Γρίφος η επαναλειτουργία των σχολείων: Τι ανησυχεί τους ειδικούς – Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Ανοικτό και νεφελώδες παραμένει ακόμα το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ούτε ο ακριβής χρόνος, ούτε το πλαίσιο εντός του οποίου θα συμβεί αυτό. Όπως όλα δείχνουν αυτό οφείλεται σε διχογνωμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, η οποία καταρτίζει και το σχέδιο άρσης των μέτρων. Ως βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται […]
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Ανοικτό και νεφελώδες παραμένει ακόμα το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ούτε ο ακριβής χρόνος, ούτε το πλαίσιο εντός του οποίου θα συμβεί αυτό.
Όπως όλα δείχνουν αυτό οφείλεται σε διχογνωμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, η οποία καταρτίζει και το σχέδιο άρσης των μέτρων.
Ως βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου, η οποία αναμένεται στις 11 Μαΐου, προκειμένου οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης, πάντως, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεν τις συστάσεις των ειδικών, αλλά η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και απομένει να ξεκαθαριστεί η ιεράρχηση και η σειρά με την οποία θα γίνει αυτό.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε πως «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν».https://www.in.gr/2020/04/23/greece/koronaios-sxedio-gia-tin-epomeni-mera-metavatiki-periodos-anoigma-sxoleion-kai-telos-ta-sms/
Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες – αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».
«Απειλή ο ιός μέχρι να βρεθεί εμβόλιο»
Στο θέμα αναφέρθηκαν, καλεσμένοι στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης και ο Θανάσης Κικίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια, σε σχέση με αυτή που αφήσαμε το Μάΐο, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι η εξίσωση για το άνοιγμα των σχολείων είναι αρκετά δύσκολη.«Ο ιός θα συνεχίσει να είναι παρών, με τις εξάρσεις και τις υφέσεις του. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο θα είναι μια απειλή» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Για το χρονικό πλαίσιο που θα έπρεπε να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα μόνο αν η ιατρική κοινότητα γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος ιός «έχει» ημερομηνία λήξεως.
Ο κ. Κυραϊλίδης υπογράμμισε ότι τα σχολεία δημιουργήθηκαν για να είναι ανοιχτά και όχι κλειστά και πως «είναι έτοιμα -και θέλουν- να ανοίξουν». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει γνωστό το σχέδιο επαναλειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι χρειάζεται.
Από την πλευρά του ο κ. Κικινής σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά βασικό τους μέλημα είναι η υγεία τόσο των ίδιων, όσο και των παιδιών και των οικογενειών τους.
«Τα σχολεία, βάσει του μοναδικού σχεδίου επαναλειτουργίας στην Ευρώπη -αυτού της Δανίας, δεν είναι έτοιμα να ανοίξουν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι και το πρόσθετο προσωπικό.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για έλλειψη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
Ο κ. Τσούχλος επανέλαβε το πάγιο αιτημα των συνδικαλιστών του κλάδου του να γίνουν προσλήψεις λέγοντας πως εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και δέκα χρόνια δε γίνονται προσλήψεις τα σχολεία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με αναπληρωτές, ενώ πολλά είναι τα σχολεία που δεν έχουν καλύψει καν την ύλη.
Μόνο με ειδικό πρόγραμμα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα η Γ λυκείου ώστε τα τμήματα να είναι αραιωμένα. Σε περίπτωση που λειτουργήσουν ξανά όλες οι τάξεις του γυμνασίου και λυκείου, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις