Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη

Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι παιδίατροι της χώρας εξαιτίας των περιστατικών κοκίτη στη χώρα μας σε βρέφη

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι παιδίατροι της χώρας εξαιτίας των περιστατικών – τουλάχιστον δύο – κοκίτη στη χώρα μας σε βρέφη. Και προειδοποιούν ότι η επιστροφή ξεχασμένων ασθενειών δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση, δεδομένης (και) της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2.

Μάλιστα, το ένα εκ των δύο βρεφών παρέμεινε στη Μονάδα Εντατικής, με τους θεράποντες γιατρούς να σημειώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του συνεχώς βελτιώνεται. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Οκτώβριο του 2016 ένα ακόμη βρέφος δύο μηνών άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα εξαιτίας της ίδιας νόσου.

Εκείνη τη χρονιά μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική έξαρση περιστατικών, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποκλείει το ίδιο να ισχύσει και την περίοδο που διανύουμε. Επιπλέον και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν 320 κρούσματα κοκίτη στη χώρα μας. Από αυτά, τα 191 (περίπου τα 2/3 των περιστατικών δηλαδή) δεν είχαν εμβολιαστεί με καμία δόση του εμβολίου. Τα δύο από αυτά τα κρούσματα είχαν κατάληξη τον θάνατο.

Εμβολιασμός

«Ο κοκίτης προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα βρέφη που νόσησαν δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν ώστε να αποκτήσουν ανοσία, αφού το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκίτη χορηγείται σε ηλικία δύο μηνών και από τη στιγμή εκείνη και μέχρι να ανταποκριθεί ο οργανισμός με δημιουργία αντισωμάτων περνούν ακόμη 2-4 εβδομάδες», διευκρινίζει η παιδίατρος δρ Αννα Παρδάλη.
Και συνεχίζει: «Αυτός είναι και ο λόγος που οι έγκυοι οφείλουν να εμβολιάζονται έναντι του κοκίτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με οδηγία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2013, προσφέροντας έτσι προστασία στο νεογνό για τους πρώτους μήνες της ζωής του».

Επιπλέον – και όπως σημειώνει η ειδικός – η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνει τον εμβολιασμό όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη, κατά προτίμηση την 27η έως 28η εβδομάδα της κύησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2%. Το 90% των θανάτων αφορούσε βρέφη ηλικίας μικρότερων των έξι μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού. Η θνησιμότητα στα παιδιά στα αναπτυσσόμενα κράτη φθάνει το 4%.

Θάνατοι

Πώς μεταφράζεται το ποσοστό αυτό σε ανθρώπινες ζωές; Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως καταγράφονται 50.000.000 περιστατικά κατ’ έτος και 300.000 θάνατοι.
«Ο κοκίτης προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και επιπλοκές όπως η πνευμονία, που αποτελεί την κύρια θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου, και η κοκιτική εγκεφαλοπάθεια. Οφείλεται στο μικρόβιο Bordetella pertussis και μεταδίδεται αερογενώς, με σταγονίδια και σπάνια με μολυσμένα αντικείμενα. Ο κοκίτης έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», εξηγεί η δρ Παρδάλη.

Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα, οι περισσότερες γυναίκες δεν ενημερώνονται για το εμβόλιο αυτό από τον γυναικολόγο τους, μολονότι ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλες τις εγκύους.

Σημειώνεται ότι το ολοκυτταρικό εμβόλιο του κοκίτη σταμάτησε να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’80 γιατί βρέθηκε ότι είχε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (πυρετός, πόνος και οίδημα). Στη θέση του χρησιμοποιείται το ακυτταρικό εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο αλλά ασθενέστερο, με αποτέλεσμα να απαιτείται επαναληπτική δόση κάθε 5-10 χρόνια. Το εμβόλιο χορηγείται όχι μόνο του αλλά ως τριπλό εμβόλιο κατά διφθερίτιδας – τετάνου – κοκίτη, προστατεύοντας παράλληλα και για άλλα δύο πολύ σοβαρά νοσήματα».

Εξασθένηση ανοσίας

Η ειδικός επικαλείται σχετική μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην οποία υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν ανεμβολίαστοι θύλακοι στον πληθυσμό».

Επιπλέον, «η εμφάνιση κρουσμάτων κοκίτη οφείλεται στην εξασθένηση της φυσικής ανοσίας μετά τη λοίμωξη ή μερικά χρόνια μετά τον εμβολιασμό, καθώς οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν από άγνοια τα επαναληπτικά εμβόλια. Επίσης, αρκετοί επιλέγουν να μην εμβολιάζονται λόγω της αντιεμβολιαστικής τους ιδεολογίας». Ομως, με δεδομένο ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού περίοδο, «θα ήταν τραγικό να προστεθούν νέες απειλές για τη δημόσια υγεία όπως μια επιδημία κοκίτη», προειδοποιεί η δρ Παρδάλη.

«Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά των βρεφών επανέρχεται εκ νέου το θέμα της συνέχισης των απαραίτητων αναμνηστικών δόσεων για όλα τα εμβόλια που προβλέπονται για τους ενηλίκους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνονται από την πολιτεία οι πολίτες και να διασφαλίζεται τόσο η ενημέρωση όσο και η δυνατότητα πρόσβασης και διενέργειας των απαραίτητων εμβολιασμών από τις δομές υγείας του κράτους», καταλήγει.

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024