα, παρ ΄όλο που βέβαια έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ήδη το καλοκαίρι.
Θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο σε θάλασσες και πισίνες; Θα πάμε κανονικά διακοπές όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη αρκετοί επιστήμονες έχουν απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.
Υπάρχει διαφορά με το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα;
Όπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικολαΐδης, «οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».
Μπορεί να κρύβει κινδύνους η αμμουδιά;
Ερωτώμενος για το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την αμμουδιά ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο κ. καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. Από σταγονίδια δηλαδή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τη δυνατή ομιλία με ακάλυπτο το στόμα κλπ. «Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», επισημαίνει.
«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Συμπληρώνει ότι «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό».
Κλιμακωτά μέτρα
«Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι «στριμωγμένοι» ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαίδης και εξηγεί πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί – μετά την «χαλάρωση» των μέτρων – αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.
Σύψας: Πώς θα είναι το καλοκαίρι με κοροναϊό
Θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές, αλλά με κανόνες και αποστάσεις ακόμα και στις παραλίες, τόνισε και από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κοροναϊού την περίοδο του καλοκαιριού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ακόμη και στις παραλίες.
«Σίγουρα το καλοκαίρι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Όμως ελπίζουμε ότι η ζέστη θα έχει μία επιρροή στο λεγόμενο Ρ0, δηλαδή στην ικανότητα του ιού να μεταδίδεται. Στη ζέστη ο ιός επιβιώνει αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα», συνέχισε ο καθηγητής.
Ερωτηθείς για τον τουρισμό, ο κ. Σύψας εκτίμησε πως θα μπορούν να έρθουν τουρίστες αλλά όχι μαζικά. «Θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε κυβερνητικό σχέδιο για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό.
Ο κ. Σύψας υπογράμμισε εξάλλου πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει σύντομα το θέμα των σχολείων. Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η τρίτη λυκείου αλλά και οι φοιτητές που φέτος αναμένεται να πάρουν το πτυχίο τους.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών, ο κ. Σύψας τόνισε πως είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίζει να «πηγαίνει καλά», καθώς αν υπάρξει πισωγύρισμα θα είναι χειρότερη και η υγειονομική και η οικονομική επιβάρυνση.
Κοτανίδου: Σίγουρα θα κάνουμε διακοπές αλλά με απόσταση
Θετική απάντηση στο ίδιο ερώτημα είχε και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου.
«Διακοπές θα κάνουμε σίγουρα φέτος, απλώς θα πρέπει να έχουμε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμα και στις παραλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κυρία Κοτανίδου όσον αφορά τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό ήταν για ακόμη μια φορά κατηγορηματική σημειώνοντας πως σε ανοικτό χώρο δεν ωφελεί η χρήση της: «Μάσκα μπορούμε να φοράμε σε κλειστό χώρο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και για να προστατέψουμε τους άλλους».
- Η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Ζιγιές (vid)
- Το Ουκρανικό «περιμένοντας τον Τραμπ»
- Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο και από πράσινο ΣΥΡΙΖΑ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό