Κοροναϊός – Γαλλία : Το 26% των κατοίκων στην εστία της επιδημίας έχει αναπτύξει αντισώματα
Το ποσοστό αυτό θεωρείται εντελώς ανεπαρκές για να αιτιολογήσει την παραμικρή χαλάρωση απέναντι στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι που έκανε την έρευνα
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε λύκειο στο Κρεπί-αν-Βαλουά στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού, η οποία βρέθηκε στο κέντρο της επιδημίας της Covid-19 στη Γαλλία, αποκάλυψε ότι ποσοστό 26% των καθηγητών, μαθητών και των μελών των οικογενειών τους προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.
Το ποσοστό αυτό θεωρείται εντελώς ανεπαρκές για να αιτιολογήσει την παραμικρή χαλάρωση απέναντι στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι που έκανε την έρευνα αυτή.
Πιο συγκεκριμένα το 41% των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε αυτό το λύκειο προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στη διάρκεια της επιδημίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε με τη βοήθεια τεστ εντοπισμού αντισωμάτων.
Ωστόσο μόνον το 11% των συγγενών των μαθητών (γονείς και αδέλφια) ανέπτυξε αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού.
Αυτό απέχει πολύ από το ποσοστό 60% ως 70% του γενικού πληθυσμού που είναι το επιθυμητό για να θεωρηθεί ότι υπάρχει μια επαρκής συλλογική ανοσία για να σταματήσει η επιδημία, υπό την προϋπόθεση ότι τα αντισώματα προστατεύουν πράγματι κατά του κορονοϊού και ότι η ανοσία αυτή διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής υποδεικνύουν συνεπώς ότι συλλογική ανοσία δεν θα υπάρξει γρήγορα.
Ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, υπεύθυνος της σύνταξης της μελέτης και υπεύθυνος του τμήματος Επιδημιολογίας Πρωτοεμφανιζόμενων Νόσων στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διαπιστώνει ωστόσο «τις θετικές επιδράσεις που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην επιβράδυνση της επιδημίας» καθώς οι σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, αλλά και η καραντίνα στην περιοχή αυτή, η οποία ίσχυσε από την 1η Μαρτίου, «είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις εβδομάδες που ακολούθησαν».
Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο MedRxiv, διενεργήθηκε από τις 30 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου στο λύκειο αυτό το οποίο συνδέεται με μια από τις πρώτες εστίες κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη Γαλλία.
Αυτή επέτρεψε να εξεταστούν 661 άνθρωποι –μαθητές, καθηγητές, προσωπικό που εργάζεται στο σχολείο, όπως και γονείς και αδέλφια των μαθητών. Συνολικά 171 άνθρωποι (ποσοστό 25,9%) βρέθηκαν θετικοί σε ορολογική εξέταση αίματος στην οποία υποβλήθηκαν.
Το 5,3% των προσβληθέντων νοσηλεύτηκαν (αυτοί ήταν κατά μέσον όρο ηλικίας 49 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας όσων δεν νοσηλεύτηκαν ήταν τα 18 έτη) και δεν υπήρξε κανένας θάνατος.
Μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσίασαν, η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι η λοίμωξη από SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στο 84,7% και στο 88,1% των ανθρώπων που έχασαν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.
Επίσης τουλάχιστον το 17% των προσβληθέντων δεν παρουσίασαν συμπτώματα.
Από τον SARS-CoV-2 είχαν προσβληθεί λιγότεροι καπνιστές (7,2%) από ό,τι μη καπνιστές (28%) στην έρευνα αυτή, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει προηγούμενες παρατηρήσεις για ένα πολύ μικρό ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται για Covid-19. Ωστόσο «οι καπνιστές, στην περίπτωση που προσβληθούν, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν περισσότερες επιπλοκές απ’ αυτές της νόσου Covid-19», προειδοποίησε ο καθηγητής Φοντανέ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις