Καθηγητής Τσαυτάρης: Ο ήλιος «σκοτώνει» τον κοροναϊό
«Για αυτό και όλοι είναι αισιόδοξοι, αν πιάσουν οι λιακάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες και βγει και λίγο έξω ο κόσμος, προφυλαγμένος από το υπεριώδες φως, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Γενετικής, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Την εκτίμηση πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μπορούν να σκοτώσουν τον κοροναϊό μέσα σε λίγα λεπτά, εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο ΑΠΘ και Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Ο κ. Τσαυτάρης έκανε αναφορά στην πολυπλοκότητα των RNA ιών, όπως είναι ο κοροναϊός, επισημαίνοντας πως οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για αυτούς.
Όπως είπε, μιλώντας στον στον Real Fm Θεσσαλονίκης, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, όλες οι μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια υγεία, να οφείλονται σε τέτοιους RNA ιούς, όπως ήταν ο SARS, ο Έμπολα, η γρίπη των πτηνών, αλλά και ο H5N1, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά, αν «ξεφύγει» μπορεί να σκοτώσει μέχρι και ένα δις κόσμου.
Ο κοροναϊός μπορεί να ξέφυγε από εργαστήριο
Εξηγώντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί αυτοί μελετώνται, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο κοροναϊός να ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, στη διάρκεια κάποιου πειράματος.
Όσον αφορά στην ευαισθησία των RNA ιών, υπογράμμισε πως είναι μεγάλη και στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αποδιατάσσεται η δομή τους και στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, στις οποίες αν εκτεθούν, μέσα σε 10-20 λεπτά εξουδετερώνονται. Έτσι λοιπόν όπως είπε, αν κάποιος φορέας του ιού βήξει και απελευθερωθούν σταγονίδια στον αέρα ή σε κάποια επιφάνεια, ο ιός τότε μέσα σε λίγα λεπτά εξουδετερώνεται.
«Για αυτό και όλοι είναι αισιόδοξοι, αν πιάσουν οι λιακάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες και βγει και λίγο έξω ο κόσμος, προφυλαγμένος από το υπεριώδες φως, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Γενετικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις