Fitch: Αιφνιδιαστική υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας
Σε «σταθερό» από «θετικό» υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB. Ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση αυτή αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, προβλέποντας για φέτος ύφεση 8,1% του ΑΕΠ.
- Έξαλλη η Λίλι Ράινχαρτ με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ: Υπερασπίζεστε έναν καταδικασμένο βιαστή
- Νέα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της – «Δεν σταματούσαν οι φασαρίες»
- Επενδυτική απάτη με κρυπτονομίσματα στη Χίο – Πώς αφαίρεσαν 608.000 ευρώ
- Κάρα Ντελεβίν εναντίον Τραμπ: «Τέσσερα χρόνια κόλασης για τους φασίστες, μισογύνηδες, ψεύτες»
Στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερές» από «θετικές» προχώρησε ο οίκος Fitch, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB.
Ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση αυτή αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο της Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημόσια οικονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο.
Προβλέπει ύφεση 8,1% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη το 2021 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,1%.
Ωστόσο, τονίζει ότι η ύφεση, καθώς και η μετέπειτα ανάκαμψη (που εκτιμά ότι θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους), υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες. Όπως εξηγεί, παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα ή την Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη ύφεση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στον τουρισμό που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ.
Δημοσιονομική ανατροπή
Ο συνδυασμός της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση ανατρέπουν την δημοσιονομική εικόνα, επισημαίνει ο οίκος.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ), ενώ αναμένονται επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή στήριξη. Η Fitch εκτιμά ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα «γυρίσει» σε έλλειμμα 7,4% φέτος. Το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ. Θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα φέτος, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια υπεραπόδοσης των στόχων.
Η αύξηση του δανεισμού θα μεταφραστεί σε αναστροφή της πτωτικής τάσης του δείκτη χρέος/ΑΕΠ. Η εκτίμηση είναι ότι έπεσε στο 176,6% στα τέλη του 2019 αλλά στα τέλη του 2020 θα φτάσει το 194,8% πριν υποχωρήσει στο 187,1% το 2021.
Η υπόθεση του οίκου είναι ότι φέτος η κυβέρνηση θα τραβήξει μόνο το 1/4 από το μαξιλάρι ασφαλείας (περί τα 10 δισ. ευρώ). Αν δεν το έκανε αυτό και προχωρούσε αποκλειστικά σε νέο δανεισμό το χρέος να ανέβαινε πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Η Fitch, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι παρότι το χρέος είναι πολύ υψηλό υπάρχουν θετικοί παράγοντες που περιορίζουν τους κινδύνους.
Το μαξιλάρι ρευστότητας είναι υπαραρκετό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης φέτος και το 2021. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι η βοήθεια που έλαβε η χώρα από την ΕΕ, το 95% είναι σε σταθερό επιτόκιο και με μεγάλη μέση ωρίμανση (20,5 χρόνια).
Επιπλέον η ΕΚΤ περιέλαβε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, κάτι που της επιτρέπει να προχωρήσει σε αγορές ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ μέσω της δευτερογενούς αγοράς.
Πιέσεις στις τράπεζες
Η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών βελτιώθηκε το 2019, αλλά η πανδημία θα καθυστερήσει την περαιτέρω βελτίωση και θα δημιουργήσει πτωτικούς κινδύνους, υποστηρίζει ο οίκος. Το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων και η πρόβλεψη για 5 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις θα μετριάσει την πίεση βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα, η αντίδραση της ΕΚΤ περιλαμβάνει μέτρα που βελτιώνουν τη θέση των τραπεζών.
Τα NPEs, ωστόσο, παρά τη μείωση παραμένουν στο 42,1% του χαρτοφυλακίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις