Κοροναϊός : Εκατομμύρια Αμερικανοί στις ουρές διανομής τροφίμων
Είκοσι έξι εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι από την αρχή της πανδημίας
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, στις 4 η ώρα το πρωί, βαν και φορτηγάκια αρχίζουν να παρατίθενται Ελ Πάσο του Τέξας σχηματίζοντας ουρά που ξεπερνά το 1,5 χιλιόμετρο με τελικό προορισμό τη μεγαλύτερη τράπεζα τροφίμων της πόλης.
Όταν τα τρόφιμα έχουν επιτέλους μοιραστεί, πέντε ώρες αργότερα, πολλά κιβώτια είναι γεμάτα με ντομάτες που έχουν απορριφθεί από τους μεσάζοντες. Λείπουν όμως τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και άλλα είδη τροφίμων μακράς διαρκείας.
Οι τράπεζες τροφίμων σε όλο το εύρος των ΗΠΑ πιέζονται μεταξύ της ελλιπούς προσφοράς και της υπερβολικής ζήτησης από φτωχές οικογένειες, τη στιγμή που η πανδημία έχει σπρώξει στην ανεργία περισσότερους από 26 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Έτοιμες να καταρρεύσουν οι τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα
Στη Νέα Υόρκη, περισσότερο από το ένα τρίτο των τραπεζών τροφίμων έχει κλείσει λόγω έλλειψης προμηθειών, δωρεών ή εθελοντών, οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να βρεθούν εξαιτίας του φόβου της λοίμωξης.
Στο Σαν Ντιέγκο μια τοπική τράπεζα τροφίμων περιμένει ακόμη μια παραγγελία ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων που απέστειλε εβδομάδες νωρίτερα.
Στο Σικάγο και το Χιούστον οι τράπεζες τροφίμων δηλώνουν ότι κοντεύουν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους.
Πριν την πανδημία, ένας στους επτά Αμερικανούς στηριζόταν στις τράπεζες τροφίμων, σύμφωνα με το Feeding America, ένα εθνικό δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τώρα η ζήτηση έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε πολλές περιπτώσεις τραπεζών.
Τόννοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια
Παρόλα αυτά, οι αγρότες εξακολουθούν να καταστρέφουν την παραγωγή τους, να πετούν γάλα και να σφάζουν τα κοπάδια τους, καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των προϊόντων στην αγορά.
Τα σούπερ μάρκετ αδυνατούν να γεμίσουν τα ράφια τους, καθώς οι προμηθευτές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην ξαφνική μετακίνηση της ζήτησης από τα εστιατόρια στα καταστήματα λιανικής, τα οποία απαιτούν διαφορετικά είδη συσκευασίας και άλλα δίκτυα διανομής.
Διαταράχθηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες
Πριν την πανδημία, οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Feeding America λάμβαναν το ένα τρίτο των τροφίμων τους από προγράμματα “διάσωσης” φρέσκων και ξηρών τροφίμων που ήταν ελαττωματικά ή κοντόληκτα. Σχεδόν το ένα τέταρτο προερχόταν από κυβερνητικά προγράμματα που προσφέρουν κρέας, τυρί και άλλα αγαθά. Τα υπόλοιπα ήταν κυρίως δωρεές αγροτών και σούπερ μάρκετ, όπως και αγορές των τραπεζών τροφίμων.
Τώρα αυτές οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαταραχθεί. Αγορές πανικού έχουν αδειάσει τα αποθέματα των καταστημάτων από προϊόντα που συχνά κατέληγαν να πλεονάζουν και να δωρίζονται, στρέφοντας τους ιδιοκτήτες στις δωρεές χρημάτων αντί προϊόντων. Η αύξηση της ζήτησης από οικογένειες σε ανάγκη, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών ορισμένων αγαθών, όμως, εξαντλεί τα χρηματικά αποθεματικά των τραπεζών τροφίμων.
Αδυναμία παραλαβής δωρεών από αγρότες
Πολλοί αγρότες θα προτιμούσαν να δωρίσουν την παραγωγή τους αντί να την καταστρέφουν. Όμως οι υπερβολικά πιεσμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν έχουν τα εργατικά χέρια ούτε τους αποθηκευτικούς χώρους για να συγκεντρώσουν τέτοιου είδους μαζικές δωρεές. Από την άλλη πλευρά, ούτε και το κράτος μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι θα καλυφθεί το κενό που προκύπτει μεταξύ της αύξησης της ζήτησης και της μείωσης της προσφοράς.
Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται ισχυρές πιέσεις από αγροτικά συνδικάτα για να αγοράσει πλεονάζοντα τρόφιμα και να τα κατευθύνει προς σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Προβλήματα και λόγω της νομοθεσίας
Όμως η νομοθεσία δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στα είδη τροφίμων που μπορούν να αγοραστούν από τις τράπεζες τροφίμων, επιτρέποντας μόνο συγκεκριμένα κομμάτια κρέατος που είναι συσκευασμένα σε συγκεκριμένο μέγεθος κουτιών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες ζαμπόν και μπέικον που θα κατέληγαν σε εστιατόρια να παραμένουν σε αχρηστία μέσα σε καταψύξεις.
Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, οι τράπεζες τροφίμων αντιμετώπιζαν προβλήματα πλεοναζουσών προμηθειών. Το παράξενο πρόβλημα είχε προκύψει μετά τη μαζική αγορά τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανούς παραγωγούς, εξαιτίας της συντριπτικής μείωσης των εξαγωγών τους στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Πολλές τράπεζες τροφίμων είχαν αναγκαστεί τότε να αποκτήσουν επιπλέον μέσα συντήρησης. Τώρα τα ψυγεία και οι αποθήκες τους παραμένουν άδεια.
Το κλείσιμο των εστιατορίων στα πλαίσια του lockdown ήταν διπλό πλήγμα για τις τράπεζες τροφίμων: Από τη μία πλευρά, οδήγησε αμέτρητους εργαζόμενους στις ουρές τους και από την άλλη είχε σαν αποτέλεσμα τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ και επομένως τον περιορισμό των δωρεών κοντόληκτων προϊόντων.
Τα προϊόντα που θα κατέληγαν σε εστιατόρια είναι συσκευασμένα ανά τεράστιες ποσότητες. Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα μοιράσουν σε μικρότερες συσκευασίες, ώστε να είναι κατάλληλα για διανομή σε οικογένειες.
Αντίστοιχα, λείπουν τα μέσα για παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των τεράστιων δωρεών των αγροτών.
Πηγή: www.reuters.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις