Κοροναϊός: Στην Κομισιόν η «καυτή πατάτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, αγεφύρωτες οι διαφορές
Μετά από τέσσερις ώρες τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες των 27 πέταξαν τη «καυτή πατάτα» στην Κομισιόν την οποία καλούν να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης».
- Έξαλλη η Λίλι Ράινχαρτ με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ: Υπερασπίζεστε έναν καταδικασμένο βιαστή
- Νέα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της – «Δεν σταματούσαν οι φασαρίες»
- Επενδυτική απάτη με κρυπτονομίσματα στη Χίο – Πώς αφαίρεσαν 608.000 ευρώ
- Κάρα Ντελεβίν εναντίον Τραμπ: «Τέσσερα χρόνια κόλασης για τους φασίστες, μισογύνηδες, ψεύτες»
Κανείς δεν περίμενε να βγει από τη Σύνοδο Κορυφής λευκός καπνός και να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τους τρόπους χρηματοδότησης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που βρίσκεται «διασωληνωμένη» λόγω κοροναϊού.
Το χάσμα ήταν μεγάλο μεταξύ των αντικρουόμενων πλευρών και δεν θα ήταν δυνατό να γεφυρωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και σε θεσμούς που τα αντανακλαστικά τους λειτουργούν γρήγορα, πόσο μάλλον στην ΕΕ.
Οι γνωρίζοντες εξ΄αρχής προϊδέαζαν ότι πρόκειται μόνο για τον πρώτο γύρο όπου θα καταγραφούν οι διαφωνίες και κυρίως οι προθέσεις και τα περιθώρια συμβιβασμού. Ξεκαθάριζαν όμως και ότι η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που αποκλείεται οι ηγέτες των 27 να δημιουργήσουν σκηνικό ναυαγίου και πόλωσης.
Οι προβλέψεις τους επαληθεύθηκαν στο ακέραιο.
Μετά από τέσσερις ώρες τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες των 27 πέταξαν τη «καυτή πατάτα» στην Κομισιόν την οποία καλούν να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης».
Επαληθεύθηκε όμως και η πρόβλεψή τους περί προσεκτικών τοποθετήσεων. Οι δηλώσεις των επικεφαλής των θεσμών αλλά και των ηγετών μετά την Σύνοδο Κορυφής είναι πολύ διπλωματικά διατυπωμένες, και είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις τις δεύτερες σκέψεις τους, τις πραγματικές προθέσεις τους και τα περιθώρια συμβιβασμού που αφήνουν.
Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη θέση του, αλλά ούτε να τα τινάξει όλα στον αέρα. Μιλούν για σύγκλιση, αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζονται ανυποχώρητοι σε ό,τι ζητούν, ενώ δεν λείπουν και οι σπόντες και τα καρφιά μεταξύ Νότου και «ευνοημένου» από την μέχρι τώρα λειτουργία της Ένωσης Βορρά.
Την μικρή αλλαγή διάθεσης επιβεβαιώνουν και διπλωματικές πηγές που επισημαίνουν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει δειλά βήματα σύγκλισης.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι διαφωνίες του μετώπου του Βορρά στο θέμα της χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων παραμένουν και εκφράστηκαν. Στο μπλοκ αυτό, εκτός από τη Γερμανία, ανήκουν και χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία.
«Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για συνεργασία»
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27.
Ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.
«Σήμερα συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε ένα συγκεκριμένο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα συσταθεί μόνο για την κρίση του κορονοϊού, και είναι αναγκαίο και αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης και να κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς και περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά για να δούμε το πραγματικό μέγεθος του ταμείου και τη χρηματοδότησή του. Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου» δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αύξηση της «δύναμης πυρός» στο 2% του ΑΕΕ προτείνει η πρόεδρος της Κομισιόν
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.
«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%», είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό.
«Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μέρκελ: Αύξηση της γερμανικής συνεισφοράς για να χρηματοδοτηθεί το «ταμείο ανασυγκρότησης»
Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κοροναϊού, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παραδέχθηκε δε ότι «δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη».
Η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης «σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι «αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη – μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία».
Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε.
Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κοροναϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον», επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη».
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση «κορονο-ομολόγων», η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του» και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για ‘πολεμικό’ κλίμα ή ‘σύγκρουση’».
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών – μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.
Ρούτε: Η ΕΕ θα εργαστεί πάνω σε ένα ταμείο ανάκαμψης
Λακωνικός ο έτερος υπέρμαχος της μη αμοιβαιοποίησης του κινδύνου, που είχε μάλιστα πει ότι προτιμά να χαρίσει λεφτά από την έκδοση κοινού χρέους, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα ταμείο ανάκαμψης, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης σχετικά με την επιδημία του νέου κορονοϊού.
«Στη βάση των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο σε μια κοινή στρατηγική για την φάση ανάκαμψης, που θα συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό» επισημαίνει στο tweet ο Ρούτε.
Κόντε: Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 τρισ. ευρώ και μεταφορά πόρων άνευ επιστροφής
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θεωρεί ότι «στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες».
«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισεκ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά πόρων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη. Είναι βασικής σημασίας για να προστατευθούν οι εθνικές αγορές των χωρών μελών, να υπάρξουν ίσοι όροι και συμμετρική απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ», υπογράμμισε ο Κόντε κατά την παρέμβασή του στην «διαδικτυακή σύνοδο».
«Θα πρέπει να αναθέσουμε με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Εκτιμά, δε, όπως είπε σε δήλωσή του μετά την λήξη των εργασιών, ότι «η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και ζητά την έγκριση του εργαλείου αυτού, διότι επείγει» και πως «η επιστολή που η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε με άλλες οκτώ χώρες της Ένωσης ήταν βασικής σημασίας, διότι με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική»
Σύμφωνα με τον Κόντε η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετατράπηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα, σε οικονομική και σε κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατά συνέπεια, ζητά «να αναθεωρηθεί η έννοια του αλτρουισμού, με μια λιγότερο ρομαντική σημασία, και με έμφαση στο κοινό συμφέρον».
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «σε ότι αφορά την προστασία της εσωτερικής αγοράς, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο».
Μακρόν: Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον αν δεν δείξει αλληλεγγύη στον Νότο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.
Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ.
Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».
Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορονοϊού, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.
Όπως μεταδίδει το Politico, ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία είναι υπέρ των δημοσιονομικών μεταφορών. «Αν η Ευρώπη χρεωθεί για να δώσει δάνεια σε άλλες χώρες δεν κάνει αυτό που είναι απαραίτητο διότι τα δάνεια αυτά θα προστεθούν στα χρέη που έχουν ήδη οι χώρες» τόνισε.
«Η Ευρώπη μας δεν έχει μέλλον αν δεν ξέρουμε πώς να παράσχουμε αυτή τη δημοσιονομική στήριξη. Η ενιαία αγορά είναι μια ολότητα, ένα μπλοκ. Και η ενιαία αγορά ευνοεί κάποιες περιοχές και χώρες που είναι οι πιο παραγωγικές στην Ευρώπη, διότι παράγουν αγαθά που μπορούν να πουλήσουν σε άλλες περιοχές. Αν εγκαταλείψουμε τις περιοχές αυτές, αν εγκαταλείψουμε ένα μέρος της Ευρώπης, θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρώπη» προειδοποίησε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις