Κοροναϊός : Ο σεξισμός θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των γυναικών επαγγελματιών υγείας
Εκτός από τα εξαντλητικά ωράρια και τον τεράστιο φόρτο εργασίας, οι γυναίκες επαγγελματίες υγείας είναι αντιμέτωπες και με τις ελλείψεις κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού
- Στη φυλακή ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς
- «Ο Πούτιν δεν τρώει ανθρώπους», απαντά ο Πεσκόφ στον ισχυρισμό της Χάρις ότι θα είχε τον Τραμπ για μεσημεριανό
- «Να γίνει επιτέλους η δίκη» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στο Ναυτοδικείο Πειραιά ζητούν επιζώντες
- Mια ΕΕ με «ακέφαλη» Γερμανία και αμερικανικούς δασμούς ξημερώνει – Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές την κατάσταση;
Με επιπλέον εμπόδια έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας, καθώς ο προστατευτικός εξοπλισμός που είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποφύγουν μια πιθανή λοίμωξη από τον ιό, απλώς… δεν προορίζεται για αυτές.
Κάποιες μιλούν για αμυχές στα πρόσωπά τους εξαιτίας του ότι αναγκάζονται να σφίξουν υπερβολικά τις τεράστιες μάσκες τους, άλλες επιχειρούν να προσαρμόσουν στο μέγεθός τους τις αδιάβροχες στολές, ενώ δεν λείπουν και εκείνες που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν λευκοπλάστ για να καλύψουν τα κενά που αφήνει ο εξοπλισμός στο σαγόνι τους.
Επαγγελματίες του NHS, ειδικοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που εργάζονται στο χώρο της υγείας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς ο προστατευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν έχει σχεδιαστεί για ανδρικά σώματα. Κατά τα λεγόμενα μιας εργαζόμενης “είναι σχεδιασμένος για δίμετρους άνδρες με σωματότυπο παίκτη του ράγκμπι”.
Η Δρ. Helen Fiddler δήλωσε στον Guardian: “Οι ζωές των γυναικών τίθενται σε τεράστιο κίνδυνο από την κακή εφαρμογή του προστατευτικού εξοπλισμού. Γνωρίζουμε ότι ο εξοπλισμός είναι αποτελεσματικός όταν εφαρμόζει σωστά, όμως οι μάσκες είναι σχεδιασμένες με βάση το ανδρικό κρανίο. Η ειρωνεία είναι ότι το 75% του προσωπικού του NHS αποτελείται από γυναίκες”.
Η Caroline Criado – Perez, συγγραφέας του βιβλίου Αόρατες Γυναίκες, το οποίο θίγει το συγκεκριμένο ζήτημα σε ένα από τα κεφάλαιά του, δηλώνει ότι δέχεται ασταμάτητα μηνύματα από επαγγελματίες υγείας που δεν μπορούν να βρουν προστατευτικό υλικό στο μέγεθός τους.
“Ο εξοπλισμός προστασίας του αναπνευστικού έχει σχεδιαστεί για ανδρικά πρόσωπα και από τη στιγμή που δεν εφαρμόζει σωστά, δεν παρέχει και προστασία”, σημειώνει. “Από τη στιγμή που δεν έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά στοιχεία ανά φύλο, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πόσες γυναίκες έχουν προσβληθεί από τον ιό, όμως σε καθημερινή βάση δέχομαι μηνύματα από εργαζόμενες του NHS που μου λένε ότι δεν μπορούν να βρουν μάσκες που να εφαρμόζουν σωστά”.
Μια νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ αποκάλυψε ότι οι μισές γυναίκες στο τμήμα της απέτυχαν στο τεστ σωστής εφαρμογής – μια δύσκολη διαδικασία που εξασφαλίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας φορούν μάσκες στο κατάλληλο μέγεθος οι οποίες δεν επιτρέπουν διαρροές – και για τις δύο κατηγορίες μασκών FFP3 που είναι διαθέσιμες.
“Οι μόνοι άνδρες που γνωρίζω προσωπικά ότι έχουν αποτύχει στο σχετικό τεστ, είτε ήταν εξαιρετικά μικροκαμωμένοι, είτε αρνήθηκαν να ξυρίσουν το μούσι τους με αποτέλεσμα οι μάσκες τους να είναι χαλαρές. Ο σεξισμός είναι παραπάνω από υπαρκτός”, τονίζει.
Άλλη έμπειρη νοσηλεύτρια δήλωσε στον Guardian ότι αναγκάστηκε να αλλάξει πόστο και να εργαστεί με λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών γιατί “το κεφάλι της ήταν πολύ μικρό ώστε η μάσκα να μπορέσει να εφαρμόσει σφιχτά στο στόμα της”.
Αναφορικά με την έλλειψη μικρότερων μεγεθών προστατευτικού εξοπλισμού, η υπουργός ισότητας των φύλων Liz Truss, δήλωσε ότι “όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από το ίδιο επίπεδο προστασίας”, όμως η Criado – Perez τονίζει ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον αυτή τη στιγμή.
“Άνθρωποι πεθαίνουν και όλοι θα πρέπει να είμαστε οργισμένοι απέναντι σε αυτό το διεθνές σκάνδαλο”, υπογραμμίζει.
Επιπλέον, το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Έρευνα του 2016 που εκπονήθηκε από του εργατικού συνδικάτου Prospect, το TUC και άλλους ανακάλυψε ότι μόλις το 29% των γυναικών που συμμετείχαν χρησιμοποιούσε προστατευτικό εξοπλισμό σχεδιασμένο για γυναικεία σώματα, ενώ το 57% δήλωσε ότι το γεγονός αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη δουλειά τους.
Η Frances O’ Grady, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (TUC) αναφέρει ότι οι εργαζόμενες της πρώτης γραμμής ρισκάρουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού. “Από τη στιγμή που οι γυναίκες εκπροσωπούν σχεδόν το 80% του προσωπικού του NHS, είναι ντροπή να μην διαθέτουμε εξοπλισμό στο μέγεθός τους. Οι εργαζόμενές μας αξίζουν περισσότερα”, τόνισε.
H Fiddler αναφέρει ότι μια συνάδελφός της στην μονάδα εντατικής θεραπείας κατέληξε με πληγές στο πρόσωπο επειδή έσφιξε όσο περισσότερο μπορούσε τη μάσκα της για να προστατευτεί. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, οι γυναίκες εργαζόμενες εξακολουθούν να διστάζουν να εκφράσουν τα παράπονά τους.
“Το αντιμετωπίζουν ως κάτι που είναι υποχρεωμένες να ανεχθούν, στην πραγματικότητα όμως είναι απαράδεκτο”, σημείωσε. “Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μια παγκόσμια πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικό σωματότυπο από τους άνδρες. Η κυβέρνηση έχει ηθική και νομική ευθύνη να λύσει το πρόβλημα, και μάλιστα άμεσα”.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις