«Πόλεμος» για τα voucher – Πυρ ομαδόν σε κυβέρνηση μετά την παραδοχή της γκάφας ολκής
Η Αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες σήκωσε το θέμα ψηλά κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκανδαλώδεις διαδικασίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος
- Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Hellenic Train
«Πυρ ομαδόν» συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση μετά την παραδοχή για λάθος χειρισμούς και αστοχίες στην υπόθεση των Voucher των επιστημόνων, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά και να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους.
Η Αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες σήκωσε το θέμα ψηλά κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκανδαλώδεις διαδικασίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Η σκιά της υπόθεσης άρχισε να πέφτει – εκτός από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση – και πάνω από το Μαξίμου. Οι σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, αλλά και από τη μεριά των επιστημόνων κινητοποίησε τον πρωθυπουργό ο οποίος επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά αναγνωρίζοντας τους λανθασμένους χειρισμούς και τις αστοχίες της κυβέρνησης που έγιναν στο θέμα.
Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης έρχεται αξιολόγηση στα ΚΕΚ
Μετά τα σφοδρές αντιδράσεις και την αναδίπλωση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μέσω ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, «κάτι που δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια» κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Ψηλά το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει και το προσεχές διάστημα να αναδείξει τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, σηκώνοντας το θέμα και μιλώντας για «οσμή» σκανδάλου γύρω από τον τρόπο επιλογής των εταιρειών για την τηλεκατάρτιση.
Την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να χτυπήσει προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Από χθες μίλησε για «κακήν κακώς απόσυρση του προγράμματος», έβαλε στο στόχαστρο τον Βρούτση και για τον Πρωθυπουργό είπε ότι «οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας».
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα παραίτησης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έθεσε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θεωρεί «μονόδρομο» την εξέλιξη αυτή.
«Πόλεμος» κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης
Η παραδοχή του λάθους από πλευράς κυβέρνησης έγινε, ωστόσο οι αντιδράσεις για την αρχική επιλογή των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης δεν λένε να κοπάσουν.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας το πρωί στο MEGA εκτόξευσε πυρά κατά της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι «το λάθος ήταν ότι δόθηκαν χρήματα σε 7 πλατφόρμες για κατάρτιση χαμηλού επιπέδου, κάτι που προσέβαλε τους επιστήμονες». Γιατί επελέγησαν αυτές οι πλατφόρμες, αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης ο οποίος πρόσθεσε πως η ευθύνη βαραίνει συνολικά την κυβέρνηση
Λάθη και αστοχίες, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας επίσης στο MEGA ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή ο κλάδος ήταν αντίθετος στα προγράμματα τηλεκατάρτισης και όπως είπε οι εξελίξεις τους δικαίωσαν.
Λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση;
Τις τελευταίες ώρες οργιάζει το παρασκήνιο σχετικά με το πως ελήφθη η απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έβλεπε το όλο θέμα να εξελίσσεται σε «τσουνάμι» για την κυβέρνηση, σε μία περίοδο όπου έχει να χειριστεί την κρίση με την πανδημία και να σχεδιάσει την επιστροφή στην κανονικότητα προκειμένου να αρχίσει να παίρνει μπροστά η «μηχανή» της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, το θέμα θεωρείται λήξαν ενώ βάσει των διαρροών που γίνονται ,φαίνεται πως δεν τέθηκε ούτε τίθεται ζήτημα παραίτησης.
Μετά την προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη ήρθε και η παροχή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για λάθη και αστοχίες.
Στα… κάγκελα η Αντιπολίτευση
Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση.
«Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.
«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας, αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά σε οργισμένη δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσαν ψηλά από την αρχή το θέμα, ήδη από την Μ.Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το θέμα, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μη δώσει απαντήσεις.
Εξού και ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η απόσυρση του προγράμματος δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ζητά από υπουργούς που μέχρι πριν λίγες ώρες εκθείαζαν το πρόγραμμα να ζητήσουν συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, ενώ επιμένει στην παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Επιμένει όμως ότι οφείλει εξηγήσεις και ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας» τονίζει ο κ. Τσίπρας.
«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας, αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ο κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω την δική του… ουσιαστικά, απόφαση, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την απόφαση τη κυβέρνησης να καταργηθεί η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων.
«Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του … ουσιαστικά, απόφαση.
»Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε.
»Όσο για τον υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης» αναφέρει η κ. Γεννηματά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις