Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι απαντά ο Τσιόδρας για τους κινδύνους στη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης – αζιθρομυκίνης

Κοροναϊός : Τι απαντά ο Τσιόδρας για τους κινδύνους στη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης – αζιθρομυκίνης

Στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας στην χορήγηση των φαρμάκων υδροξυχλωροκίνη – αζιθρομυκίνη αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα μας

Στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας στην χορήγηση των φαρμάκων υδροξυχλωροκίνη – αζιθρομυκίνη αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η Επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου θα αποφανθεί τις επόμενες ώρες -ίσως και απόψε- για το εν λόγω θέμα, μετά τις αναφορές περί κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων από τη χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως οι περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούν χλωροκίνη δεν τη χρησιμοποιούν από την αρχή, αλλά σε ασθενείς στους οποίους ο ιός έχει προχωρήσει πολύ.

Ακόμα υπογράμμισε πως τις τελευταίες ώρες δημοσιεύτηκε σχετική μελέτη από γάλλους επιστήμονες, η οποία δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα.

«Η Επιτροπή θα αποφανθεί τις επόμενες ώρες»

«Όντως το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας έβγαλε χθες κάποιες ανακοινώσεις για τον συνδυασμό με υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, τονίζοντας την πιθανή αυξημένη καρδιοτοξικότητα των ανθρώπων που λαμβάνουν αυτόν το συνδυασμό» είπε σχετικά ο κ. Τσιόδρας.

«Το θέμα υπάρχει στην ατζέντα της Επιτροπής. Χρειάζεται επαγρύπνηση όποτε χρησιμοποιείς μια καινούργια θεραπεία. Πρόκειται για μια θεραπεία που μπορεί να έχει μια καρδιοτοξικότητα. Το γνωρίζαμε από την αρχή αυτό και είναι σε επιφυλακή οι γιατροί μας. Παρακολουθούν τους ασθενείς με ηλεκτροκαρδιογράφημα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα εξήγησε πως να οι περισσότερες μελέτες που δείχνουν καρδιοτοξικότητα χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες με υδροξυχλωροκίνη. «Επίσης, οι περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούν χλωροκίνη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δεν τη χρησιμοποιούν από την αρχή. Χρησιμοποιείται ήδη σε επιβαρυμένα περιστατικά, στα οποία ο ιός έχει προχωρήσει» είπε επιπλέον.

Τέλος τόνισε πως «είμαστε σε επιφυλακή. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Ίσως είναι σωστό επιστημονικά να μην συνδυάζει κανείς τα δύο φάρμακα, ιδιαίτερα σε επιβαρυμένους ασθενείς ή ασθενείς με καρδιοτοξικό ιστορικό. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα τοποθετηθεί η Επιτροπή μας, ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ».

«Καμπανάκι» ειδικών

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, μια ομάδα Αμερικανών ειδικών, υπό την αιγίδα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με κοροναϊό υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων.

«Εξαιρουμένου του περιβάλλοντος κλινικών δοκιμών, η επιτροπή (…) συνιστά να μην χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα φάρμακα για τη θεραπεία της Covid-19: ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης με αζιθρομυκίνη, λόγω πιθανής τοξικότητας» προειδοποίησαν οι ειδικοί στις οδηγίες τους που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Συνέστησαν επίσης να μην χρησιμοποιούνται τα φάρμακα λοπιναβίρη/ριτοναβίρη που χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με HIV.

Στην εν λόγω επιτροπή μετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ιατρικών συλλόγων, πανεπιστημίων, νοσοκομειακών κέντρων και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η δουλειά της είναι να συντάσσει τους κανόνες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με SARS-CoV-2, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Στην παρούσα φάση, κανένα φάρμακο δεν έχει δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19» γράφει στις συστάσεις της.

Τι έδειχναν οι μελέτες

Όσον αφορά τη χορήγηση μόνο υδροξυχλωροκίνης, χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, καθώς και τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, η επιτροπή εξηγεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη εμπεριστατωμένες μελέτες που να κλίνουν υπέρ της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης. «Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα για να συστήσουμε ή να αποτρέψουμε τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη» ανέφεραν.

«Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχικά χαρακτηρίσει «δώρο εξ ουρανού» αυτό το κοκτέιλ, όμως το τελευταίο διάστημα, μετά τις αμφισβητήσεις και τα ανησυχητικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν αρκετοί γιατροί, δεν αναφέρεται πλέον στη χλωροκίνη.

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο