Κοροναϊός : Η Σουηδία αμφισβητεί την αναγκαιότητα των lockdown ενώ οι χώρες της ΕΕ χαλαρώνουν τα μέτρα
Σε πορεία επιστροφής προς την κανονικότητα βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης
Την επιστημονική βάση των αυστηρών μέτρων για τον κοροναϊό που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ αμφισβητεί η Σουηδία, τη στιγμή που η Γερμανία ανακοινώνει πως ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων της πρέπει να πέσει από τα 2.000 στις λίγες εκατοντάδες πριν προχωρήσει σε περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν την προσεκτική άρση των lockdown, στέλνοντας τους μαθητές πίσω στα σχολεία και επαναφέροντας σε λειτουργία ορισμένες επιχειρήσεις και καταστήματα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ υποστηρίζει ότι τα σκληρά μέτρα που είχαν επιβληθεί αρχικά σε αυτές είναι δύσκολο να βρουν επιστημονική υποστήριξη.
Η ιδιόμορφη περίπτωση της Σουηδίας
Η Σουηδία επέλεξε την οδό της ατομικής ευθύνης των πολιτών έναντι των υποχρεωτικών μέτρων, κλείνοντας μόνο τις μεγαλύτερες τάξεις των σχολείων και απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων. Ωστόσο, επέλεξε να συμβουλεύσει αντί να επιβάλει την απαγόρευση των άσκοπων ταξιδιών, την τηλεργασία και την αυτοαπομόνωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με συμπτώματα ασθένειας. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι κατώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης παραμένουν ανοιχτά.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι Σουηδοί είναι ικανοποιημένοι από αυτή τη διαχείριση της κρίσης, αν και ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, Mikael Damberg και η δήμαρχος της Στοκχόλμης Anna König Jerlmyr, παρότρυναν τους πολίτες να μην χαλαρώσουν καθώς ο καιρός ζεσταίνει, ενώ προειδοποίησαν ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ρισκάρουν την επιβολή λουκέτου.
Η στρατηγική της χώρας έχει προκαλέσει δριμεία κριτική εκ μέρους ορισμένων κορυφαίων Σουηδών επιστημόνων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 2.150 θάνατοι από τον ιό. Αυτό συνεπάγεται ότι η χώρα έχει μεν πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία, αλλά και πολλές φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες.
Τι δήλωσε ο Σουηδός επιδημιολόγος
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Nature, ο Τέγκνελ δήλωσε ότι “είναι δύσκολο να βρούμε επιστημονική βάση για οποιαδήποτε στρατηγική, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ασθένειες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε πολλά, αλλά τα μαθαίνουμε στην πράξη, μέρα με τη μέρα”.
Επιπλέον, πρόσθεσε: “Τα lockdown, το κλείσιμο των συνόρων… τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ιστορική επιστημονική βάση κατά την άποψή μου. Ελέγξαμε αρκετές χώρες της ΕΕ, για να δούμε αν κάποια έχει δημοσιεύσει ανάλυση των επιπτώσεων αυτών των μέτρων πριν την επιβολή τους και δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτα”.
Επιπλέον, ανέφερε στο BBC ότι η στρατηγική της Σουηδίας συνεπάγεται ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 15 – 20% του πληθυσμού έχει αναπτύξει πλέον ανοσία απέναντι στον ιό – αρκετά μεγάλο ποσοστό ώστε να επιβραδύνει και να ελέγξει την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας.
Η στρατηγική έχει λειτουργήσει από την άποψη ότι στόχος της ήταν η επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας, ώστε το σύστημα υγείας της χώρας να μην καταρρεύσει, σημείωσε. Ο σχετικά υψηλός αριθμός των νεκρών στη χώρα προκύπτει γιατί “σχεδόν το 50% των νεκρών προέρχονται από οίκους ευγηρίας, όπου είχαν απαγορευτεί οι επισκέψεις συγγενών” με αποτέλεσμα “να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτή η εξέλιξη θα είχε αποτραπεί από ένα lockdown”.
Σταδιακή η άρση των μέτρων στη Γερμανία
Στη Γερμανία, ο Lars Schaade, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, του οργανισμού λοιμωδών ασθενειών της χώρας, δήλωσε ότι οι πολίτες “δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τώρα”, θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε στους πολίτες προηγουμένως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανία, η οποία την επόμενη εβδομάδα επέτρεψε την επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων, αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και ποδηλάτων και βιβλιοπωλείων με τον όρο ότι θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, έχει καταγράψει μέχρι τώρα 150.383 κρούσματα και τον σχετικά χαμηλό αριθμό των 5.321 θανάτων.
Ωστόσο, ο Schaade δήλωσε αντίθετος σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων μέχρι ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων να μειωθεί σημαντικά.
Άρση του lockdown και για τους Ιταλούς
Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει το μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο σκληρό lockdown της Ευρώπης μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα συνοδευτεί από αυστηρά μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, με μόλις έναν πελάτη να επιτρέπεται να βρίσκεται κάθε φορά εντός καταστημάτων μικρότερων από 40 τ.μ. και τα μπαρ και τα εστιατόρια να είναι αναγκασμένα να τηρούν αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Το δημοσίευμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.
Αισιοδοξούν οι χώρες της ΕΕ
Η Ισπανία, δεύτερη χώρα στο αρνητικό ρεκόρ των θανάτων του κοροναϊού, βρίσκεται σε αισιόδοξο κλίμα καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε σχέση με αυτούς που διαγιγνώσκονται με τον ιό.
Στη Γαλλία, τα σχολεία και τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά από τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δεν θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Η Τσεχία προχώρησε σε ένα αναπάντεχο άνοιγμα των συνόρων της για ταξίδια προς το εξωτερικό, μετά την πτώση του αριθμού νέων λοιμώξεων. Ο υπουργός υγείας, Adam Vojtěch, δήλωσε ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν μολύνθηκαν όσο βρίσκονταν στο εξωτερικό ή να παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου η χώρα θα διατηρήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, όμως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία ήδη χαλαρώνουν, με τις συγκεντρώσεις κάτω των 10 ατόμων να επιτρέπονται και πάλι. Τα εστιατόρια και οι παμπ ενδέχεται να ανοίξουν από τις 25 Μαΐου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν τον αρχικό σχεδιασμό.
Πηγή: www.theguardian.com
- Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Έκλεισε και τυπικά η χριστουγεννιάτικη αγορά που συνέβη η τραγωδία
- Σλοτ: «Πάντα υπάρχει πίεση όταν είσαι στη Λίβερπουλ»
- Ινδία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 26 τραυματίες μετά από πτώση λεωφορείου σε ρέμα
- Μπιγιονσέ: «Ζαλίζει» το απίστευτο ποσό που πληρώθηκε για 13 μόλις λεπτά
- Βασιλιάς Κάρολος: Το backstage βίντεο από το γύρισμα του χριστουγεννιάτικου μηνύματός του
- Δικά του και τα Globe Soccer: Ομάδα-αποκάλυψη για το 2024 ο Ολυμπιακός (vid+pics)