Κοροναϊός: Στους 128 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε μία 59χρονη στο ΑΧΕΠΑ
Ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε σήμερα από κοροναϊό αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 128.
Ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε σήμερα από κοροναϊό αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 128.
Στις 6:30 σήμερα το πρωί μία γυναίκα 59 ετών που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ κατέληξε.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε κλινικές και γηροκομεία καθώς δεν επιθυμούν να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς της πανδημίας καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα στις κλειστές δομές.
Για τους συγκεκριμένους πληθυσμούς αναμένεται να εφαρμοστεί μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στην επόμενη φάση, προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση του ιού και τιναχτεί στον αέρα η όλη κυβερνητική προσπάθεια που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ενδεικτικές άλλωστε ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά που έκαναν λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές» οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει στην χώρα μέχρι σήμερα για τη μείωση της διασποράς.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε οργισμένος για την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο υγειονομικές δομές σε Περιστέρι και Ελληνικό να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς της πανδημίας.
«Ο κοροναϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος. Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Στο πλαίσιο αυτό, εχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα στις δύο κλινικές για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.
Εντύπωση και ανησυχία προκαλεί πάντως το γεγονός ότι οι κλινικές συνέχιζαν να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, όταν και διαπιστώθηκε πως τέσσερις ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.
Συνθήκες απειλής
Η εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και σήμερα, αποτυπώνει αυτή την αναζωπύρωση που διαμορφώνει εκ νέου συνθήκες απειλής για τη χώρα.
Είναι ενδεικτικό, ότι το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα είχαν καταγραφεί 10 κρούσματα. Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη αναφέρθηκαν 6 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και 150 στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι. Προχθές, Τετάρτη, αναφέρθηκαν 7 κρούσματα. Εκείνη την ημέρα με χαμόγελο και αισιοδοξία, αυτή που γεννούσε ο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ο Σωτήρης Τσιόδρας, περιέγραφε πως «στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά και της επαγρύπνησής μας για αυτό το νέο ιό, είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών, πληθυσμών αυξημένου κινδύνου».
Μια ημέρα αργότερα η ανησυχία και η επαγρύπνηση είχαν εκφραστεί στην ελληνική πραγματικότητα του κοροναϊού, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 55, εκ των οποίων τα 28 αφορούσαν την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι.
Ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα στις προσφυγικές δομές, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι κατά γενική ομολογία άθλιες
Η Μαλακάσα και η Ριτσώνα επανήλθαν στο προσκήνιο με νέα κρούσματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 150 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Κρανίδι.
Συγκεκριμένα στη δομή της Ριτσώνας εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα και η δομή παραμένει σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν διαπιστωθεί 20 κρούσματα ατόμων θετικών σε κοροναϊό, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός της.
Στη Μαλακάσα βρέθηκε επίσης θετικός ένας Αφγανός πρόσφυγας με αποτέλεσμα να παραταθεί η καραντίνα στη δομή ενώ τέθηκαν σε καραντίνα αστυνομικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που ήρθαν σε επαφή με τον νεαρό φορέα του ιού.
Μεγάλη ανησυχία μετά τους τρεις θανάτους στις ιδιωτικές κλινικές
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μετά τους τρεις θανάτους στις ιδιωτικές κλινικές, σε Περιστέρι και Ελληνικό.
Για τα μέτρα προφύλαξης για τον κοροναϊό που ακολουθούνται στις ιδιωτικές δομές μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος.
Ανέφερε πως «πρόκειται για δύο μεμονωμένα περιστατικά» που παρουσιάστηκαν σε αυτές τις δομές και για ένα λυπηρό γεγονός που δεν ήταν αναμενόμενο.
Σημείωσε πως οι ιδιωτικές κλινικές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όπως έχουν συμφωνηθεί με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι νεφροπαθείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία ασθενών, και είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος μίλησε για ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα προστασίας στις ιδιωτικές δομές υγείας.
Κατήγγειλε ότι πίσω από αυτό κρύβεται η «συλλογική αυθαιρεσία και ασυδοσία από την διεύθυνση των μονάδων υγείας», ενώ έκανε λόγο και για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.
Πρόσθεσε δε ότι τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στις ιδιωτικές κλινικές δεν είναι μοναδικά και υπάρχουν και άλλα – ακόμη και σε μεγάλους ομίλους- σε περίπου 10-15 εργαζομένους.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία